In Republica Moldova s-ar putea vorbi "din nou" limba romana

29 septembrie 2009
Noul premier al Republicii Moldova, Vladimir Filat a promis reglementarea juridica a statului limbii romane, in fata Parlamentului European.
Intrebat de europarlamentarul roman Traian Ungureanu despre reglementarea situatiei limbii de stat in Republica Moldova, premierul moldovean Vladimir Filat a declarat ca, in timp, va fi reglementat juridic si acest aspect, potrivit RomaniaLibera.com.
"Stimate domn, faptul ca in Constitutia Republicii Moldova este specificata o anumita denumire a limbii pe care o vorbim, asta nu inseamna cel putin pentru noi ... a fost o conjunctura la moment, noi suntem oameni care spun lucrurilor pe nume.

Si la fel cum vorbesc americanii limba engleza, asa si cetatenii Republicii Moldova vorbesc limba romana. Acest lucru cu certitudine in timp urmeaza a fi reglementat si sub aspect al normei juridice", i-a raspuns premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, europarlamentarului roman Traian Ungureanu.

Romania nu recunoaste existenta limbii moldovenesti, argumentand ca Academia Republicii Moldova spune ca limba din Republica Moldova este limba romana. Disputa cu privire la limba moldoveneasca intre Bucuresti si Chisinau este mai veche.
Intr-un interviu acordat in martie 2007 agentiei Reuters, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, acuza Romania incearca sa nege statalitatea Republicii Moldova prin denigrarea limbii si culturii sale.
Liderul moldovean a subliniat ca oficialii de la Bucuresti, care considera ca limba tarii sale nu este diferita de limba romana, ignora faptul ca statul medieval Moldova a existat cu mult inainte de formarea statului roman in secolul al XIX-lea.

"Limba moldoveneasca este mama limbii romane. A o numi romana inseamna a insela istoria si a-ti renega propria mama. Si nu trebuie sa faci asta", a explicat Voronin.

2 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

abia astept schimbarea art. 13 din CRM, va fi un vis implinit.

Elena Song spunea...

Ar fi extraordinar, oare in shirshit va fi dreptate????
Doamne Ajuta...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: