Un film despre Moldova prezentat ieri la Londra

14 martie 2010
În seara zilei de ieri, la National Film Theater din Londra a fost prezentat documentarul «One Foot on the Ground», care prezintă situaţia unui tânăr din Moldova anului 2009. Filmul este realizat de câţiva tineri britanici care au vizitat Moldova de câteva ori şi au rămas uimiţi de lupta pentru supravieţuire care se dă aici. Trei tineri englezi au realizat un film despre R. Moldova, asa cum au vazut-o prin ochii lor. Matthew Copson, Tom Bateman şi William McDowell, toţi de 17 ani au făcut filmul după mai multe vizite în ţara noastră.

Filmul este despre un tânăr jucător de baschet talentat din Ialoveni, care însa nu are perspective de a se dezovlta. Andrei Zeleneţchii, un tânăr de 23 de ani, are o diplomă de master în finanţe, dar este nevoit să lucreze pe un şantier, pentru că nu există alte locuri de muncă pentru el. Deşi talentat la basket, fără a avea un un sprijin puternic din partea familiei sale, până la urmă lasă cariera, pentru a-şi întemeia o familie. Filmul redă bine situaţia politică încordată (începând cu 7 aprilie), însa totodata arată că oamenii de rând îşi caută de viaţa lor, au grijă de copii, se căsătoresc, etc. Documentarul va fi prezentat la un festival de film, dupa care va fi lansat pe dvd-uri pentru toţi doritorii.

Cei trei tineri, Matthew Copson, Tom Bateman şi William McDowell, toţi de 17 ani elevi la şcoala Abingdon au făcut mai multe vizite în Moldova, începând cu anul 2003. Will McDowell, inginerul de sunet al filmului, a declarat că odată cu venirea în R. Moldova a simţit lucruri pe care nu le simţise până atunci. «În acelaşi timp, atunci când m-am întâlnit cu Andrei şi cu alte persoane cu care am vorbit în timp ce realizam acest film, am fost uimit de lupta pe care o duc pentru a avea un viitor mai bun”.

Jeremy Taylor, de la şcoala Abingdon s-a declarat nedumerit de multe lucruri pe care le-a aflat despre Moldova. «Am descoperit că mai mult de jumătate din copiii din Moldova cresc cu cel puţin un părinte, pentru că celălalt lucrează în străinătate. În multe cazuri chiar ambii părinţi sunt în străinătate. Am fost socat, de situaţia unei ţări care, în timp ce stă la marginea comunităţii europene, pare atât de departe de lumea noastra, cu toate oportunităţile sale. Am început să cred că povestea aceasta trebuia neapărat prezentată pe ecran”.

www.zdg.md

1 comentarii:

Tribuna Basarabiei spunea...

Buna ziua,
Blogul Tribuna Basarabiei s-a mutat la noua adresa http://www.tribuna-basarabiei.ro Va rog, în limita timpului Dvs. sa faceți aceasta modificare pe site-ul dvs la blogroll sau la linkuri și, de asemenea, în cazul în care nu va regăsiți printre legăturile mele din Blogroll sa-mi atrageți atenția. Va mulțumesc mult!

www.Tribuna-Basarabiei.ro

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: