Ziua tricolorului nostru, românesc !

27 aprilie 2010
Astăzi, Moldova sărbătoreşte ziua Tricolorului. Legislativul a oficializat ziua de 27 aprilie- sărbătoare națională, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la adoptarea tricolorului ca drapel de stat al Republicii Moldova. Astăzi, se împlinesc 20 de ani de cînd Tricolorul este drapel oficial al republicii Moldova. Pentru ca acesta să devină simbol național, au fost sacrificate vieți omenești de-a lungul istoriei. Astfel în 1941, zeci de elevi au fost împuscați de sovietici, pentru că au îndrăznit să arboreze drapelul pe clădirile mai multor instituții. Alți 4 moldoveni au înălțat tricolorul pe acoperișul cantonului din localitatea lor, fiind condamnați la moarte şi executați. Chiar şi regretatul poet, Grigore Vieru, a fost pedepsit pentru promovarea drapelului. Acesta a ascuns tricolorul într-o poezie despre curcubeul cu trei culori: roșu galben şi albastru. Cartea “trei iezi” a fost imediat retrasă din librării şi arsă.

Gheorghe Ghimpu, a fost cel care pe 27 aprilie 1990, a dat jos drapelul sovietic, şi a arborat tricolorul pe clădirea parlamentului, care ulterior a fost adoptat ca drapel de stat.

La inițiativa „Asociației Parlamentul-90”, legislativul Republicii Moldova , a votat în această lună, marcarea Zilei Drapelului de Stat în fiecare an la 27 aprilie, ca sărbătoare națională.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: