O pierdere regretabilă pentru stomatologia din Moldova

24 septembrie 2009
Cu profundă durere Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova anunţă că, în ziua de 23 septembrie curent, profesorul universitar Pavel GODOROJA, membru corespondent al Academiei Româno-Americane, decanul Facultăţii de Stomatologie, după o scurtă dar dureroasă suferinţă ne-a părăsit, plecând spre cele veşnice.

Născut la 5 noiembrie 1941 în comuna Izvoare de prin părţile Sorocii, într-o familie de ţărani, prof. Pavel Godoroja şi-a făcut studiile universitare la Institutul de Stat de Medicină "N. Pirogov" din Odesa (Ucraina), facultatea Stomatologie (1963), primind deja peste patru ani (1971) titlul de doctor în ştiinţe medicale (teza "Caracterisitica clinico-experimentală şi tratarea cancerului buco-maxilo-facial"), iar în 1983 devenind doctor habilitat în medicină cu teza "Profilaxia cancerului labial şi oral".


Profesorul Pavel Godoroja, decan al Facultăţii de Stomatologie a USMF "N. Testemiţanu", profesor universitar din 1986, fondator şi şef de catedră Stomatologie Pediatrică, Preşedinte al Societăţii Ştiinţifice a Ortodonţilor din Republica Moldova, specialist principal al Ministerului Sănătăţii al RM pe problemele stomatologiei pediatrice, participant cu rapoarte la numeroase congrese de medicină ale colaboratorilor, la seminare OMS 1991, 1992, 1993, 2001, 2003, 2004 în Constanţa, Bucureşti (5), Iaşi (4), Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, Moscova, Mensk, Odesa, etc. pe problemele profilaxiei şi tratamentului afecţiunilor stomatologice în Republica Moldova, a constituit mereu un exemplu demn de urmat pentru colegii săi de breaslă, întregul corp profesoral didactic universitar şi pentru tineretul studios. Profesorul Pavel Godoroja a participat la instruirea a circa 3800 de medici stomatologi din Moldova, România, India, Israel etc.

Cu o reală vocaţie de cercetător, o erudiţie excepţională şi o nobilă modestie, profesorul Godoroja ne-a lăsat o bogată moştenire însumând 305 lucrări şi cărţi ştiinţifice, 212 de publicaţii în ediţii de specialitate, 5 manuale, 4 monografii, 7 brevete de invenţie, 48 inovaţii, a elaborat standardul educaţional şi planul de studii la Facultatea Stomatologie USMF "N. Testemiţanu". Nu putem trece cu vederea şi editarea pentru studenţii rezidenţi şi medici a cursurilor şi a 10 programe pentru toate compartimentele stomatologiei pediatrice. A muncit prodigios pe tărâmul cercetărilor ştiinţifice, fiind conducătorul activităţii ştiinţifice "Profilaxia afecţiunilor stomatologice" şi fondatorul serviciului stomatologic pediatric în Republica Moldova. Este posesor a numeroase diplome de onoare pentru activitate de inventator în cadrul expoziţiilor internaţionale. Timp de 42 ani, împreună cu colectivele catedrelor Stomatologie Chirurgicală şi Pediatrică a activat în direcţia elaborării tehnologiilor de performanţă în profilaxia, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor stomatologice la copii şi adolescenţi.

Datorită muncii insistente a Domniei sale şi participării la congresele Asociaţiei Ortodonţilor din SUA (1994, 1997, 2000, 2004), Republica Moldova devine ţară membră a Organizaţiei Mondiale a Ortodonţilor. Prezentând ţara la congresele Asociaţiei Europene şi Internaţionale de Chirurgie Maxilo-Facială, Republica Moldova este primită ca membră a acestor organizaţii.

Meritele sale au fost recunoscute şi prin alegerea ca membru al unor societăţi ştiinţifice din ţară şi de peste hotare. Spre exemplu, a fost ales membru corespondent al Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte. În 1986, i-a fost decernat de către Universitatea de Stat de Medicină „Ovidius" Constanţa titlul onorific de doctor „Honoris Causa", participă în comitetul redacţional al revistelor de specialitate „Medicina Stomatologică" (Republica Moldova), „Revista de Ortodonţie şi Ortopedie Dento-facială" (România), a fost coordonator al programului educaţional stomatologic în cadrul parteneriatului SUA şi Moldova, membru al Asociaţiei Stomatologice din SUA, autor al unor lucrări ştiinţifice în revistele Archives of the Balkan Medical Union, Oral, maxillofacial Surgerz USA, Journal of Cranio-Maxillo-Facial Surgery etc. Pentru prinosul marcant adus la prosperarea stomatologiei contemporane în ţară profesorul Pavel Godoroja a fost decorat cu medalia Meritul Civic, menţionat în repetate rânduri cu diplome ale Ministerului Sănătăţii.

Prin dispariţia sa, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" - Facultatea de Stomatologie - pierd un bun coleg, un excelent dascăl, un perfect organizator şi un om deosebit, iar învăţământul superior medical din Republica Moldova - un cadru didactic valoros şi un cercetător de prestigiu. Activitatea sa ştiinţifico-didactică va rămâne pentru noi ca un reper în ştiinţă şi în spiritualitatea noastră, iar amintirea Omului cu alese calităţi intelectuale şi morale - o prezenţă de neşters în memoria celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

6 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

D-l Godoroja mi-a fost decan pina ieri, imi este ruda, e dintr-un sat cu tata... un OM exceptional, Domnul sa-l odihneasca in pace.

Andrei spunea...

Dumnezeu să-l odihnească în pace.. :(

Elena Song spunea...

Sa-i fie tarina usoara...

Anonim spunea...

Mda...imi pare nespus de rau...Sa aiba parte de fericire si implinire...
P.S.Care a fost cauza decesului???

Andrei Cebotari spunea...

Sa-i fie tarana usoara!!!!

Dragoș Galbur spunea...

Infarct !

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: