Universitatea Agrară: Raiul profesorilor, iadul studenţilor

1 octombrie 2009
La Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM), pentru un student care nu se trage la carte, o sesiune costă câteva mii de lei. În consecinţă, mulţi profesori îşi construiesc case cu câteva nivele, în timp ce numeroşi studenţi renunţă la studii, din lipsă de bani. Administraţia UASM admite că există corupţie, dar susţine că, fără probe, nu poate face nimic, deoarece profesorii vizaţi, deşi trimişi în instanţele de judecată, câştigă şi revin în funcţii. Din discuţiile cu studenţii, este mai dificil să remarci profesori oneşti decât profesori care iau mită.


În cercurile de studenţi, faptul că la UASM se dă mită nu mai este de mult o noutate. Sunt studenţi care, în timpul unui an de studii, au dat profesorilor câte vreo 10 mii de lei, pentru a susţine restanţele. Unii, însă, au abandonat universitatea din lipsă de bani.

10 mii pe an

Mihai Dinu a declarat pentru ZdG că, într-un an de universitate, a cheltuit vreo 10 mii de lei pentru a susţine restanţele. «Cel mai mult lua profesorul de matematică, exclamă studentul. Cam 800 de lei pentru un examen!» Dinu a făcut un calcul simplu pornind de la faptul că profesorul cu pricina avea ore în 10 grupe. «În fiecare grupă erau cel puţin 10 restanţieri. Într-o zi, am dat 800 de lei pentru un examen. Alţi 6 colegi au fost respinşi pe motiv că aveau prea multe absenţe. Probabil, vroia mai mult.» Profesorul despre care ne vorbeşte studentul se numeşte Petru Moloşnic. El este şef al Catedrei Matematici Superioare din cadrul UASM. Despre acesta, printre studenţi circulă numeroase zvonuri. «Mi-au povestit nişte prieteni că, la o sesiune, l-au reţinut în flagrant cu 8 mii de euro. După ce a fost scos afară în cătuşe, a revenit peste 10 minute şi a exclamat: «Băieţi, continuăm!». Ce-i drept, a devenit mai atent şi chiar a redus taxa», afirmă Mihai Dinu.

Un alt profesor despre care se spune că, dacă ai restanţe, «te poţi înţelege cu el», este Veaceslav Ţapu de la Catedra Mecanizare. «Acesta, însă, nu ia bani, ci tichete de benzină, mâncare sau cartele telefonice. Odată le-a spus unui grup din 5 studenţi că, dacă vor să-şi lichideze restanţele, să-i ducă două tone de ciment la noua sa casă cu două nivele, la care mai e de muncit.»

În final, studentul, de multe ori restanţier, şochează: «Până la urmă îi înţeleg pe profesorii care iau mită, pentru că, dacă n-ar lua, pe mine, bunăoară, m-ar da afară de la universitate din cauza restanţelor».

Reţinut în flagrant?

Iulia Ursu ne-a confirmat cele declarate de Mihai Dinu. «E mare corupţie la UASM, de fapt, ca peste tot în R. Moldova.» Fosta studentă afirmă că şi la ea a ajuns zvonul despre reţinerea în flagrant a lui Petru Moloşnic, care, însă, a revenit în aulă şi a continuat ora.

Sergiu D. a rezistat la UASM mai puţin de un an. «Am dat într-un an vreo mie de lei, dar am lăsat universitatea, că aveam restanţe şi nu puteam să le plătesc. Aproape toţi plătesc, doar cei care într-adevăr se ţin de carte reuşesc să scape. Plăteşi pentru nota pe care o doreşti. Dacă vrei «5» — 200–300 de lei, dacă vrei o notă mai mare, atunci suma e mai mare. Mai contează cum te înţelegi cu pofesorul», conchide fostul student.

Pentru a verifica cele expuse de actuali sau foşti studenţi ai UASM, ne-am infiltrat în incinta Catedrei Matematici Superioare, unde ne-am prezentat la Petru Moloşnic în calitate de studenţi restanţieri.

Misiune specială

Ne apropiem de primul student venit la ore. Este în anul doi. Îi spunem «problema» şi îl întrebăm cum o putem rezolva. «E greu, zice acesta. Anul trecut am dat 300 de lei. Acum dai cât îţi cere. Depinde, dacă ai multe absenţe, poţi ajunge să dai chiar 100 de euro. În mod normal, cu 700 de lei te poţi înţelege cu el», ne-a răspuns studentul.

Ne apropiem de alţi doi studenţi. Când aud că avem restanţă la Moloşnic, îşi pun mâinile în cap şi zâmbesc. «E gata cu voi. La el e greu să te descurci. Îţi cere bani! Totuşi, de când a avut probleme cu poliţia, e mai atent. Acum poţi s-o rezolvi printr-un student în care are încredere», ne spun aceştia.

În incinta Catedrei Matematici Superioare întâlnim două fete. «Moloşnic? El e şeful aici. Depinde de dispoziţia sa. Pe cineva poate să nu-l primească la examene, dacă are multe absenţe. Îl trimite să înveţe. Altora le zice preţul în faţă. Chiar dacă a avut probleme cu poliţia, lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba», conchid fetele.

Casă de un milion pentru profesor

La Catedra Mecanizare şi Automatizare a Agriculturii facem acelaşi lucru. «Aveţi restanţe la Veaceslav Ţapu? Puteţi să vă înţelegeţi cu el. Intri la el în cabinet, îi spui că ai restanţă şi îl întrebi cum ai putea să o lichidezi. Dacă te trimite să înveţi, îi spui că nu ai timp şi îl întrebi cum s-ar putea rezolva altfel. Îi propui un mic ajutor, în contextul în care el acum îşi face casă. Ar putea să te mai trimită să-i cumperi o cartelă telefonică, să-i aduci un prânz etc.», ne îndrumă un student trecut printr-o astfel de experienţă.

De la alte persoane încercăm să aflăm zona în care Veaceslav Ţapu îşi construieşte casa. Deşi am întrebat de mai multe persoane locul exact unde se înalţă casa profesorului, tot nu am dat de ea. Am putut afla doar că aceasta are două nivele. Experţi imobiliari ne-au informat că pentru a-ţi ridica o casă în acea regiune, ai nevoie de vreo 80 mii de euro, excluzând locul, care costă şi el în jur de 50 de mii. Din câte am aflat, în acea regiune, situată mai jos de Universitate, prin 1990, terenurile pentru casă le-au fost repartizate gratuit profesorilor. Când va trece în casă nouă, Ţapu îl va avea ca vecin pe un alt profesor de la UASM, ne-au mai spus studenţii.

Ce mari oameni sunt jurnaliştii?

Am solicitat părerea lui Petru Moloşnic privind afirmaţiile făcute de studenţi. Acesta nu a dorit să vorbească la telefon, spunând că va discuta doar dacă ne vom deplasa la universitate, luni. Am ajuns la universitate în jurul orei 15.00

Petru Moloşnic (P.M.): — La ora asta se vine? Eu la ce oră v-am spus să veniţi?
ZdG: — Avem şi alte treburi… Am aflat de la studenţi că aţi fost reţinut de poliţie cu luare de mită. Este adevărat?
P.M.: — Dar cine eşti tu să discuţi cu mine pe tema aceasta? Nu-i adevărat că am fost reţinut! Sunt doar bârfe.
ZdG: — Noi suntem jurnalişti. Studenţii spun că pentru a susţine restanţele la obiectele dvs. trebuie să plătească.
P.M.: — Şi dacă eşti jurnalist, ce, mare om eşti? Sunt oameni competenţi care se ocupă de lucrurile astea. Aţi sunat pe nu ştiu unde… Am să vă dau în judecată pentru că vorbiţi despre lucruri cu care nu sunteţi la curent. Astea sunt bârfe şi minciuni.

După ce a dezminţit acuzaţiile studenţilor, şeful Catedrei Matematici Superioare ne-a notat numele într-un carneţel şi ne-a interzis să-i facem fotografii.

Veaceslav Ţapu a fost mai cooperant şi ne-a spus din start că la facultatea pe care o conduce, deşi există corupţie, se luptă cu ea. «Pe restanţieri îi exmatriculăm. Nu pot să iau taloane de benzină pentru că n-am maşină. Este adevărat, îmi fac o casă, însă construcţia ei durează de 10 ani», a conchis Ţapu.

În cadrul UASM funcţionează o linie fierbinte. Studenţii însă nu se prea îmbulzesc să ia telefonul în mână pentru a demasca profesorii care iau mită.

«Există corupţie»

Vasile Vrâncean, prim-prorector al UASM, responsabil de apelurile de la linia fiebinte, ne-a declarat că, în ultimul an, au fost înregistrate doar vreo 10 apeluri vizând cazuri de corupţie. Totuşi, acesta admite că fenomenul există. El nu se sfieşte să dea numele profesorilor cărora, de-a lungul timpului, li s-au încriminat acte de corupţie. «Corupţia e o boală socială şi, din păcate, ne afectează şi pe noi. Sunt cazuri concrete în urma cărora mai mulţi profesori au plecat.

Un caz în care s-a mers până în instanţa de judecată e cel cu implicarea lui Victor Starodub, profesor de la Fitotehnie.

Judecata, însă, l-a îndreptăţit şi noi am fost nevoiţi să-l restabilim în funcţie. Cu ceva timp în urmă, nişte studenţi de la ultimul an au scris plângere asupra lui L. Volconovici de la Catedra Electrificare. Deşi am purtat o discuţie cu el, acesta a refuzat să recunoască. Am transmis plângerile la Comisariatul de Poliţie Râşcani. Ulterior, el a fost declarat nevinovat, iar acum lucrează în continuare.» Prim-prorectorul UASM ne spune că astfel de cazuri sunt frecvente, dar că, deşi există numeroase plângeri adresate organelor de anchetă, nu sunt cunoscute cazuri când vinovăţia profesorilor să fi fost demonstrată şi să se fi aplicat vreo pedeapsă.

«Nu putem demonstra»

«În ultimul an, am recepţionat apeluri despre corupţia de la Catedra de Drept, fiind indicat numele şefului de catedră, Ion Moroşanu. L-am prevenit, am discutat cu el, dar acesta neagă acuzaţiile. Un alt caz cu care ne-am confruntat e cel legat de numele şefului Catedrei Matematici Superioare, Petru Moloşnic. În urma acuzaţiilor, Moloşnic a fost înlăturat de la sesiunea de iarnă. Vara aceasta, a început din nou să primească examenele, cu condiţia să nu mai repete faptele din trecut. Despre Veaceslav Ţapu nu am vreo informaţie care l-ar încrimina», afirmă Vrâncean.

«Vrem să punem punct la asta, pentru că e o mare ruşine. Noi cunoaştem situaţia. Imediat cum aflăm ceva, vorbim cu fiecare profesor şi student în parte. Unii îşi recunosc vina, alţii cer să le-o dovedim. Eu nu pot să fac acest lucru», se scuză Vasile Vrâncean.

Potrivit juristului Constantin Lazari, de la Transparency International-Moldova, «codurile de etică elaborate în instituţiile universitare ar trebui să prevină şi să combată corupţia. Din moment ce conducerea universităţii a identificat cazuri de infracţiune, trebuie să expedieze informaţia organelor competente, să ancheteze cazul. Astfel de situaţii nu pot fi rezolvate la nivel de administraţie. Universitatea e o parte a societăţii. Dacă societatea e bolnavă, universitatea nu poate fi sănătoasă. O mare problemă e anonimatul, preferat de studenţi atunci când sesizează cazuri de corupţie», conchide juristul.

Angela Starinschi, purtător de cuvânt al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC), a precizat că profesorii de la UASM nu au fost anchetaţi de poliţie pentru că nu au parvenit sesizări pe adresa centrului. «N-au fost profesori reţinuţi şi deţinuţi în izolatorul Centrului», ne-a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că «profesorii pot fi reţinuţi pentru maximum 72 de ore. Moloşnic nu a fost reţinut».

Deşi servicul de presă al Procuraturii Generale ne-a anunţat că vom primi un răspuns în legătură cu anchetarea profesorilor care i-au mită, ieri ni s-a solicitat o scrisoare oficială, motivând că «este mult de lucru». Serviciul de presă al MAI, deşi ne-a spus că există cazuri cu profesori implicaţi în cazuri de corupţie, ne-a informat că toate dosarele au fost transmise CCCEC-ului.

(n.r. — din motive de securitate, numele studenţilor au fost shimbate)

Iurie SANDUŢA, Victor MOŞNEAG
Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcute la linia fierbinte anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului «Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei», implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: