In Memoriam. Cimitirul Eroilor din Chişinău.

29 mai 2011


Asociaţia Republicană a Participanţilor la Războaie
Asociaţia de Drept Umanitar
Asociaţia Victimelor Regimului Comunist și al Veteranilor de Război ai Armatei Române
Asociaţia Foştilor Deportaţi și Deţinuţi Politici din Moldova

În conlucrare cu Consiliul Mondial Român, cu sediul în Los Angeles, organizează în ziua de Vineri, 3 iunie 2011, la ora 12:00, o slujbă de pomenire în cinstea eroilor căzuţi la datorie, în timpul celor două războaie mondiale şi înhumaţi în cimitirul eroilor (sectorul Botanica, mun. Chişinău, din str. Decebal 17, în locul fostului complex spitalicesc TBC).

De reţinut este faptul că în acest cimitir şi-au găsit locul de veci militari din şapte armate beligerante - români, ruşi, austrieci, cehi, francezi, greci, polonezi, pe care jertfa supremă i-a unit întru veşnicie.

În perioada sovietică, cimitirul eroilor a fost demolat cu buldozerele, iar în prezent îşi mai păstrează parţial construcţia monumentală de la intrare şi fundaţia fostei capele.

Invităm pe aceasta cale bisericile ortodoxe şi catolică, reprezentanţele diplomatice ale ţărilor respective, mass-media, guvernul și conducerea capitalei Republicii Moldova.

Numai printr-un efort comun vom reuşi să refacem cimitirul şi să cinstim memoria celor care ne-au iubit atât de mult, încât şi-au sacrificat viaţa pentru noi.

Sperăm ca ambasadele României, Franţei, Austriei, Poloniei, Cehiei, Slovaciei şi Rusiei nu vor rămâne indiferente faţă de mormintele compatrioţilor lor.

Mihai Stan, preşedinte Consiliul Mondial Român
Neculai Popa, secretar Consiliul Mondial Român

(Sursa: Jurnal.md)
Foto: Regele Mihai, regina mamă Elena, Mihai Antonescu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: