Să fiu înţeles corect: nu afirm că a fost o acţiune greşită sau corectă, poate că persoana care a decis acest lucru era împuternicită să o facă. Cine, însă, este respectiva persoană? Astăzi, când Internetul a ajuns să substituie biblioteca, televizorul şi comunicarea în general, aceasta nu e o întrebare deşartă. Ne putem uşor imagina situaţia că într-un viitor apropiat blocarea internetului ar putea conduce la paralizia întregii vieţi sociale…
În calitatea mea de jurnalist, am telefonat la providerul la care sunt abonat, Sun Communications, şi o domnişoară amabilă a avut cu mine următorul dialog:
- Noi transmitem semnalul, dar faptul că unele site-uri nu ajung la dvs. nu-l putem explica. Întrebaţi-i pe cei ce administrează site-urile.
- Domnişoară, fiţi de acord, nu pot nişte administratori din diferite ţări să blocheze concomitent site-urile. Înţeleg că dispuneţi de specialişti competenţi care ar putea explica cum s-a întâmplat totul.
- Nu, oamenii noştri nu cunosc nimic şi nu pot explica nimic.
- Deci, asta să le comunic cititorilor, că în Compania Sun Communications nu există niciun om care ştie cum pot fi blocate reţelele sociale?
- Da.
Telefonez la „Moldtelecom”, unde un domn ursuz, Iurie Ungureanu, îmi spune următoarele: „Da, noi avem specialişti competenţi care ştiu cum se produce lucrul acesta, dar nu vă oferim niciun fel de explicaţii. Noi asigurăm transmiterea semnalului, altceva nu ne interesează”. Aici, domnule Iurie Ungureanu, greşiţi, spun eu după ce interlocutorul meu a închis telefonul, pentru că Lega presei vă obligă să furnizaţi informaţie. Merg mai departe. Sun la Serviciul de Informaţii şi Securitate, unde îmi răspunde cineva care se prezintă drept Sabina Colomicenco.
- Cititorii noştri se plâng că le-a fost blocat accesul către diferite site-uri sociale. Ei sunt de părere că accesul este blocat de instituţia dvs.
- Fără comentarii.
- Puteţi cel puţin să declaraţi că SIS nu se face vinovat de blocaj?
- Putem.
- Păi acesta e un comentariu.
- Fără comentarii.
- Staţi, există Legea presei, care vă obligă să furnizaţi informaţii.
- Bine, expediaţi-ne în scris întrebările.
Trimit aceleaşi întrebări în formă scrisă la SIS şi peste câteva luni primesc următorul răspuns: „În conformitate cu art. 4 din Legea mijloacelor de comunicare electronice nr. 241XVI din 15 noiembrie 2007, în situaţii legate de asigurarea securităţii statului, a apărării, a securităţii şi sănătăţii cetăţenilor, sunt admise restricţii la oferirea reţelelor şi/sau a serviciilor de comunicare electronică. A. N. Rusnac, şeful aparatului directorului”. Răspunsul e hilar, deoarece în art. 4 este vorba despre cu totul altceva, şi anume, despre acordarea dreptului de a oferi servicii. Îi adresez o nouă scrisoare dlui Rusnac, în care îi explic esenţa legii pe care a invocat-o. Aştept alte câteva luni, răspunsul însă nu îmi mai parvine.
Până la urmă, am aflat că mecanismul de blocare este unul foarte simplu. Mi l-a explicat un cunoscut expert în domeniu, Denis Şapovalov, care susţine că blocajul e opera „Moldtelecom”-ului. „Mecanismul de blocare, spune el, era foarte vizibil în perioada respectivă. Există un instrument de analiză a rutei de transmitere a informaţiei în reţea, se cheamă „traceroute”, care arată clar prin ce noduri intermediare trece informaţia de la administratorul site-ului către utilizator. În acele zile se vedea foarte bine că informaţia era blocată la „Moldtelecom”. Informaţia altor site-uri, care nu erau blocate de „Moldtelecom”, circula în regim normal. Oamenii de acolo nici măcar nu şi-au camuflat cumva acţiunile. Era atât de clar că mai departe de tehnica „Moldtelecom” solicitările utilizatorilor nu merg…”.
Aşadar, am aflat cine a blocat site-urile. Cine a dat ordin s-o facă tot e clar - acesta nu putea fi decât directorul general al „Moldtelecom”, Gheorghe Ursache. Cine însă i-a ordonat lui acest lucru? Răspunsul la această întrebare pare să fie evident.
Oleg Krasnov, jurnalist independent
Sursa: Timpul de dimineaţă
Cum „Moldtelecom” a blocat internetul în aprilie
Ne amintim cu toţii episodul din timpul evenimentelor din aprilie, când accesul la cele mai frecventate site-uri de socializare - Facebook, Odnoklassniki, Twitter -, precum şi la paginile web ale mai multor publicaţii din Chişinău, a fost blocat. Utilizatorii se plângeau atunci, în surdină, unii altora, dar nimeni nu a protestat şi nici nu a încercat să înţeleagă cui îi datorăm acest „cadou”…
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
de asta ma si folosesc de Orange, desi nici astia nu-s sfinti...
Mda, tin minte cum au blocat Odnoklasniki, pe urma Facebook si dupa citeva minute numai era internet deloc!!! Dupa citeva ore a fost restabilit internetul, insa FB si odnokl nu a fost posibil de accesat citeva zile, desi prin proxy se putea intra. Ia in PMAN operatorii de tel mob au sistat semnalul de receptie... e clar a cui a fost opera... :(
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: