Acum câteva zile, deţinutul politic Alexandru Şoltoianu a donat Bibliotecii Naţionale un impresionant lot de carte din colecţia sa. Acţiunea va continua şi în alte biblioteci şi muzee din R. Moldova, pentru care deţinutul politic va dona cărţi, culegeri de documente, articole şi fotografii.
Pentru a înţelege mai bine valoarea acestor donaţii, amintim aici date din biografia lui Alexandru Şoltoianu. Alexandru Şoltoianu are 77 de ani. S-a născut în satul Ineşti. А absolvit Institutul de relaţii internaţionale de la Moscova. A făcut parte din Frontul Patriotic Naţional din Moldova.
Potrivit dosarului penal intentat de KGB-ul sovietic, Şoltoianu a fost judecat pentru fondarea şi conducerea unui partid naţionalist, anticomunist, antisovietic. A fost arestat în luna decembrie 1972, la Lvov. A fost deţinut în lagărul nr. 19 din Mordovia, unde se afla în detenţie şi Gheorghe Ghimpu. A petrecut 14 ani în închisorile sovietice, fiind eliberat în 1986.
În cadrul evenimentului de la Biblioteca Naţională, Alexandru Şoltoianu a amintit despre cele mai impresionante evenimente din viaţa sa. Odată cu intentarea acelui dosar politic, a fost efectuată o percheziţie totală în apartamentul său, fiind ridicaţi doi saci plini cu „probe”. I-au fost arestate peste 5000 de pagini de scrieri politice. Şoltoianu pregătea o carte despre ocupaţia ruso-imperială, tirania bolşevico-comunistă şi, respectiv, despre Mişcarea de Eliberare Naţională din teritoriile româneşti ocupate de URSS.
Potrivit lui Şoltoianu, Partidul Naţional Patriotic nu a fost prima organizaţie antisovietică fondată în anii 1960. În anii 1961—1962, Şoltoianu s-a pregătit cu multă insistenţă, acumulând informaţia necesară. În 1962, a organizat, asociaţii ale moldo-românilor la Moscova, Leningrad, Kiev, Harkov, Odesa, Lvov. A fost iniţiatorul Mişcării de Eliberare Naţională din acel timp în Basarabia, nordul Bucovinei, Transnistria şi Maramureşul istoric – teritorii româneşti ocupate de sovietici. Cele 6 volume ale dosarului său penal, instrumentat de KGB, conţin importante probe în acest sens. Pe parcursul vieţii sale, cărţile au constituit un important reper, au fost adevărate îndrumare în activitatea sa politică.
În opinia lui Alexandru Şoltoianu, el a transmis Bibliotecii Naţionale nu doar nişte volume de carte, ci o parte din viaţa sa. Este vorba de 400 de cărţi rare, broşuri, albume despre istoria Basarabiei, numeroase articole decupate din ziare, adunate pe parcursul întregii sale vieţi. Colecţia personală a lui Alexandru Şoltoianu cuprinde cărţi în limbile română, rusă, germană şi chiar în arabă, el fiind orientalist, cunoscător al mai multor limbi străine (araba, persana, franceza). Printre materiale se află şi lucrări semnate de mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, scrise la sfârşitul secolului al 19-lea, volumul «Transnistria în hărţi», un Jurnal politic, editat în anul 1975, la Amsterdam, care cuprinde opere ale savanţilor şi istoricilor basarabeni. Alte importante titluri de carte sunt «România: Ţările locuite de români», «Note din Războiul pentru Întregirea Neamului», «La graniţele bolşevismului», «Renaşterea Basarabiei”, «Călătoria în Basarabia Meridională», «Înţelepciune străbună», «Acţiunea politicii ruseşti în ţările române», «Istorie interzisă», «România: Documentele Unirii».
În semn de recunoştinţă pentru donaţie, Alexei Rău, directorul general al Bibliotecii Naţionale, i-a înmânat «Testimoniu de nobleţe şi gratitudine» şi a inaugurat fondul «Alexandru Şoltoianu» în cadrul colecţiilor speciale ale BNRM. «Alexandru Şoltoianu a intrat în istoria instituţiei pentru eternitate!»
sursa: www.zdg.md
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: