Mihai Ghimpu: "Niciodată nu se va produce unirea cu România"

17 februarie 2010
Potrivit site-ului ziarului „Komsomolskaia pravda”, ediţia din R. Moldova („Adevărul komsomolist”), Mihai Ghimpu a făcut declaraţia astăzi, 17 februarie 2010, la sediul redacţiei, unde a fost invitat la o discuţie cu cititorii. Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, preşedinte al Parlamentului, preşedinte al Partidului Liberal, citat de „KP” :

„ Când se va uni Moldova cu România?

- Când vorbim despre limba română, nu trebuie înţeles că Moldova se va uni cu România. Este un bluf. Niciodată nu se va produce unirea cu România! În timpul ultimei vizite a lui Băsescu la Chişinău, a devenit clar că niciodată nu vom fi în componenţa României. Moldova este un stat independent. Această speculaţie despre unirea cu România trebuie pusă undeva în fundul beciului. Astăzi trebuie să ne preocupe economia. Şi să punem punct acestor speculaţii pe fundament naţional”.
(traducerea îmi aparţine)

Fragmentul original din «Комсомольскaя правдa» :
„Когда Молдова присоединится к Румынии?
- Когда мы говорим о румынском языке как таковом, не нужно это понимать таким образом, что Молдова объединится с Румынией. Это блеф. Никогда не будет объединения с Румынией! Во время последнего визита Бэсеску стало ясно, что мы никогда не будем в составе Румынии. Молдова - независимое государство. Эту спекуляцию об объединении с Румынией нужно положить куда-то подальше в погреб. Сегодня нужно заниматься экономикой. И ставить точки над этими спекуляциями на национальной почве”.


P.S.: Cu alte ocazii, Ghimpu declarase că este unionist, dar că în privinţa Unirii ar urma să se pronunţe poporul, prin referendum. Acum îşi permite un verdict: "niciodată!". Dacă aşa crede şi aşa se exprimă, ce rost mai are să-şi spună "unionist"? Este un nonsens. Şi de unde ştie că "niciodată"? O fi având "fir roşu" cu Cerul?
Nu prea accesez site-ul „KP.md” şi despre acest articol am aflat de pe „LIBER-blog public românesc”.


Din arhiva blogului:
Mihai Ghimpu, într-un interviu acordat publicaţiei „Jurnal de Chişinău” la 4 septembrie 2009, solicitat să comenteze aprecierile comuniştilor şi ale mediilor ruseşti că este „adept al unirii cu România”:
“- Este o politică mârşavă a comuniştilor, care încearcă să mă discrediteze. Da, sunt român pentru că aşa m-au conceput părinţii, iar pe ei părinţii lor. Dacă m-aş fi prezentat ca Mihail Feodorovici sau ca Mişa, eram bun, dar, aşa nu. Da, sunt şi unionist, dar această idee îmi aparţine ca om, care îmi cunosc istoria. Politica înseamnă altceva. Astăzi, avem două lucruri foarte mari care ne macină: sărăcia şi lipsa libertăţii individului, fără de care nu există creaţie şi, respectiv, evoluţie.”

Eleonora Lisnic

9 comentarii:

Anonim spunea...

PELE la gunoi !

Laurenția Racu spunea...

yeap... deprimant :(

Victor Chironda spunea...

unirea RM cu ROMANIA nu se va produce niciodata DIN INITIATIVA GUVERNANTILOR... asta nu inseamna ca unirea nu se va realiza de catre popor!!!.... invatati-va sa cititi printre rinduri, jurnalistilor :)))

Laurenția Racu spunea...

poporul nu face nimic fara guvern

Vlad spunea...

Cind nu era in parlament numai de unire vorbea dar cind a intrat deodata sa schimbat parerea. Toti politicenii sunt de o culoare si pina la urma ideile lor se unesc intrun singur punct BANII. UNIREA NU O SA O FACA GIMPU CI POPORUL CIND SE VA DESTEPTA.

Anonim spunea...

Ghimpu Ghimpu..desteptu, normal ca unirea nu va avea loc prin fuziunea... :D
Unirea va avea loc prin recunoasterea Moldovei ca stat suveran si independent .... Asa cuma zis odata Emil Hurezeanu La Realitatea Tv:" Este nevoie de o improspatare a Romaniei, care ar putea fi si unirea cu R. Moldova, dar nu cum a fost in 1918 , dar un libera , ca in Germania , cu formarea din 2 republici - 1 federativa "
Cam asta urmeaza ;)

Ion Turcanu spunea...

istoria nu cunoaste guvernanti care de buna voie sa lichideze statalitatea iar moldova nu a avut politicieni care dupa ce au venit la guvernare nu s-au transformat in statalisti convinsi, cu siguranta ghimpu o sa revina asupra acestei declaratii si foarte curand.

Anonim spunea...

Cred ca a spus-o mai degraba ca sa-i linisteasca pe cei ce se tem de Unire ca de dracu... Un joc poltic mai degraba...

1autonom spunea...

Cand dau viermii de putere, normal ca nu mai vor Unire, asta inseamna dizolvarea Parlamentului de la chisinau, a Presedintiei... PIERDEREA PRIVILEGIILOR.

In rest, asa am un Ghimpe in p#%@

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: