Parlamentul rus recunoaşte că Stalin a ordonat masacrul de la Katin

26 noiembrie 2010
Parlamentul rus recunoaşte că Stalin a ordonat masacrul de la Katin
Duma de stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat vineri, o declaraţie prin care Rusia recunoaşte masacrarea a mii de ofiţeri polonezi, în 1940, la Katin, o "crimă" ordonată de Iosif Stalin, informeazăadevarul.ro.

Responsabilitatea acestei fapte a fost imputată, în propaganda sovietică, criminalilor nazişti, lucru care a întreţinut furia, amărăciunea şi neîncrederea poporului polonez, se precizează în declaraţie.

Documentele publicate au fost păstrate mulţi ani în arhive secrete. Ele dezvăluie amploarea teribilei tragedii şi, totodată, arată, faptul că masacrul de la Katin a fost comis la ordinul personal al lui Stalin şi al altor lideri sovietici.

Parlamentul rus îşi exprimă compasiunea profundă faţă de toate victimele acestui act de represiune nejustificat, familiilor lor şi rudelor acestora, se arată în declaraţia adoptată.

Moscova şi Varşovia au întrerpins, anul acesta, o apropiere fără precedent, din perioada sovietică şi până în prezent, notează presa străină.

22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost împuşcaţi în pădurea de la Katin, la Mednoie (Rusia) şi la Harkov (Ucraina), după ce fosta Uniune Sovietică a invadat, în septembrie 1939, regiuni poloneze din estul ţării, în virtutea Pactului germano-sovietic. Citiţi mai multe despre masacrul de la Katin aici.

Uniunea Sovietică i-a acuzat pe nazişti că ar fi comis aceste asasinate, timp de zece ani.

În aprilie 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut vina Rusiei pentru comiterea acestor masacre.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: