Un diplomat german, nedumerit că România a recunoscut Republica Moldova în 1991

21 iulie 2012


Un diplomat german și-a exprimat nedumerirea față de recunoașterea Republicii Moldova de către România, în 1991, argumentând că Republica Federală Germania nu a recunoscut niciodată Republica Democrată Germană drept un stat străin, a declarat diplomatul Traian Pleșca pentru publicaţia moldovenească „Timpul".

"Imediat după ce s-a declarat independenţa Moldovei, eram la minister, mă ocupam de Germania, şi un diplomat german mi-a spus: Sunteţi nebuni? Cum puteţi recunoaşte independenţa Republicii Moldova? Moldova e a voastră, nu trebuie să o recunoaşteţi ca alt stat! Păi cum am făcut noi cu RDG-ul? Am recunoscut vreodată RDG-ul ca stat străin? Niciodată!'", a povestit diplomatul român Traian Pleșca.

"Dar slăbiciunile noastre, ale conducătorilor de după '90, se răzbună şi s-ar putea să ajungem în situaţia în care nu mai putem salva nimic. Vreau să subliniez, de fapt să avertizez, că simpla şi ipotetica aderare a Republicii Moldova la UE nu poate aduce cu adevărat o soluţie conformă cu destinul nostru naţional.

Unu, pentru că UE, în forma şi filozofia ei actuală, erodează consecvent statul naţional, este insensibilă la valorile naţionale, şi doi, UE promovează turbocapitalismul globalist - duşmanul feroce al ideii de naţional-naţiune, pe care o percepe ca un obstacol în calea maximizării profitului.

Este iluzorie şi extrem de păguboasă aşteptarea că UE şi NATO ne-ar putea fi de folos cu ceva în ce priveşte eventuala revenire a Republicii Moldova la patria-mamă.

Dacă nouă, la nivelurile oficiale, ne este teamă să articulăm clar dorinţa de reîntregire cu Republica Moldova, cum să nu fie perceput acest lucru ca o slăbiciune şi cum să nu fie exploatată aceasta de cei interesaţi?", a mai spus Traian Pleșca, aflat la misiunea de la Bonn în perioada reunificării Germaniei.

sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: