Cui aparţine oraşul Bălţi?

27 aprilie 2009
Bine, si deci la ce bun l-au mai pus în Bălţi pe Ştefan cel Mare şi Sfînt daca tot nu era de-al lor asa cum zic ei. Cine ei ?! Păi încercaţi sa vă dati seama cine sunt, dacă imediat după evenimentele din aprilie de la Chişinău tot oraşul Bălţi era împînzit cu banere si afişe genu': "Это наш город и мы его не отдадим румынам". Al cui oare e totuşi oraşul dacă işi permit asemenea lucruri. Cine a afirmat ca românii vreau oraşul Bălţi, ce aberaţii sunt astea? Toti ştim orasul Bălţi ca un bîrlog plin cu ruşi, ceea ce nu-i adevărat, totuşi prevalează vorbitorii de limbă română după statistică acolo dar mă rog stiţi voi cum îi moldoveanu, a vorbi rusa pentru unii ii la modă, si chiar poate pentru majoritatea. Asemenea afişe au fost postate in majoritatea instituţiilor publice, chioşcuri şi marketuri. E clar ca bună ziua că s-a dezmoţit un pic şi conducerea comunistă a oraşului şi a încercat să apere oraşul scump. Şi cel mai amuzant e faptul că s-a început aşa o zisă panică, mai ales pentru "patrioţii" moldoveni şi desigur pentru ruşii din localitate, de parcă cineva, adică românii au de gînd să le "fure" oraşul. De fapt ca exemplu poate servi şi banerul afişat de fanii
echipei de fotbal Olimpia, în toiul evenimentelor de la Chişinău, pe care scria: "Бельцы наш город, не отдадим его румынам". În restul oraşului poţi observa pe garduri şi pereţi inscripţii în stil graffiti:"Бей румын спасай Молдову" şi "Молдавани быки и мули".Ale cui sunt aceste buchii şi în general aceste idei? Oare nu scrie clar în constituţie că limba de stat e "moldoveneasca"(dialect al limbii române)? Iar din cîte cunosc eu aşa zisa moldovenească are la fel alfabetul latin. Să presupunem că cineva îşi doreşte clar rusificarea oraşului Bălţi, dar oare aceasta nu-i tot o încălcare la integritatea statului? De ce nu ia nimeni măsuri? Dintr-o parte zic că România încearcă să ne bage pe gît românismul şi limba română iar pe din altă parte se acceptă rusificarea localităţilor din ţară şi ce-i mai grav, a populaţei. Şi cel mai trist e că nimeni nici nu încearcă să oprească acest fenomen al rusificării, nici chiar basarabenii din Bălţi, pentru că e clar ca bună ziua că nu mai există acea demnitate şi acel curaj pe care l-au avut strămoşii noştri. Păcat de acest oraş, frumos în viziunea mea, dar care a apucat-o pe o cale greşită a dezvoltării culturale şi spirituale.

Galbur Dragoş

5 comentarii:

Dragos spunea...

pacat cind vezi ca propriul oras se duce de ripa si nu poti face nimic

Katea spunea...

cu adevărat groaznic e........şi MĂ DOARE MAMĂ că am ajuns să ne fie frică să ne apărăm PATRIA ŞI LIMBA.....LIMBA ÎN CARE AU VORBIT STRĂMOŞII NOŞTRI!!!!!
.......Mă doare mamă că plecăm fruntea în faţa celor care-şi neagă apartenenţa.....
este timpul să ne apărăm neamul şi cultura..este timpul să ne trezim mamă...
....TREZEŞTE-TE PATRIE DROGATĂ!!!!!!!!!!

Ruxanda spunea...

practic Balti este cel mai mare oras dupa Chisinau,si pacat ca am fost pe acolo si este frumos pe dinafara si urit pe dinauntru.majoritatea sunt intr-atit de rusificati ca deja uita de unde provin si o iau haisa pe dealuri si durmuri gresite.Cita ipocrize in acei mercenari care ne inabusesc istoria noastra cea romana.Ignoranta unora vizavi de istorie ne determina a ne falsifica dreptatea si egalitatea.

Rudyk spunea...

Stiu prea multe persoane din Balti, ca sa spun ca e un oras comunist. Dar totusi pare a fi adevarat. Dar constat un lucru, ca in marea majoritate nu e populatia, e CONDUCEREA! Asta-i "boala". Asta trebuie sa facem, incepand cu conducerea tarii, pana la conducerile oraselor, raioanelor, satelor, pe toti paganii sa-i zvantam de pe pamantul nostru drag.

P.S. Basarabia Pamant Romanesc

Anonim spunea...

Inchidet-va gurile!!! Si luati un manual de istorie si va sfatui sa-l studiati mai aprofundat. Daca aveti inca ceva glagoni in cap atunci o sa gasiti diferenta dintr "Basarabia pamint rominesc" sh "Rominia - pamint al Basarabiei"...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: