Pe data de 24 martie, în incinta Bibliotecii Naţionale a fost lansat volumul „Stalin mi-a furat copilăria”, semnat de Boris Vasiliev, profesor-pensionar din Sărătenii Vechi, Teleneşti. Cartea este un document autentic despre soarta autorului, care a fost deportat, în două rânduri, în Siberia.
În luarea sa de cuvânt, moderatorul lansării, scriitorul Boris Druţă, a menţionat că această carte este un rechizitoriu pentru un viitor tribunal internaţional, care va trage la răspundere regimul stalinist, aşa cum evreii au condamnat holocaustul.
Vorbind în faţa celor prezenţi, autorul cărţii a subliniat faptul că în această carte a dorit să descrie soarta mai multor copii deportaţi, despre care nu se ştie, în opinia sa, aproape nimic. „Ce cunoaşte generaţia tânără? Doar ceea ce scrie în cărţile sale pseudoistoricul Nazaria? Astăzi, aproape nimeni nu ştie despre târgul de robi din regiunea Obi, care a avut loc la mijlocul secolului XX”, a mai afirmat el.
Prefaţatorul cărţii, scriitorul Nicolae Dabija, a constatat că în volum găseşti biografia unei generaţii, care conţine în sine peste 100 de romane. „Aici e descris destinul poporului nostru. Este o carte fundamentală, care îşi va ocupa locul în Biblioteca memoriei neamului românesc, a mai constatat scriitorul.
Volumul, a specificat profesorul Gheorghe Cernea, conţine peste o sută de documente, scoase din arhiva securităţii cu ajutorul procurorului Ion Diacov. „Această carte este un protest împotriva colonialismului sovietic, care a dominat Basarabia după 1940. Ea va servi ca bază documentară pentru descrierea crimelor săvârşite de către sovietici pe acest pământ”, a spus şi profesorul universitar Anton Moraru.
În cadrul manifestării au mai luat cuvântul Iurie Popovici, consilier onorific al Slovaciei în R. Moldova, Boris Volosatâi, director al Liceului teoretic „Gheorghe Asachi”, Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naţionale, dirijorul de cor Victor Creangă, prietenul de copilărie al autorului ş.a.
Nicolae Roibu (Sursa: Timpul.md)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: