De nu am face vreo prostie...

26 ianuarie 2010
Pe scena politică a RM, rămasă ceva mai liberă de sărbători, au urcat actorii politici care, în campaniile electorale trecute, au jucat doar rolul de figuranţi.
Astfel, imediat după Crăciun, iat-o pe lidera Partidului Conservator (despre care oamenii cred că lucrează la fabrica de conserve), tropăind din picioruşe într-o conferinţă de presă şi ocărând guvernul pentru faptul că a semnat Acordul privind micul trafic de frontieră cu România. „Beneficiile acordului sunt modeste şi discriminatorii, deoarece doar o parte a populaţiei va avea dreptul de a circula în România”, s-a enervat ermetic conservatoarea Natalia Nirca. O asculţi şi te gândeşti… La ce oare dracu’ să te mai gândeşti, când apare o astfel de fiinţă cu un astfel de argument?

Un deplasat cu nume Valeri Klimenko - care e deplasat în RM deoarece aşa s-a declarat - iese şi anunţă în numele formaţiunii sale ignorate chiar şi de ruşii din RM că majorarea tarifelor „e o acţiune antirusească a SUA şi că anume americanii sunt vinovaţi că populaţia RM va muri de foame şi de frig”. Klimenko, probabil, ş-a debusolat de frig, dacă a început să confunde Washingtonul cu „Gazprom”-ul...

Şi Vitalia Pavlicenco, lideră a liberalilor naţionali, s-a făcut auzită printr-o declaraţie care a cutremurat. Cică, PNL trece în opoziţie constructivă faţă de AIE. Să înţelegem că, de azi înainte, în RM există două opoziţii - una PNL, alta PCRM.

O altă cohortă de figuranţi sunt călătorii politici care au umplut scena ultimelor săptămâni. Trec enervaţi dintr-o parte în alta patrioţii din Uniunea Centristă, pe care-i întâmpină fratele Stepaniuc şi arendaşii din „Moldova Unită”. Spre acelaşi pol al debusolaţilor din punct de vedere politic trec în coloane foşti comsomolişti, care aruncă la Zidul pocăinţei drapelele furate de pe sediile partidelor democratice. Pe fundalul unui Voronin purtat pe la Procuratura Generală, cete de comunişti cu „vechime în muncă” se teleportează ba la pedişti, ba la unioniştii Alei Tkaci, ba direct la pensie ori la cimitir. Foştii activişti pe care i-a adunat cândva grămăjoară Braghiş s-au săturat să trăiască fără mandate şi iată-i cu ochii spre culmea PD-ului.

Dar mai există o categorie de figuranţi care circulă pe scena politică. Aceştia-s puţini la număr, dar foarte periculoşi şi se cheamă moldovenii masochişti incurabil. Astfel, îl aud ieri pe un tip care vocifera cu decibeli gravitaţionali că, cică, SUA i-ar fi dat lui Filat 262 de milioane de dolari ca acesta să aibă de unde trimite soldaţii moldoveni în Afganistan. Iar cel de alături - mai deştept, probabil - îi ţine isonul şi se dă în presupunerea că banii care vor veni pentru compensaţii de la FMI vor fi folosiţi de Ghimpu pentru tipărirea noii Constituţii. Mă sună un tip de la ţară şi se interesează cum va supravieţui el ca fermier. Îi propun să elaboreze un plan de afaceri ca poată accesa din fondurile anunţate pentru IMM-uri. „Ei, parcă eu nu ştiu că fondurile acestea-s pentru prieteni şi rude?”, mă blochează interlocutorul.

…Acum, când toată lumea vrea să-i ajute şi le propune să fie mai uniţi, mai răbdători şi mai deştepţi ca altădată pentru a putea intra în Uniunea Europeană, stau şi mă gândesc la moldoveni: oare nu cumva au de gând să facă din nou vreo prostie şi să rămână unde au mai rămas cândva? Adică, în tabăra figuranţilor?

Autor: Arcadie Gherasim
Sursa: timpul.md via hotnews.md

4 comentarii:

Igor Caraman spunea...

Imaginea din articol rupe !

Dragoș Galbur spunea...

Si mie-mi palce tare tare tare, am sters-o de pe hotnews.md )) ups ))

si articolul lui Gherasim e tare !

Andrei Creacico spunea...

"mai răbdători şi mai deştepţi ca altădată pentru a putea intra în Uniunea Europeană" - mai răbdători - da; dar dacă o să fim mai deştepţi, atunci cu siguranţă nu ne vom putea eurointegra

Andrei Cebotari spunea...

daaaaaaaa...imaginea rupe))))

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: