Românii din Cernăuţi sunt presaţi să vorbească limba moldovenească

31 august 2010
(VIDEO) Românii din Cernăuţi sunt presaţi să vorbească limba moldovenească: Suntem români şi punctum !
Foto: UNIMEDIA


"Dorim urgentarea decretării limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova". Aceasta este rugămintea Comunităţilor Româneşti din Ucraina, adresată preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, în cadrul întrevederii cu membrii Consiliului Director al Forumului Democratic al Românilor din Moldova.

Preşedintele Senatului Comunităţii Româneşti din Ucraina, Vasile Tăriţeanu, a declarat că "unele societăţi din Cernăuţi, dirijate de comunişti, încearcă să introducă limba moldovenească în şcoli, ca limbă de stat". Adresarea oficială vine din numele celor peste două sute de mii de români din regiunea Cernăuţi, care susţin că ceea ce se stipulează în Constituţie, "este un neadevăr ştiinţific". 

La rândul său, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a precizat că astfel de hotărâri se adoptă numai în cadrul Parlamentului, şi nu de unul singur, prin emiterea unui decret. Totodată, el a menţionat că în Moldova există moldoveni care vorbesc limba română, iar limba moldovenească nu o vorbeşte nimeni.

El a explicat că conducerea ar trebui să se ocupe de ridicarea nivelului de viaţă a cetăţenilor, astfel ca aceştia să nu poată fi manipulaţi de politicieni, iar disputelor pe marginea temei român-moldovean să se pună punct.

Fostul ministru al Culturii, Ion Ungureanu, este de părerea că nu mai este loc pentru discuţii, odată ce în cadrul Marii Adunări Naţionale din 1989 s-a citit Declaraţia, care stipula că "suntem români şi limba e română".

UNIMEDIA precizează că în cadrul celei de-a doua întrevederi a preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, cu membrii Forumului Democratic al Românilor din Moldova, s-a discutat despre situaţia actuală din ţară, despre sărbătoarea Zilei Limbii Noastre şi despre posibilele decorări a celor, care au luptat pentru eliberarea naţională. 


Sursa: UNIMEDIA

3 comentarii:

Anonim spunea...

Nu inteleg cum pot anumite "societati derijate de comunisti" sa introduca ca limba de studiu la Cernauti limba moldoveneasca.

Nu cunosc, dar in legislatia UA privind "minoritatile nationale" din Bucovina trebuie sa fie prevazut ca e limba romana.

Sincer, informatia e un mix "din toate" :( .

Sergiu Cernăuțeanu spunea...

Statului Ucrainean e convinabil existența a 2 limbi minoritare de aceași rădăcină, deoarece când etnitatea minoritară românescă nu e unită atunci statul mai repede o să procedeze în favoarea asimilației...
Vasile Tărițanu e pentru noi, românii demni din Ucraina ca un erou!!! adeseori criticat de sovinii ucraineni, cum ar fi Svoboda lui Teagnibok.
Așa zișă limbă moldovenească e susținută de Anatol Fetescu, ultra maldavanul din Odesa, care se jălue statului ucrainen că românii din Cernăuți discriminează moldovenii, din pricinile acestea ei vor școlile să se numească malavanești. Unica gazetă din Cernăuți care prin prisma sa avea dovezi clare, că nu există limba maldavenească și moldovenii sunt aceiași români a fost acuzată de nerespectare a drepturilor naționale a moldovenilor și până-n prezent a fost închisă...

Anonim spunea...

Sergiu, multumesc pentru informatie.
(Am si gasit un raport din 2009 privind situatia romanilor din Ucraina, Bulgaria, etc, unde se arata ca romanii din Ucraina au fost artificial separati in romani si moldoveni prin "recensaminte", urmand aceeasi politica ca si Serbia).
http://www.centruldestudii.ro/pdf/raport_2009.pdf

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: