Noi, de fapt, a cui victorie sărbătorim?

1 ianuarie 2011


În sfârşit – evenimentul s-a produs: s-a constituit Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE-2), formată din PLDM, PDM şi PL. La semnarea Acordului de constituire a Alianţei, după ce şi-a pus semnătura pe document, domnul Mihai Ghimpu a declarat următoarele: „Anexele de-acum ştiţi, se află peste câţiva ani de zile, ca la Pactul Ribbentrop-Molotov”. Cineva a intervenit, se pare dl Vlad Filat, după care, râzând, domnul M. Ghimpu zice în continuare: „Sau, câte odată – nici o dată!”. Devine clar: la textul Acordului propriu-zis al AIE-2 există Anexe secrete, conţinutul cărora îl vom afla peste câţiva ani, sau – poate – nici odată.
După şedinţa de astăzi a Parlamentului, la o cupă de şampanie, înconjurat de ziarişti, acelaşi Mihai Ghimpu a vorbit ceva despre perspectivele de viitor ale noii guvernări, în care liderul liberal a zis despre „9 mai, participarea la parada militară de la Moscova etc.”
Să recapitulăm: am avut mai multe semne că între PCRM şi PDM se va constitui o coaliţie de „centru-stânga”. Vizita domnului Narâşchin la Chişinău şi discuţia acestuia cu Lupu şu Voronin; compatibilitatea celor două formaţiuni de stânga; vizitele delegaţiei PDM la Moscova şi întâlnirile lui M. Lupu cu dnii Medvedev, Grâzlov şi alţi demnitari ruşi; semnarea acordului PDM cu „Edinnaia Rossia” cu dorinţa PDM de a se prezenta ca singura formaţiune în R. Moldova care apără interesele Federaţiei Ruse în interfluviul Pruto-nistrean; vizita din decembrie a dl V. Plahotniuc la Moscova; negocierile dintre PDM şi PCRM mult mai uşoare şi fructuoase decât cu partidele de dreapta cu declaraţiile respective că totul este deja aranjat şi altele – au fost semne evidente că se va constitui coaliţia de centru-stânga.
Aşi putea greşi, dar, se pare, Kremlinul i-a oferit dlui M. Lupu două perspective. Prima – cea mai uşor de realizat: coaliţia cu PCRM – un partid pro-rusesc prin excelenţă. Cea de-a două perspectivă, mai anevoioasă, dar care convine Rusiei: crearea unei coaliţii de „centru-dreapta”, dependentă de una din componentele de bază – de PDM-ul pro-rusesc. La urma urmei, PCRM chiar în opoziţie fiind, tot la Moscova priveşte. Câştigul Moscovei este evident: PCRM, supărat pe PDM pentru „trădare”, dar orientat spre Est prin definiţie, plus AIE-2 care, la insistenţa dlui M. Lupu, a fost determinată să semneze documente secrete la Acordul-cadru şi pe care le va realiza. Iată de ce liderii AIE-2 nu au suflat o vorbă clară despre perspectivele Republicii Moldova: despre prezenţa noastră în CSI, despre modul de reîntregire a R. Moldova [lichidarea regimului separatist, anticonstituţional, din raioanele de est ale Republicii Moldova], despre accederea noastră în NATO etc. Nici cel puţin despre lupta cu corupţia nu s-a vorbit cu limpezime. A, da: „integrare europeană”, „locul nostru în spaţiul european” – parcă am mai auzit despre asta, nu-i aşa? Nimeni altul decât chiar V. Voronin spunea aşa!
Aşa dar, din punctul meu de vedere, victoria politică a dlui Marian Lupu înseamnă, de fapt, victoria Moscovei. La 9 mai 2011 militarii moldoveni vor mărşălui semeţi pe Piaţa Roşie a Moscovei, cu atât mai mult cu cât, la 22 iunie 2011 se vor împlini 70 de ani de la… De la ce? De la începerea Războiului germano-sovietic, în care s-a încadrat şi România pentru a-şi recupera teritoriile răpite de bolşevici în iunie 1940, sau de la declanşarea „Marelui război pentru apărarea Patriei”?
Vom trăi şi vom vedea!
Să auzim doar de bine!

Anatol PETRENCU

1 comentarii:

Mădălin spunea...

Sintagma "Marele razboi pt apararea Patriei" e o expresie specifica URSS. Iar URSS nu mai exista ! Faptul ca statele succesoare ale sale folosesc inca expresia, e halucinant. Nu numai tarile ocupate de URSS, precum Rep.Moldova sau cele baltice, ar trebui sa n-o mai foloseasca, ci insasi Rusia, pentru ca in spatele expresiei se afla adevarul ca razboiul era pentru apararea regimului totalitar sovietic. Rusia si vecinele sale ar trebui sa inteleaga ca e in interesul lor sa se dezica complet de regimul totalitar sovietic, care le-a facut mult mai mult rau decat nazismul. Un regim care-si distruge sistematic propriul popor este cel mai odios din cate pot exista in lume. Rusia trebuie sa inteleaga odata si odata ca victoria URSS in acel razboi a insemnat infrangerea poporului rus si a celorlalte popoare cotropite de URSS. Ba mai mult, sa realizeze ca atat pentru Europa si intreaga lume, cat si pentru insasi Rusia, victoria Germaniei naziste pe frontul de est ar fi fost de preferat, si ar fi adus cu ea in orice caz mai mult bine pentru toti, decat a adus victoria URSS. Dar mai este mult pana acolo, din moment ce nici macar Europa si SUA, si nici macar Germania nu indraznesc inca sa rosteasca oficial adevarul din ce in ce mai clar, cum ca greseala fundamentala a politicii secolului 20 a fost aceea ca Hitler nu a fost lasat sa distruga URSS.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: