Liberalii roșii

15 noiembrie 2012
Pe timpul domniei lui Carol I, liberalii erau porecliti “rosii”. Au trecut vremurile, liberalii si-au pierdut porecla, si, in 1944, in Romania a navalit “glorioasa Armata Rosie, eliberatoarea popoarelor”. Spre norocul Europei occidentale, aceasta armata nu “a eliberat” decat popoarele “fratesti”, adica pe cele din estul continentului. De aici, dupa cum relateaza si autorii documentarului cu privire la cargobotul “Octombrie Rosu”, totul s-a inrosit in tara noastra. Moda acestei culori, care in Antichitate si in Evul Mediu simboliza ideea imperiala, a ajuns atat de departe incat un propagandist trimis la “Globus” a propus intr-o sedinta ca fabrica sa-si schimbe denumirea in “Felinarul Rosu”, deoarece apartine proletarilor care muncesc acolo.

Propunerea era cat pe-aci sa fie pusa in practica, dar s-a impotmolit “mai sus”, unde vorba ceea: “am mai citit si noi, tovarasi, cate ceva”. “Ba, ma mir ca n-ai vrut sa-i zicem Crucea de Piatra!”, l-a luat peste picior un mahar de la C.C. al P.C.R. pe zelosul propagandist, explicandu-i apoi ca, in “Occidentul cel putred” felinarele se pun numai la intrarea in bordeluri, unde “sunt exploatate femeile proletare”.

Se spune ca si membrii de partid care aveau numele de familie Rosu erau promovati mai repede decat altii! Carnetele membrilor P.C.R. si U.T.C. erau rosii, cravatele pionierilor erau tot rosii, completate pe timpul lui Ceausescu cu un tiv tricolor. Pe vremea lui Gheorghiu-Dej se spunea ca aceste cravate simbolizeaza sangele varsat de comunisti in slujba si pentru victoria clasei muncitoare.

Dincolo de rasul denumirilor comuniste cu atributul rosu, apare si partea tragica a acestei culori, in metaforele cu privire la cumplitele si nenumaratele crime ale acelei oranduiri odioase : cancerul rosu, ciuma rosie, cizma rosie (adica aceea a soldatului sovietic) s.a.m.d.

“Pasarea cu clont de rubin”, trimitere limpede la initialele Partidului Comunist Roman, s-a razbunat pe poetul Nicolae Labis, care indraznise sa recite in public “Doina” lui Mihai Eminescu si sa spuna ca Basarabia este pamant romanesc… Intr-o sedinta cu mai-marii Securitatii, tinuta imediat dupa venirea sa la putere, Ceausescu le-a cerut imperativ acestora “sa nu se mai intample ce s-a-ntamplat cu Nicolae Labis!”, ceea ce intareste mesajul din titlul ultimei poezii a tanarului ucis de chiar cei pe care-i crezuse “tovarasi”.

In fine, deocamdata, culorile au revenit la menirile lor stravechi, si doar albul si negrul par a-si schimba uneori locurile…

9 comentarii:

mircea spunea...

banerul si postarea sunt e de tot cacatu.
daca legionarii au facut numai asasinate , liberalii ( aia vechi care voi ziceti ca erau numiti rosi ) au facut impreuna cu conservatorii si prostimea ce a murit romania ( si pe aia mare ).
si erau numiti rosii pentru ca sutineau votul universal si o noua impropietarire a taranilor cu pamant ....printre altele . ceea ce s-a si intamplat .
astazi anumite personaje se dau drept liberali fara a-si insusi liberalismul. la fel ca mai toti cei ce vor sa fie conducatori/stapani ce se ascund sub alte ideologii .

Dragoș Galbur spunea...

Cred ca se refera mai mult la situatia de azi, e un fel de comparatii, de ex. eu is 100% de acord ca azi exista liberali rosii !

mircea spunea...

ok dragos dar asa cum e redactat/scris articolul/postarea se creeaza mari confuzii . lumea intelege ca liberalismul=comunism ceea ce e TOTAL fals. e exact invers ca sa zic asa .
se puteau numi persoane si partide la modul concret fara a recurge la culori si alte alea ( parerea mea ).
iar banner-ul e bomboana de pe coliva .

cand spui ,,liberali" rosii ai in vedere actiuni de tip comunist . si daca da care sunt actiunile si cine anume sunt persoanele ( faptasii )?

Dragoș Galbur spunea...

Spre exemplu iau PLDM-ul pe care l-am votat de 2 ori :( . Undeva in jurul de 1000 de membri PCRM au trecut recent la PLDM, asta cum se numeste ? Fix asa si multi ppcd-isti au trecut la PL, de fapt daca luam persoane in parte sunt mult mai multe de spus.

Comunismul si liberalismul sunt acelasi drac doar ca diferite culori.

mircea spunea...

confunzi ideea liberala cu politicienii ce se dau drept liberali .
la fel si comunismu . unde anume vezi tu la comunitii din rm ideologia comunista( nu ca sa fi de acord cu ea )
spune-mi care sunt asemanarile intre liberalism si comunism daca am ajuns asa departe . sa nu mor si io prost ...

Octavian Racu spunea...

Istoric vorbind, liberalismul si comunismul au aceleasi origini: revolutia franceza din 1789, cand are loc valorile societatii traditionale sunt inlocuite cu valorile modernismului (liberalism+comunism).
Anume postulatele revolutiei franceze au si stat la baza a ceea ce mai tarziu a devenit cele doua ideologii moderne.

De unde a aparut separarea pe "dreapta" si "stanga"?

In Adunarea Starilor din Franta, pe partea dreapta a salii se aflau aristocratii si clerul, iar pe partea stanga starea a treia (burgehzia, taranii, mestesugarii).

Toata ciorba starii a treia a fost compusa din ideile comunismului si liberalismului dupa ce a fost inlaturata dreapta traditionala. Mai tarziu burghezia au preluat locul nobilimii si s-a autoproclamat "dreapta". In realitatea liberalismul a ramas intotdeauna de stanga, un frate geaman al comunismului.

micea spunea...

ba nene ma lasi . zi-mi cu ce se aseamana . ce ai scris tu acolo merge la cine nu stie ce e aia liberalism si/sau comunism .
fratele german al comunismului e natzi nene . stiu ca nu va place dar astaea au fost faptele .

mircea spunea...

@..astea....
si pana acum voi ppcd ati conlucrat cu pcrm . asa ca domnii parteneri ..

Szasz Sebes Paul spunea...

Bine spus

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: