Băsescu nu exclude reunificarea României cu Republica Moldova

30 noiembrie 2010

Preşedintele Traian Băsescu declară, într-un interviu publicat marţi de "România Liberă", că România şi R.Moldova vor fi împreună în familia europeană şi nu exclude ca, la un moment dat, cele două state să formeze din nou aceeaşi ţară.


Traian Băsescu declară la România Liberă că, odată cu intrarea Republicii Moldova în UE, cele două state vor fi împreună în marea familie europeană.

"Iar dacă se va desfăşura sau nu şi un proces de unificare a celor două ţări, acest lucru ţine mai puţin de voinţa oamenilor politici, pentru că am certitudinea că ei vor ştii să valorifice o dorinţă populară, dacă va exista, pe cele două maluri ale Prutului. România are ca obiectiv sprijinirea Republicii Moldova să intre în UE", adaugă şeful statului român.

Întrebat dacă există o perspectivă temporară, de pildă 25 de ani, în care România şi Republica Moldova să se unească, Traian Băsescu răspunde: "De ce nu?".

El apreciază că peste 25 de ani frontierele UE vor fi pe Nistru şi evoluţiile democratice din regiune vor stimula şi alte ţări, precum Ucraina, să se îndrepte spre UE, iar Balcanii vor fi parte a UE şi a NATO.

Întrebat dacă acestea vor fi cu România şi Basarabia în aceeaşi ţară, Traian Băsescu declară: "Dacă acest lucru vor dori românii de pe ambele maluri ale Prutului".

Preşedintele spune însă că nu vrea să anticipeze această dorinţă.

Pe de altă parte, întrebat câtă influenţă poate avea Rusia asupra Republicii Moldova, Traian Băsescu răspunde: "În primul rând, influenţa vine din educaţie: Republica Moldova este un stat care a stat 50 de ani ca parte a Uniunii Sovietice. Dacă la noi mai există încă un tronson consistent care, când aude de Moscova, începe să saliveze, vă imaginaţi că în Republica Moldova este o componentă importantă cu exponentul ei, Partidul Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin".

În legătură cu faptul că şi în Alianţa pentru Integrare de la Chişinău există lideri care au afinităţi cu Moscova, preşedintele Băsescu declară: "Atât timp cât recunosc Rusia ca fiind o ţară importantă pentru Republica Moldova, nu văd nicio dramă, fiindcă aceasta e realitatea. Federaţia Rusă este importantă şi pentru Republica Moldova, şi pentru România, şi pentru alte ţări din bazinul Mării Negre. Dar una este gândirea celor care au fost sub influenţa fostei Uniuni Sovietice şi alta este mentalitatea celor care au făcut parte din sistemul URSS. Acolo va fi mult mai grea desprinderea de Moscova decât a fost la Bucureşti".

Sursa: hotnews.md

4 comentarii:

Anonim spunea...

minciuni gogonate, Basescu este fațarnic

Anonim spunea...

AI PERFECTA DREPTATE, ANONIM DE LA 15:28

Anonim spunea...

Bai anonimi, nu mai vorbiti prostii

Anonim spunea...

Unii(naivi,neiformati sau poate RAUVOITORI,DEZINFORMATORI,MANIPULATORI,INTOXICATORI PLATITI de KGB) spun ca Presedintele Basescu…nu face destul pentru RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Tara Mama ROMANIA!
Sa vedem cateva adevaruri ASCUNSE de forumistii KGB,”soldatii” de pe internet ai NOII ARMATE ROSII,COLOANA a-5-a de manipulare in masa:
Presedintele TUTUROR ROMANILOR,Traian Basescu A LUPTAT 6 ani cu CIORONIN sa deschida cele doua noi consulate la Balti si Cahul!

ACUM,in 2010 A REUSIT.
Este UN PAS DECISIV pe drumul RE-UNIFICARII Basarabiei cu Tara Mama ROMANIA care tot datorita Presedintelui Basescu ESTE IN PLINA DESFASURARE!
Dar FORUMISTII KGB,desigur,SE PREFAC A NU STI nimic…..
ADEVARUL strica MANIPULARILE tot mai disperate ale CALAILOR OCUPANTI RUSI.
Sa RE-AMINTIM CATEVA din realizarile Presedintelui Basescu:

*A promis SCHIMBAREA legii CETATENIEI,A SCHIMBAT-O!
*A promis PERMISE DE MIC TRAFIC,le-a INFIINTZAT!
*A rezista PRESIUNILOR URIASE RUSESTI(vezi razboiul gazelor,South Stream,santajul cu “secuimea”) si NU A ABANDONAT Basarabia!
*A promis 100.000.000 de EURO Basarabiei,CU TOATA CRIZA din Tara Mama,le-a oferit.
*A initiat INTERCONECTAREA retelelor de GAZE si CURENT ELECTRIC peste Prut SCAPAND Basarabia de SANTAJUL ORDINAR RUSESC cu gaze si curent.
*A CONDAMNAT de la TRIBUNA PARLAMENTULUI ROMANIEI Pactul Ribentrop-Molotov.
*A cerut RETRAGEREA ARMATEI RUSE DE OCUPATIE din Basarabia.
*A introdus in Strategia de Aparare a ROmaniei PERICOLUL prezentei ARMATEI RUSE DE OCUPATIE si si-a rezervat DREPTUL DE A INTERVENI INCLUSIV MILITAR in caz ca Basarabia CERE AJUTORUL.
*A infiintat in Tara Mama 5(CINCI!)noi centre unde SE POT DEPUNE ACTELE pentru REDOBANDIREA CETATENIEI ROMANESTI.
A dispus DUBLAREA numarului de BURSE STUDENTESTI.
*A obtinut MARIREA BURSEI pentu STUDENTII ROMANI basarabeni
*A avut grija ca MII DE COPIII ROMANI basarabeni sa se bucure de TABERELE din Tara Mama(litoral,delta,munti)
*A sprijinit LICEELE ROMANESTI din Transnistria
*A trimis in Basarabia zeci de jandarmi si pompieri cu toate echipamentele necesare si astfel au fost salvati sute de ROMANI basarabeni
*A oferit Basarabiei ajutorul Tarii Mama ROMANIA 500 de TIR-uri cu materiale de constructie pentru a reface pana in iarna 1000 de case distruse sau avariate
*Chiar acum cand scriu ZECI DE TIR-uri cu SUTE DE TONE de saci de grau,faina,zahar si ulei de gatit au ajuns la Obileni la sarmanii ROMANI basarabeni CARE AU PIERDUT TOTUL in urma catastrofei inundatiilor!
*Tara Mama plateste CEL MAI MARE PRET DIN LUME pentru gazele rusesti(peste 500 de dolari mia de metri cubi fatza de 150 cat plateste Basarabia acum).Este UN PRET POLITIC pentru ca Presedintele Basescu NU VA ABANDONA NICIODATA Basarabia in ghearele Calailor OCUPANTI RUSI!!!
*Acum 2 luni membrii FORUMULUI ROMANILOR din Basarabia au fost primiti de Presedintele Basescu la Cotroceni si ELITA ROMANEASCA basarabeana au stabilit noi cai de apropiere intre malurile Prutului aflate SUB OCUPATIE RUSESCA!
*Refuzul SLUGILOR RUSIEI din UE ca Frantza si Germania de a permite accesul Tarii NOASTRE Mama ROMANIA in zona SCHENGEN este inca o dovada ca Presedintele TUTUROR romanilor Traian Basescu NU VA ABANDONA NICIODATA provincia ROMANEASCA Basarabia in ghearele Calailor OCUPANTI RUSI!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: