Neagu Djuvara: E ilogic ca Basarabia să nu se unească cu România

20 noiembrie 2010

Istoricul Neagu Djuvara considera ca Romania ar trebui sa fie mai curajoasa in relatia cu Republica Moldova si ar trebui sa militeze pentru crearea unei mase critice si a unei majoritati care sa voteze in cadrul unui referendum unirea cu Romania.

"De frica Rusiei, Europa nu va admite niciun gest in acest sens, dar eu cred ca Romania trebuie sa fie mai curajoasa si sa aiba un discurs public clar adresat basarabenilor: 'Noi va primim oricand vreti sa veniti'. La un moment dat poate se va crea o masa critica si o majoritate ar vota un referendum de reunire", a declarat istoricul in cadrul unui amplu interviu acordat pentru Romania Libera.

In acest context, Neagu Djuvara apreciaza ca Romania ar trebui sa fie buna prietena cu Ucraina, astfel incat "sa ne sustina in planul reunirii cu Republica Moldova", si chiar sa cedam in anumite privinte in relatia cu aceasta tara.

"Romania face treaba buna si cu cetateniile pe care le da basarabenilor, dar trebuie sa ajunga sa guverneze Republica Moldova. Ce-i drept, am guvernat-o destul de prost cand am avut-o, din 1918 pana in 1940, fiindca am considerat-o ca un fel de Siberie a Romaniei. Dupa aceea, publicitatea comunista a folosit istoria celor 20 de ani spunand ca romanii n-au investit acolo, au trimis functionari corupti etc. 

Oricum, e ilogic ca Basarabia sa nu se uneasca cu Romania, cum s-a intamplat cu cele doua Germanii. Eu, daca as fi fost destul de tanar sa pot fi presedintele Romaniei, as juca 100 la suta cartea Basarabiei. As fi facut in asa fel incat sa organizez un referendum de succes in Republica Moldova", a declarat el.Sursa: Ziare.com

1 comentarii:

Cernei Vadim spunea...

Dragostea nu implică prea multă logică, Basarabia e pământ românesc, dar domnul Djuvara are dreptate

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: