Basarabia pământ țigănesc

16 decembrie 2009
Roman Konopliov, expert pentru Transnistria in cadrul Institutului pentru Strategie Nationala din Moscova, propune Rusiei sa sustina proiectul "Basarabia - pamant pentru romi", informeaza Agerpres. Institutul este condus de controversatul politolog Stanislav Belkovski (foto), care in anul 2004 a prezentat planul ce-i poarta numele, potrivit caruia Republica Moldova ar urma sa se uneasca treptat cu Romania, prin acordarea independentei Transnistriei.

Konopliov considera ca o "Republica Moldoveneasca Transnistreana" ar deveni un centru de atractie pentru moldoveni, aceasta fiind practic singura tara ce recunoaste existenta unei natiuni ca "moldovenii". In opinia exper­tului rus este putin probabil ca cei aproxiamtiv un milion de moldoveni care s-au mutat in Rusia sa se intoarca in provincia romaneasca Moldova, deoarece acolo ei au locuri de munca, iar copiii lor merg la scoli rusesti. "Daca vor dori sa traiasca in cultura lor, ei vor putea merge in Transnistria, fiind siguri ca acolo va fi asa cum a fost candva in Moldova unita - alfabet chirilic, iar in casele vecine, fratii lor ortodocsi rusi si ucraineni", a mai adaugat acesta, subliniind faptul ca o Transnistrie multinationala va castiga recunoasterea internationala si va putea proteja pe deplin identitatea fiecarui grup etnic care locuieste pe malul stang al Nistrului. In acelasi timp, tiganii care traiesc in Romania s-ar putea muta in propria lor tara, a carei capitala ar urma sa fie orasul Soroca, locuit in prezent de o majoritate roma. Mai mult, potrivit scenariului institutului moscovit, romanii care traiesc in prezent in Basarabia se pot orienta catre Romania, care "va avea nevoie de fratii - basarabeni, de mainile lor de lucru, de copiii lor". Roman Konopliov concluzioneaza ca aceasta idee de compromis ar avantaja atat Rusia, cat si Uniunea Europeana (UE), Romania si Transnistria.

Independenta Transnistriei

Stanislav Belkovski a vor­bit recent despre posibilitatea unirii Republicii Moldova cu Romania, intr-un interviu acordat agentiei transnistrene Lenta PMR. Politologul rus a declarat ca dupa schimbarea de putere de la Chisinau, unirea Moldovei cu Romania devine tot mai reala, desi la nivel oficial o asemenea perspectiva este respinsa. Totusi, Belkovski sustine ca o serie de oameni politici de la Chisinau vorbesc deschis despre acest lucru, un exemplu in acest sens fiind actualul presedinte interimar, Mihai Ghimpu. Referindu-se la posibilitatea integrarii Republicii Moldova in UE, presedintele Institutului pentru Strategie Nationala de la Moscova a apreciat ca acest lucru nu se va intampla "nici in viitorul apropiat, nici in perspectiva indepartata". El a precizat si faptul ca integrarea europeana a Moldovei nu depinde de relatiile cu Bucu­restiul, ci de vechii membri ai UE, care in prezent nu doresc extinderea Uniunii. In acelasi timp, amintind de propunerea sa din 2004, politologul rus a adaugat ca, in cazul in care Bucurestiul si Chisinaul se inteleg, iar Moldova devine parte a Romaniei, atunci Transnistria va avea toate argumentele pentru recunoas­terea independentei ei.

SUA, salvarea Moldovei

O analiza a think tank - lui Center for American Progress sustine ca Statele Unite pot ajuta Republica Moldova in aceasta perioada dificila, prin consolidarea legaturilor cu Guvernul condus de Vlad Filat si prin incurajarea reformelor economice, care i-ar permite Chisinaului sa primeasca cele 590 de milioane de dolari de la FMI, in cadrul programului de asistenta. Expertii americani considera ca in caz contrar, aceasta tara va continua sa pluteasca in deriva, existand pericolul ca ea sa alunece si mai mult in haos. Analiza mentioneaza si faptul ca la aceste probleme se adauga "conflictul inghetat" din Transnistria, care pentru Moldova este ceea ce erau Osetia de Sud si Abhazia pentru Georgia inainte de august 2008.
sursa: ziua.ro

12 comentarii:

Nelu spunea...

moam, da ce prostii mai zic si astia, nu cred c-ar trebui luati in seama, sunt doar niste showmani...

Dragoș Galbur spunea...

IAca sa-l prinzi pe prostananac si sa-i dai la moaca pentru cuvintele astea... cine naiba le da bani la asa numitii experti

Anonim spunea...

ridicol !

Andrei Bivol spunea...

Bun articol, bun pamflet ;)
Nu e numai o aberatie dar si o prostie mare, mai ales cu romii, daca vin toti aici nu le ajunge numai Soroca :D:D:D
in linii generale mesajul este pentru romanii din Basarabia si e cam asta : Cemodan, Vogzal, Bucuresti
sau mai popular : Ei! rumaneonok marsh za Prutom :D:D:D
Nu merita mare atentie asa prostii ;)

Anonim spunea...

slavii rosii ca intotdeauna,cand le fuge geata de sub picioare,incearca sa abereze,sa ,,mistifice,,sa iasa cu noi ,,idei,,bolsevice,la ceea ce nu le convine,adica neamul asta geto-dac care le sta in cale de 1500 de ani.
Acum cand desteptarea romaneasca a incoltit din nou in Basarabia,cand au vazut balsevicii si stalineii ca bucata asta de pamant pentru care au tanjit mereu si-au asudat in cerul gurii si le'au crescut par in palma,merge "piano,piano" la adevaratii proprietari,ce sa mai faca,sa mai dreaga,o dau si ei cum stiu mai bine-cu vodcalcool.

Anonim spunea...

Basarabia e pamant European nu pamant nomad! Majoritari sunt albii in Moldova!
Dar aveti grija fratilor ca daca va uniti cu RRomania o sa ajungeti pamant tiganesc pt ca RRomania a inventat termenul ROM pentru a ii ROMANIZA pe TIGANI. Mai are un pic si devine ilegal sa zici "tigan" in Romania.
Si tot in RRomania tiganii se impun, prin MANELE, CRIME, fac cate 10 puradei, etc

NU VA UNITI CU RROMANIA pt ca o sa distrugeti Moldova, nu o sa mai fie pamant ALB, EUROPEAN si pamant CREOL, NOMADIC!

MESAJ DIN PARTEA UNUI ROMAN ALB DIN BUCURESTI!

Daniel Moscalenco spunea...

rusia pamint porces

Andrei Cebotari spunea...

Prea timizi suntem fratilor...sa spus asa ceva despre ceceni aceea ii omorau toata familia)))))
Sigur ca nu trebuie sa recurgem la asa metode...dar discutia nu trebuie sa se limiteze doar cu discutia:D

Anonim spunea...

a uitat sa zica si de acordarea autonomiei sau crearea a 2 inca 2 tari aparte pt gagauji si respectiv bulgarii din Moldova... ah da.. si inca niste tarisoare unde vor trai aparte rusii, aparte ucrainenii, si restul minoritatilor

Denizo spunea...

Idiot

si inca odata Idiot

dumitru spunea...

numai un prost putea spune așa ceva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mircea spunea...

Care Romanie a inventat numele de rrom,ce incurci?Totul e mina ungariei si in special a Lui Soros.
Cu tiganii nu o sa avem mari probleme,doar trebuie sa aplicam legea romaneasca si asupra lor,sa nu faca ei ce vor dupa cum le e legea tiganeasca.Sau cred ca orice familie romaneasca ar da bani tiganilor pentru un bilet de avion dus catre Bombay.:):).Sau oricind se poate facut genocid,totul depinde de momentul in care romanii se vor satura cu adevarat de tigani.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: