Republica Moldova datoare străinilor cu peste 1 miliard dolari SUA

29 ianuarie 2011

Țara noastră a intrat într-un nou an cu o datorie externă de 1 miliard 116,1 milioane de dolari SUA, mai mult cu 44 la sută față de sfârșitul anului 2009, arată datele Ministerului Finanţelor.


Numai în decembrie datoria Republicii Moldova față de creditorii străini a crescut cu 35 de milioane de dolari SUA. Cei de la Ministerul Finanţelor spun că aceasta crescut, deoarece, pe parcursul anului, intrările de împrumuturi externe au depăşit rambursările cu 166 de milioane de dolari SUA.

În 2010, Republica Moldova a cheltuit 59,9 milioane de dolari SUA pentru onorarea obligațiunilor față de creditori. Pentru plata principalului s-au utilizat peste 45,9 de milioane de dolari SUA, iar pentru plata dobânzii la împrumuturile externe – 14 milioane de dolari SUA.

sursa: jurnal.md

PS: Cine și de unde va întoarce aceste datorii?

3 comentarii:

Ciobanu Tatiana spunea...

Nu vreau să par mare expert politic, însă citind acest articol îmi apare întrebarea: de ce pe vremea comuniștilor datoriile externe erau mai mici? Cum explică AIE faptul că suntem până la urechi în datorii? :-/

Dragoș Galbur spunea...

Tania nu știu pe cine ai întrebat însă eu n-am răspuns la întrebarea ta :( Cred că e retorică.

valy spunea...

...încerc să o fac un pic pe expertul :) teoria e teorie dar practica e practică din punct de vedere economic un deficit bugitar de 2-4 % e binefic pentru economia țării căci duce la dezvoltarea ei :) ... în practică însă totul e altfel ... dau un exemplu Datoria externa a SUA este egală la moment cu 14 trilioane dolari!!!!!!! 14 Trilioane reportată la numarul populatiei fiecarea cetătian ar avea o datorie de 45.000 $ .... ??? si lumea trăește bine și nu are nici un stres... la ei totul e în credit ... un cetățean de rînd al SUA dacă nu lucrează 3-5 luni rămîne fără nimic (cum la născut mama) .. căci totul la ei e in credit apartamentul mașina electrocasnice hainele... păi și ??? hai să facem cum a făcut ceușescu 2-4 ore pe zi arde lumina papăm pîine odată in săp. carne odată în an și întoarcem toate datoriile.. din punct de vedere teoretic e bine țară fără datorii e țară bogată!!!! dar ???????
1.nu avem datorii dar avem o pereche de haine si mîncăm doar pîine cu apă ?
2. avem datorii și avem de toate :):):)
PS: nu tot ce strălucește e aur și nu tot ce e sumbru e rău :)

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: