România a întrecut Rusia în topul celor mai mari investitori în economia Republicii Moldova

1 iunie 2011

Cele mai multe investiţii străine directe în economia ţării noastre provin din Olanda, Cipru şi Italia.

Anul trecut România a depăşit Rusia în topul celor mai mari investitori în Republica Moldova, arată un studiu difuzat de Ministerul Economiei. Astfel, soldul investiţiilor străine directe provenite din România constituia la finele anului trecut circa 215 milioane de dolari, în timp ce cele din Rusia mai puţin de 210 milioane de dolari.

Potrivit aceluiaşi studiu, dacă la finele anului 2007 investitorii din România deţineau o cotă de 3,7% din totalul investiţiilor străine directe în Republica Moldova, apoi la finele anului 2010 deja 7,6%. În consecinţă România a urcat de pe locul 10 pe locul cinci în topul celor mai mari investitori în economia moldovenească. În aceeaşi perioadă cota Rusiei a coborât dela 10% şa 7,4%.
Potrivit datelor Ministerul Economiei stocul de investiţii străine directe acumulat la 31 decembrie 2010 constituia circa 2837,5 milioane de dolari, în creştere cu 7,1%.

Olanda şi Cipru
conduc în top
Primul loc după volumul total al investiţiilor directe, acumulate în republică pe întreaga perioadă de desfăşurare a procesului investiţional, îl ocupă Olanda cu o cotă de 19,1% din total. Locul doi îl ocupă Ciprul, căruia îi revine 13,4% din totalul investiţiilor. Pe locul trei se clasează Italia cu indicatorul de 10,8%, pe locul patru Germania cu 8,1%, iar pe locul cinci România.
Circa o treime din investiţiile străine directe din România au fost efectuate în sistemul bancar.

De notat că în data de 2 iunie, la Hotel Intercontinental Bucureşti ăşi va defăşura lucrările Forumul „Investiţiile româneşti în Republica Moldova. Provocări şi perspective"
Evenimentul este destinat atât companiilor prezente în Republica Moldova, cât şi celor interesate de dezvoltarea unor relaţii comerciale cu țara noastră, cât şi cu statele din CSI: Rusia, Ucraina, Kazahstan.

1 comentarii:

Anonim spunea...

vrajeli capitaliste!!!!minciuni nenorocite!!!nu au oamenii locuri de munca,si nu au cu ce sasi plateasca bancile!!!!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: