“Mișcările tectonice” care au loc în unicul partid parlamentar de opozitie, fiind însoțite de slăbirea grupării puternice în timpul guvernărilor comuniste anterioare și cimentarea pozițiilor comuniștilor din casta “arhi-înstărită” ( Reidman) și cea alcătuită din foști rezidenți ai structurilor de forță, au motivat romanofobul PCRM in frunte cu liderul lui, Vladimir Voronin, să comemoreze 121 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet român Eminescu.
Nicidecum nu este vorba despre o simplă ”anemie” care paralizează acest partid, ci mai degrabă de anumite încercări de a se repoziționa în contextul constrângerilor electorale și politice la care este supus PCRM-ul, dorit exclus urgent de pe arena politica, în mod ideal pînă la alegerile anticipate.
Comisia lui Ghimpu privind evaluarea și studierea crimelor regimului totalitar comunist a amenjat o platformă propice pentru alungarea PCRM-ului din ”cursul” legal al politicii moldovenești. În căutarea unor căi alternative de supraviețuire, cel mai probabil, comuniștii tind să-și modeleze un discurs distinct de cel trecut, pentru a reuși o “relaționare” facilă cu electoratul local. Compromiterea lui Eminescu de către Voronin și partidul lui pare să fie o emanatie a unei strategii mai complexe de adaptare la noile condiții politice.
Totodată, “compromisul” comuniștilor cu Eminescu este o tentativă de reconciliere simbolică cu alegătorii moldoveni, care sunt cuprinși de mânie în lumina comemorării victimelor deportărilor regimului stalinist-comunist. Ceremonia de comemorație a păgubașilor regimului totalitarist a constituit o lovitură de imagine pentru PCRM. De aceea, cu riscul de a fi compromis Eminescu, comuniștii sub conducerea lui Voronin au decis să se reabiliteze în fața opiniei publice.
Nu în ultimul rând, PCRM-ul execută o manevră către electoratul mai numeros (moldoveni/români), pentru a se detasa de profilul tot mai accentuat de partid al alolingvilor. Adițional, neinteresanți pentru presă, comuniștii încearcă la fel să atragă atenția asupra sa, riscând la rândul său să se discrediteze prin acest intermediu în ochii vorbitorilor de rusă.
Sursa: Blogul lui Denis Cenușa
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: