Primarul Dorin Chirtoacă promite reconstrucția Cimitirului Eroilor din Chișinău

27 mai 2012
În timp ce autorităţile au uitat cu desăvârşire că chiar în mijlocul capitalei zace în paragină un Cimitir al Eroilor, un grup de iniţiativă, în frunte cu Neculai Popa, care a venit tocmai din Los Angeles, au început să bată pe la uşi pentru a restabili un adevăr istoric.

După ce Jurnal TV a dat alarma, amintind că în sectorul Botanica îşi dorm somnul de veci două mii de militari din şapte state, grupul de iniţiativă a obţinut promisiunea Primarului capitalei că în acest an va începe reconstrucţia cimitirului.

La cimitirul eroilor îşi dorm somnul de veci militari români, ruşi, austrieci, francezi, greci şi polonezi din primul şi cel de-al doilea război mondial. Acest teren arată mai mult ca o gunoişte, iar crucile lipsesc.

Terenul cu o suprafaţă de aproape două hectare a fost privatizat în anul 2007, cu acordul guvernării comuniste, apoi vândut unei firme contra sumei de 70 de milioane de lei. Asta în condiţiile în care Cimitirul Eroilor face parte din Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală. În urma demersurilor făcute de grupul de iniţiativă, Primarul capitalei a promis că va face tot posibilul că să răscumpere acest teren.

Cimitirul Eroilor a fost amenajat în perioada 1927-1942. Până la ocupaţia sovietică, se spunea că aici au fost înhumaţi militari români. Din acest motiv, după 1944 cimitirul a fost distrus, iar pe osemintele ostaşilor a fost construit un spital de tuberculoză, care ulterior a fost demolat.

sursa: jurnal.md

1 comentarii:

Anonim spunea...

noroc de Chisinau ca exista Jurnal cu "alarma" ce o dau...
doar nu exista Agentie pentru protectia monumentelor care de ani depune dosare si sesizari privind privatizarea ilegala a terenului cimitirului (de catre firma care, din zvonuri, sa zicem, apartine lui Oleg Voronin; si care intentioneaza sa construiasca un centru comercial pe acel loc).

dar bine ca a dat Jurnal alarma si a amintit (siesi, probabil...)

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: