Ceaușescu a trecut sub tăcere problema Basarabiei pentru a nu prejudicia relațiile cu URSS

9 aprilie 2013


Un nou val de documente secrete au fost publicate de Wikileaks. Unul care se referă la țara noastră menționează că în anii '70 ai secolului trecut, autoritățile române trebuiau „să cedeze” pe problema Basarabiei pentru a nu prejudicia și mai mult relațiile româno-sovietice.


Asta în timp ce în discuțiile private cu ambasadorii americani, conducerea Partidului Comunist Român se arăta oarecum indignată de faptul că România trebuie în permanență să treacă sub tăcere afinitățile istorice cu Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM).

Despre aceasta se vorbește într-un document dat publicității de Wikileaks, datând cu 6 decembrie 1976, în care se descrie vizita Primului secretar al Partidului Comuniștilor din RSSM, Ivan Bodiul, în România, informează UNIMEDIA. În luna septembrie 1973, primul secretar al Comitetului Județean Iași al Partidului Comunist Român, Ion Iliescu, a declarat ambasadorului american că este oarecum ciudat faptul că Republica Sovietică Moldovenească are legături mai strânse cu Bulgaria decât cu România, se spune în text.

Potrivit ambasadorului american, deși ar fi putut exista beneficii de la vizita lui Ceaușescu în Moldova Sovietică și a lui Bodiul în România, punând astfel în evidență afinitățile istorice dintre cele două republici, se pare că anume șeful statului român, Nicolae Ceaușescu, a fost cel care „a cedat” în chestiunea de interes tradițional românesc.

„Ambele părți au renunțat la vechile antagonisme în favoarea apropierii dintre Uniunea Sovietică și România. Cu toate acestea, problema Basarabiei rămâne una delicată pentru orice șef de stat român”, se mai spune în document.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: