Semnificaţia anului 1984

23 ianuarie 2010
Nu este doar anul în care m-am născut eu ci şi titlul romanului anti-utopist, scris de George Orwell în anul 1949. Este un roman eseu despre viitorul lumii care, după părerea lui Orwell va trăi într-o societate de tip totlitar, unde populaţia este dominată prin intermediul fricii şi a urii. Acest roman aduce, pentru prima dată, expresia "Big Brother te urmăreşte", ceea ce presupunea un control strict şi o cenzură sufocantă, din partea acelui Frate mai Mare, care nu este altceva decît conducerea acestei societăţi totalitare. Păi bine, dragii mei, noi trăim anume ca personajele din romanul "1984", într-o societate în care trebuie să filtrezi politico-ideologic toate părerile spuse în public.

Nu vreau să fac un discurs cu tentă politică, dar, realizez că în ţara în care trăim nu putem să ocolim subiectul. Am făcut acest prolog doar pentru a vă introduce în lumea cenzurii şi a fricii exagerate a presei de putere. Recent am aflat lucruri uimitoare despre TVM, lucruri cu care m-am confruntat şi eu în perioada de activitate la Televiziunea Naţională, dar nu chiar aşa.

Băi, mizerabililor, cît de îndobotociţi trebuie să fiţi ca să interziceţi pronunţarea unor cuvinte, perfect adevărate şi logice, contextuale cu realităţile din ţara noastră - Republica Moldova? De cînd este interzisă pronunţarea unor cuvinte ca Basarabia sau România, în eter? Este vorba de comentariile în direct, făcute de Sandu Grecu şi invitaţii săi (în perioada în care activa la M1), unde cineva dintre invitaţi şi-a permis să compare un gol marcat de Ronaldo cu unul marcat de Florin Radu Răducioiu în meciul de pomină cu Suedia, de la Worl Cup 1994. Imediat ce s-a întîmplat acest lucru Sandu (Grecu), a fost sunat în pauza dintre reprize şi a fost "rugat" să "renunţe" la invitatul său din studiou! Despre care verticalitate sau obiectivitate poate fi vorba cînd ai de-a face cu nişte unicelulare ca cei de la TVM? Ce să întrebi de la o amebă, spre exemplu?

Mă şochează pseudo-democraţia în care trăim. Este mai grav ca pe timpurile sovietice atunci cînd metodele de suprimare erau mult mai evidente şi nu se ascundeau în spatele democraţiei. La noi este mai mult o realitate falsă, ca în "1984", acolo unde cetăţenii erau convinşi de existenţa opoziţiei doar din nişte organe de presă fabricate şi ele de conducerea totalitară. Cît vom trăi, stimaţi "durnalişti", de la TVM, în minciună şi mizerie? Să vă fie ruşine!

1 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Basarabia Pamant Romanesc !

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: