În conflictul din Siria, alături de jihadiştii arabi luptă şi peste 500 de radicali musulmani rezidenţi în statele din Europa Occidentală. De partea cealaltă, armata siriană beneficiază de ajutorul în teren al libanezilor de la Hezbolah (Partidul lui Dumnezeu). Acum însă, alături de forţele regimului naţionalist secular vor lupta şi voluntari din Europa de Est, toţi din fostele republici sovietice.
Astfel, conform agenţiei de presă ruseşti Novâi Reghion, câteva mii de rezervişti s-au înscris în corpul de voluntari ruso-ucrainean, care va merge în Siria pentru a lupta cu extremiștii islamici. Iniţiatorul acestui demers este locotenent-colonelul Serghei Razumovski din Ucraina. Ofiţerul a precizat că pe lângă voluntarii din cele două ţări, s-au arătat interesaţi şi cetăţeni din Bielorusia şi Republica Moldova.
Serghei Razumovski mai compară expediţia din Siria cu operaţiunile ţariste din Bulgaria secolului al XIX-lea şi luptele regionale contra Imperiului Otoman, la care au participat şi români. În urma războiului ruso-turc din 1876-1877, România şi-a câştigat independenţa de stat.
Printre ţările care susţin logistic, politic, financiar şi chiar militar insurgenţa islamistă din Siria se numără SUA, Turcia, Arabia Saudită, Iordania şi Qatarul. Pe de altă parte, regimul politic de la Damasc este sprijinit de Rusia, China şi Iran. Conform estimărilor ONU, peste 80.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor care au început în luna martie a anului 2011.
Siria era până nu de mult un exemplu al coexistenţei paşnice a diferitelor religii, într-un stat cu o populaţie majoritar musulmană. În această ţară trăiesc circa 300.000 de melkiţi catolici şi peste 800.000 de credincioşi ortodocşi, cea mai mare parte a lor aparţinând de Patriarhia Greco-Ortodoxă a Antiohiei şi a întregului Răsărit. Aceste două confesiuni, precum şi alte Biserici mai mici, reprezintă minoritatea creştină dintr-o ţară în care 87 de procente din totalul populaţiei de 19 milioane de oameni aparţin religiei musulmane. Sursa: FrontPress.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: