Cine este acest Boris Asarov?

1 iulie 2009
Astăzi am citit pe unimedia.md stirea precum Boris Asarov anunţă într-o conferinţă de presă nişte chestii destul de şocante şi grave aş zice eu despre preşedintele nostru şi despre proiectele PCRM-ului în campania electorală. Acest Asarov se ştie a fi un tip care ultima vreme mereu iese în evidenţă dezvăluind nişte lucruri, mă rog, în viziunea lui corecte şi cu efect bombă, dar nu prea aducând argumente, ceea ce desigur ne pune pe gânduri, ce vrea oare acest tip?

Cine este acest Boris Asarov?

A aparut misterios si ramane in continuare un personaj de mister. Una din rudele sale este Florin Hristev, candva alungat din PCRM de Voronin, fiind liderul stangii radicale a “Uniunii Comunistilor din Moldova”. De origine este Bulgar, desi pseudonimul sau “Asarov” incearca sa mascheze acest lucru, si nu intimplator(!). Acest pseudonim se este in context cu prietenia sa cu un cecen, Samili Asarov. In urma unor rani primate in timpul conflictului din Cecenia, Samili s-a tratat in Chisinau, unde se cunosc si devin foarte apropiati. Odata reintors in Cecenia, prietenul sau a fost omorat de catre fortele rusesti. Boris, profound marcat de acest lucru, a luat numele prietenului sau Asarov, si a promis razbunare. Pentru a intra in cercul de prietenie a diasporei cecene si ai cecenilor in general, incepe o colaborare active pe portalul “Kavkaz Center”. Se spune ca a reusit sa-l cunoasca chiar si pe Mashadov. In acelasi timp el se inscrie la Scoala Superioara de Antropologie, a lui Mark Tkaciuc, dar dupa mai bine de un an, paraseste scoala, dar nu o abandoneaza de tot.


El fiind venit din alt mediu decat cel specific poporului cecen, cu greu, ii reuseste sa se integreze in acest mediu. Dar, situatia il impunea ca sa lupte pentru existenta, intru cat banii lasati de Samili erau pe sfarsite. Unicul success pe care l-a inregistrat Boris Asarov, este activitatea s-a in cadrul Fondului “Salvati Copii”, unde avea un venit desi nu prea mare si cu intarzieri, totusi ii permitea existenta. Acest fond reprezinta si un fel de intermediar dintre Inaltul Comisariat al ONU in problemele refugiatilor si refugiati propriu zis. Aceasta situatie durase aproape un an.
La o petrecere privata, Asarov face cunostinta cu Constantin Staris, cunoscutul prieten al lui Stepaniuc in problemele moldovenismului, cu care devin foarte curind prieteni. Acesta il include in cercul sau de prieteni, dar cel mai semnificativ lucru este apropierea de Mark Tkaciuc, care pina la acel moment nu-l observa pe Asarov din restul multimii. Tkaciuc devine interesat de promovarea lui Asarov, fapt care se contureaza prin atentia acordata, consultandu-l personal, desi formal parasise Scoala Superioara de Antropologie. De asemenea Tkaciuc il implica in doua proiecte comerciale, primul legat direct de “Kavkaz Center” finantat de Movladi Udugov, iar al doilea cu o organizatie neguvernamentala “Революционное контактное объединение” un fel de uniune revolutionara, mica si nereprezentativa, totusi care avea acces la fondurile europene si care promoveaza o politica a statlitatii cecene, desfasoara actiuni cu caracter subversiv pe teritoriul Rusiei.
De ce astazi Asarov se afla la Chisinau si nu in autoproclamata “rmn”, fiind liderul Asociatiei Obstesti “Pro Europa”?
In 2002 – 2003, cu ajutorul lui Tkaciuc, Asarov a fost trimis in transnistria. Acolo, reuseste sa ea legatura cu doi ziaristi, liderului ONG-ului “Pentru Europa. Bunaintelegere si colaborare ” – Anatol Panin si cu redactorul ziarului “Dnestrovschii Kurier” – Serghei Ilicenko. Astfel, Asarov foarte curand devine vicepresedintele ONG-ului lui Panin. Aceasta colaborare fructuoasa, l-a determinat, la un moment dat, sa ramana in transnistria de tot, insa Serviciul de Informatie si Securitate, nu i-a permis acest lucru, avandu-l in vizor de ceva vreme. Boris Asarov este santajabil din mai multe motive, unul din el constituie implicare in unele spalari de bani din cadrul Fundatiei “Salvati Copii”, in care a fost executorul operatiunilor. L-au speriat cu divulgarea acestor deturnari de fonduri, in urma carora au avut de suferit si refugiatii ceceni. Daca afla cecenii, il gasesc si la Tiraspol. Amenintarea a fost suficienta pentru a-l determina pe Asarov sa fuga la Chisinau. Aici la comanda SIS, el inregistreaza un ONG cu denumirea identica celei in care activase in transnistria: “Pro Europa” – Pentru Europa, imbratisand ideea europeana. A fost inventat mitul precum ca Asarov nu poate să mai intre în Transnistria, pentru că ar fi arestat pentru periclitarea ordinii constituţionale. Un dosar penal a fost deschis din aceste motive pe numele său, în urma unor proteste împotriva sovietului suprem şi a forţelor ruseşti staţionate în Transnistria.
Organizatia lui Asarov, care e alcatuita practic doar dintr-un singur membru, a fost foarte curand finantata de catre Fundatia “SOROS”. Pe langa recomandarile SIS, un rol aparte l-a jucat si capacitatea lui de a imparti veniturile sale cu “protectorii” sai, atunci cand era necesar. Uneori mai mult de doua treimi din sumele castigate, erau transferate sefului departamentului din Chisinau a Fundatiei “SOROS”, dnei Anna Coretchi, la moment este responsabila de Politici Educationale,Est Est, Echitate Gender & Sanse Egale. Coretchi, ca recompensa pentru “daruri”, a luat asociatia lui Asarov sub protectia sa, promovandu-l pe Asarov ca pe un politolog de referinta. Un asemena comportament, schimb de stapani si plecarea sa, fara voie din transnistria, la suparat pe Mark Tkaciuc, care nu a intarziat sa-i arate din deget. La amenintat cu aceleasi divulgari despre activitatea sa de la “Salvati Copii”, obligandu-l sa-i raporteze orice discutie avuta cu SIS-ul moldovenesc. Invaluit de aceste evenimente, Asarov fuge repede la Anna Coretchi, dar ea, speriata de situatia in care se pomenise, la turnat si la Tkaciuc si la SIS.
Din “intimplare”, aproximativ dupa doua saptamini, Asarov a fost batut bestial, fapt confirmat de datele din registrul spitalului de urgenta, din 14 iulie 2004.
Inca multe sunt de spus despre acest personaj, insa poate cu alta ocazie…

8 comentarii:

Anonim spunea...

mdaa, destul de dubios pare a fi tipul dat.

Andrei Rusu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Andrei Rusu spunea...

Barba e ka la Smirnov :)))

Dragoș Galbur spunea...

hahahha )) buna remarca

Anonim spunea...

curios personaj!!
interesant ce va fi mai tarziu?

ana spunea...

Saraca Moldova, am ajuns ca si Ana Coretchi trage sfoare in politica basarabeana... RUSINE!!! Eu credeam ca ea stie numai sa completeze formulare...

Timka spunea...

Sarmanu nare mult de trait,,

Anonim spunea...

Ana Coretchi e ruda cu Mihai Coretchi fost la PPCD?

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: