În România, Biserica influenţează deciziile politice

28 octombrie 2009

Biserica Ortodoxa exercita o influenta importanta asupra populatiei si asupra liderilor politici iar Guvernul continua sa pune piedici grupurilor religioase minoritare, se afirma in Raportul privind Libertatea Religioasa din 2009, publicat de Departamentul de Stat al SUA.

In anul electoral 2008, politicienii au dat legi favorabile BOR, putini dintre politicienii romani sustinand masuri care ar nemultumi Patriarhia, sustine raportul.

Documentul mentioneaza faptul ca in Romania, locuitorii sunt ortodocsi in proportie de 86,8 la suta, romano catolicii reprezinta 4,7 la suta, iar greco-catolicii mai putin de 2 la suta. Raportul Departamentului de Stat mentioneaza numeroase plangeri ale grupurilor minoritatilor religioase, printre care se numara restituirea bunurilor confiscate, inclusiv a lacasurilor de cult.

Comisia speciala pentru Restituiri si-a inceput activitatea in 2003 si, de atunci, din cele 14.716 de cereri de restituire a proprietatilor apartinand grupurilor religioase au fost solutionate numai 1.232.

Comunitatea musulmana continua sa intampine probleme atunci cand trebuie sa-si inmormanteze membrii. In ciuda promisiunilor autortitatilor, comunitatea musulmana nu a primit teren pentru construirea unui cimitir.

Raportul aminteste si de plangerile reprezentantilor celorlalte culte religioase, care au acuzat statul roman de favorizarea Bisericii Ortodoxe. De exemplu, in iunie 2008, reprezentantii Bisericilor Reformata, Luterana, Unitariana, Greco-catolica si Baptista au depus o plangere la Comisia Europeana, in care acuzau statul roman de justificarea BOR.

Sursa: Ziare.com

2 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Nu stiu daca e normal ca Biserica sa se bage in treburile politice ale statului, dar luind in consideratie ca de-a lungul istoriei Biserica a fost o putere in stat si mereu a luat decizii importante in politica statului, e un lucru acceptabil, clar ca doar sa nu fie exagerat.

Andrei Cebotari spunea...

Cred ca aici e numai politica si mai mult nimic!
Cu ajutporul bisericii oamenii politic manipuleaza cu populatzia crestina!
Si asta e peste tot fara exceptie!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: