La 15 iunie, CEDO a admis pentru examinarea în fond, în câteva luni, dosarele a trei licee din regiunea transnistreană - „Alexandru cel Bun” (Tighina), „Ştefan cel Mare” (Grigoriopol) şi „Evrica” (Râbniţa). Asociaţia „Promo-Lex”, care de mai mulţi ani se axează pe promovarea respectării drepturilor omului în Transnistria şi care reprezintă cele trei instituţii la Curtea de la Strasbourg, a anunţat că reclamanţi pe aceste cauze sunt 170 de părinţi, copii şi profesori care sunt intimidaţi de autorităţile transnistrene pentru faptul că studiază în limba română cu grafie latină.
Potrivit juristei Asociaţiei, Doina Ioana Străisteanu, CEDO rareori ia decizii de admisibilitate şi o face numai atunci când cazurile sunt foarte complicate. Printre încălcările sesizate la CEDO se numără violarea drepturilor omului, a dreptului la viaţa privată, la educaţie şi la nediscriminare. Dovezi în acest sens au fost aduse de către Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol (care din 2002 e refugiat la Doroţcaia), şi Eugenia Halus, directoarea „Evrika”.
În opinia lui Ion Manole, directorul „Promo-Lex”, decizia CEDO va fi importantă pentru promovarea drepturilor omului în regiune, inclusiv a drepturilor la educaţie şi nediscriminare. În Transnistria activează opt instituţii cu predare în grafie latină - cinci licee, două gimnazii si gimnaziul pentru copii orfani din Tighina.
Svetlana Secrieru, Timpul
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: