20 de ani de la războiul de pe Nistru

2 martie 2012

Astăzi se împlinesc 20 de ani de la conflictul armat de pe Nistru. Tragicul eveniment s-a declanşat pe data de 2 martie 1992, după ce președintele de atunci, Mircea Snegur, a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor rebele care atacaseră posturi de poliție loiale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului.


Astfel, prin decizia Guvernului Republicii Moldova, ziua de 2 martie a fost declarată de către Parlament - Ziua Memoriei.

Iniţial, pe data de 2 septembrie 1990, Tiraspolul a proclamat independenţa regiunii, iar doi ani mai târziu a început războiul. Efective ale gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari. În acea perioadă Republica Moldova nu avea armată. Astfel, autorităţile de la Chişinău au ripostat cu trupe de poliţişti.

În conflict au fost implicaţi şi militari ruşi, aşa-numita Aarmata a 14-a, cu un efectiv de peste 6000 de soldaţi. La 21 iulie 1992, a fost semnat acordul de încetare a focului între ex-preşedintele Moldovei, Mircea Snegur, şi preşdintele de atunci al Rusiei, Boris Elţin.

În timpul conflictului armat, cele mai grele lupte sau dat în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Potrivit datelor Ministerului Apărării, în timpul conflictului au murit 286 de oameni, iar alţi 284 au rămas invalizi.

Deşi au trecut 20 de ani de la acele evenimente sângeroase, problema transnistreană nu a fost soluţionată nici până astăzi. Din anul 1991 până în 2011 lider al autoproclamatei republici nistrene a fost Igor Smirnov. La scrutinul electoral de pe data de 25 decembrie anul trecut, el însă a pierdut fotoliul în favoarea contracandidatului Evghenii Şevciuc.

În memoria celor căzuţi în acest război, astăzi, în municipiul Chişinău, dar şi în alte localităţi din ţară, sunt organizate mai multe manifestații.

sursa: jurnal.mdtran

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: