Poetul Dumitru Matcovschi va primi, la Chişinău, decoraţia acordată de Preşedintele României

24 aprilie 2012

Poetul Dumitru Matcovschi va primi, la Chişinău, decoraţia acordată de Preşedintele României, Traian Băsescu.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, organizează miercuri, 25 aprilie 2012, festivitatea de înmânare a decoraţiei Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură”, poetului Dumitru Matcovschi.

Decoraţia i-a fost conferită poetului basarabean de către Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi va fi înmânată de către Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, domnul Eugen Tomac.

Ceremonia de înmânare a distincţiei acordate poetului Dumitru Matcovschi va avea loc, în incinta hotelului Leogrand din Chişinău, în prezenţa a peste 150 de invitaţi şi este oferită „în semn de înaltă apreciere pentru abnegaţia şi perseverenţa cu care a promovat valorile naţionale şi culturale ale României, militând pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării şi contribuind la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni”.

În cadrul ceremoniei, Cristi Aldea Teodorovici va interpreta câteva piese pe versurile poetului Dumitru Matcovschi din repertoriul soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici.

Născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Raşcov din judeţul Soroca, Dumitru Matcovschi devine, peste ani, unul dintre cei mai mari poeţi ai Republicii Moldova recunoscut în critica literară pe plan internaţional şi un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia.

Debutând în anul 1963 cu placheta de versuri „Maci în Rouă”, Dumitru Matcovschi cade, pentru prima dată, victima regimului totalitar atunci când, cinci ani mai târziu, volumul său de versuri „Descântece de alb şi negru” este interzis de cenzura sovietică, fiind considerat subversiv. Poetul continuă, însă, lupta pentru limba română, iar în anul 1988, în calitatea sa de redactor-şef al revistei „Nistru”, devenită, ulterior “Basarabia”, are curajul să publice istoricul articol „Veşmântul fiinţei noastre” de Valentin Mândâcanu care a aprins flacăra conştiinţei naţionale în lupta pentru alfabetul latin. În revista „Basarabia” condusă de poetul Dumitru Matcovschi a văzut lumina tiparului şi Sfânta Scriptură în alfabet latin, sau „Doina” lui Mihai Eminescu.

În plin avânt al mişcării de eliberare naţională, la 17 mai 1989, Dumitru Matcovschi a suferit un accident tragic în urma căruia a scăpat cu viaţă în mod miraculos după şase luni de comă, urmate de peste 20 de intervenţii chirurgicale. Deşi marcat de acea întâmplare, Dumitru Matcovschi îşi continuă activitatea, opera sa constituind una dintre cele mai valoroase moşteniri lăsate literaturii române.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: