Ultimul sunet la Corjova. Drapelul și imnul de stat - interzise

31 mai 2011

Sărbătoarea ultimului sunet pentru copiii gimnaziului din satul Corjova s-ar putea desfăşura fără onorarea simbolurilor de stat ale Republicii Moldova. Directorul gimnaziului, Constantin Sucitu a declarat pentru Info-Prim Neo că la insistenţa miliţiei transnistrene, subordonată regimului separatist de la Tiraspol, a semnat o avertizare prin care se obligă să nu desfăşoare manifestări cu arborarea drapelului şi intonarea imnului Republicii Moldova.

Constantin Sucitu spune că la data de 23 mai reprezentanţi ai miliţiei transnistrene i-au cerut să se prezinte la Secţia de miliţie din Dubăsari pentru a semna preîntâmpinarea de a nu onora simbolurile Republicii Moldova în cadrul manifestaţiilor. Directorul gimnaziului afirmă că a devenit o tradiţie că în fiecare an şcolilor din Transnistria subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău, în special la 1 septembrie şi la 31 mai, le este interzisă onorarea simbolurilor Republicii Moldova.

„Lor nu le place, ei socot că este un alt stat străin şi nu se permit să respectăm simbolurile. În fiecare an ne cheamă pentru a semna că nu avem dreptul de a petrece mitinguri, alegeri, manifestări obşteşti. Ei spun că aşa sunt regulile şi trebuie să le îndeplinim. Dacă eu încalc regulile, ei pot să mă judece chiar, aşa cum s-a întâmplat cu primarul nostru la data de 2 martie, în jumătate de oră au chemat judecătorul fără avocat şi i-au dat 7 zile de arest”, spune Constantin Sucitu.

Directorul gimnaziului afirmă că a fost chemat pentru a semna preîntâmpinarea atât el, cât şi directorul Liceului „Mihai Eminescu” din localitate.

„E o prostie întreagă. Diaspora moldovenească din Canada are o şcoală acolo şi autorităţile canadiene le-au dat voie şi au ridicat drapelul şi au intonat imnul ţării noastre. În Canada se poate, dar aici, în ţara mea, în locul meu natal nu ne permit. Ei explică că acesta este un pământ care nu ne aparţine”, spune Constantin Sucitu.

Directorul gimnaziului „Corjova” spune că la 1 septembrie 2010, în timpul primului sunet, peste 20 de miliţieni transnistreni erau prezenţi la manifestare. Deşi a fost arborat drapelul Moldovei, până la urmă a fost nevoit să îl scoată şi să îl ascundă în cabinetul său.

„Vrem să încercăm. Ei numaidecât vor veni, la şase dimineaţa vor fi vreo 10 maşini împrejurul gimnaziului. Cum arborăm drapelul, ei vin şi se repăd la bătaie să fărâme tot. Reprezentanţii poliţiei noastre nu se amestecă pentru că se începe o bătaie, dar miliţienii atâta şi vor”, spune Constantin Sucitu.

Constantin Sucitu spune că a solicitat părerea Ministerului Educaţiei în ceea ce priveşte onorarea simbolurilor Republicii Moldova, însă nu a primit nici un răspuns. „Am telefonat la Minister şi i-am rugat să nu stresăm copii, colectivul pedagogic, părinţii, poate se petrecem linişit să nu ne stresăm pentru că e sănătate pierdută şi au spus că ne vor da răspuns, dar nu ne-au dat nici un răspuns concret ”, menţionează directorul gimnaziului din Corjova.

Sursa: info-prim.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: