Mocanu - erou sau showman?

28 mai 2009
Sergiu Mocanu a fost comandant-adjunct de companie in trupele de carabineri. Pe campul de lupta, a luptat destoinic si a fost ranit, apoi decorat cu cea mai inalta distinctie militara a Republicii Moldova - Ordinul Stefan cel Mare. In cele mai grele momente de lupta, a avut iscusinta si puterea de a lua decizii pe care doar un adevarat camarad de lupta si patriot putea sa le ia. Sergiu, nu prin declaratii populiste de patriotism, ci cu arma in mana a luptat pentru independenta acestui stat.

''Detentia ilegala a lui Sergiu Mocanu este un semn de rea credinta. Acest act nu este doar unul de violare a drepturilor fundamentale ale omului in cazul lui Sergiu Mocanu, ci o insulta impotriva spiritului de patriotism, a dragostei de tara si a vitejiei pentru apararea acestui pamant.'' afirma veteranii războiul din Transnistria.

Da, de acord, luptător înverşunat în 92, punând la bătaie pieptul pentru Basarabia dar, odată intrat în anturajul comunist a lui Voronin, Sergiu Mocanu scuze nu are ! Consilier prezidenţial a lui Vladimir Nicolaevici, Mocanu a intrat prea adânc în sistem, ştie prea multe ca să poată pleca liniştit într-o parte. Şi îmi pun întrebarea, oare un adevărat patriot al neamului basarabean s-ar lega cu comuniştii? Există ceva la mijloc, ceva ce ascunde chiar Sergiu Mocanu.
Odată ce-a decis să iasă din joc, Mocanu a fost automat expus zicalei:'' Dacă nu eşti cu noi, eşti împotriva noastră'', o chestie pe care o consider reală şi normală în contextul în care trăim în Moldova.

''...cei doi fii ai politicianului au cerut azil politic in Romania. Adrian si Roman Mocanu, in varsta de 25 si respectiv 21 de ani, au sarit gardul Ambasadei Romaniei, in incercarea de a se pune la adapost de fara delegile puterii de la Chisinau, a declarat tatal lor Sergiu Mocanu. Politicianul sustine ca fiii sai au fost batuti si maltratati in timp ce se aflau in arest preventiv.
Adrian si Roman Mocanu au ajuns in arestul politiei sambata, suspectati de agresarea unei persoane in urma cu o luna si jumatate. Dupa 72 de ore de arest preventiv, una din instantele de judecata din Chisinau a decis prelungirea detentiei pentru inca 10 zile, pe motiv ca cei doi constituie un pericol pentru societate.
Decizia a fost atacata la Curtea de Apel, unde reclamantii au avut castig de cauza. Dupa ce au fost pusi in libertate, tinerii au sarit gardul Ambasadei Romaniei pentru a cere protectia autoritatilor romane.
Sergiu Mocanu, considerat un politician controversat la Chisinau, afirma saptamana trecuta ca agresiunile la care au fost supusi fiii sai il au de fapt in vizor pe el si au fost comandate chiar de presedintele moldovean, Vladimir Voronin. Fostul consilier prezindetial, Sergiu Mocanu, conduce in prezent Miscarea Actiunea Populara care se declara in opozitie fata de actuala putere de la Chisinau. ''

Mai există un lucru controversat, legat de fiii domnului Mocanu, Roman şi Andrian, care până în ziua de astăzi 28.05.2009, se află în ambasada României din Chişinău. Nu demult trecând prin preajmă l-am văzut pe unul din fiii săi la fereastra ambasadei, fumând. L-am întrebat ce face şi dacă nu-i este frică iar în răspuns am primit o insultă, mă rog, fiecare cu educaţia sa. Atunci când îi judecau pe fraţii Mocanu, învinuiţi că au bătut un tânăr într-o discoteca, le-am văzut feţele pentru prima dată, erau cam disperate. Taică lor afirma că au fost şi ei acolo în acea seara dar, că alţi băieţi au participat la bătaie. Pot să afirm că am văzut şi eu ce înseamnă discotecile şi bătăile, şi sunt sigur că în acea bătaie participase şi vreo mână a unui dintre băieţii Mocanu. Pentru că odată ce intri în disco, ai alcool în sînge, şi bătaia face parte din programul serii. Sergiu Mocanu afirma atunci că e o răzbunare a preşedintelui Voronin. Hai să fim serioşi poate că e implicat şi sistemul în cazul Mocanu, dar nu apar din senin învinuiri de genul bătăilor la discotecă. A fost doar un pretext a lui Mocanu să apară ca jertfă şi ca inamic a guvernării comuniste, crezând astfel va şterge capitolul din biografia sa, ce ţine de activitatea sa în trecut ca consilier prezidenţial.
Acum Sergiu Mocanu se află în arest pentru presupusa sa implicare în tentativa răsturnării de putere în Republica Moldova. În cazul dat e clar deja că e mâna comuniştilor, pentru că în evenimentele din aprilie Sergiu Mocanu, nu are absolut nici-o implicare. Va scăpa cu siguranţă, cu toate că se spune că viaţa a este acum în pericol. Viaţa tuturor basarabenilor este acum în pericol, nu doar a sa. Aşa că domnul Mocanu va rezista, pentru că este un tip puternic.
Deci ca urmare mă tot gândesc, de ce Sergiu Mocanu pe parcursul activităţii sale apare în mai multe ipostaze controversate? Răspunsul îl ştie doar dumnealui, cu siguranţă.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Bun articol...
Vom rezista cu totii tutror evenimentelor!!!
Suntem puternici,precauti,prudenti...Patriotizmul din noi va invinge!!!
Basarabia Pamant Romanesc!!!

Anonim spunea...

Numai erou nu este... Sorry, dar toti cei care au colaborat (sau colaboreaza) cu regimul imi provoaca cel putin greata.... Asa ca ma doare fix pan' in organul genital de soarta acestuia... Nu trebuia sa fie lingaul lui Vova atatia ani si poate acum ar avea alura de erou...

P.S. Pentru meritele de pe campul de lupta ma inchin pana la pamant in fata tuturor celor care au luptat pentru integritatea si suveranitatea RM!

Andrei Bivol spunea...

Foarte analitic articolul! bravo autorului!!!
Odata am participat la o intilnire cu Mocanu la facultate, a fost cam cu 1.5-2 ani in urma atunci cind abia se lansase cu Miscarea Actiunea Populara. Nu pot sa contest meritele sale militare, merita tot respectul pentru aceasta, dar ca om politic mi-a insipirat intotdeauna neincredere si suspiciuni vis-a-vis de orientarea sa politica situatia nu s-a schimbat nici acum....

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: