Mult trâmbiţata „stabilitate” internă în RM a comuniştilor a fost de fapt o sărăcie lucie , iar aspiraţiile sale europene au fost profanate de un preşedinte sovietizat, care s-a jucat de-a democraţia, instaurând o dictatură personală.
Lipsa unei dezvoltări economice reale a dus la exodul populaţiei peste hotare. Lozinca de paradă a comuniştilor „Puterea – poporului” a devenit „Puterea - comunistului Voronin”.
Subordonându-şi fără crâcnire justiţia , poliţia şi serviciile secrete, Voronin a lovit şi a terorizat 8 ani la rând cetăţenii. Vladimir Voronin devenise un Duce, ultimul dictator comunist din Estul Europei. Clanul lui Voronin făcea legea în Basarabia, actuala R. Moldova, iar corupţia a devenit elementul de bază în viaţa de toate zielele ale cetăţeanului basarabean. Corupţia a devenit politică de stat, atingând la cote imense. În R. Moldova comunistă totul a fost de vânzare: începând cu hotărârile judecătoreşti până la eliminarea concurenţilor în afaceri. Întreaga ţară a fost transformată într-o uriaşă maşinărie poliţienească, unde drepturile şi libertăţile omului au fost călcate în picioare de regimul comunist.
Pe durata mandatului prezidential al lui Vladimir Voronin, feciorul acestuia si persoane complice au preluat controlul asupra celor mai profitabile domenii ale businessului: financiar-bancar, energetic, constructii, industria zaharului si a alcoolului. Averea lui Vladimir si Oleg Voronin a crescut in citiva ani, prin mijloace necinstite, cu zeci de milioane de dolari. Opt ani la rind, atât presa din R. Moldova, cât si cea din strainatate a publicat un număr mare de investigatii cu privire la afacerile feciorului presedintelui, obţinute prin trafic de influenta si prin santaj. Clanul familiei prezidentiale a ajuns sa aiba unda verde pentru orice si-a dorit.
În prezent ar fi firesc ca Procuratura Generala, Centrul pentru combaterea crimelor economice si ale coruptiei sau alte institutii sa intreprinda masuri adecvate.
În materialele de mai jos, sunt prezentate secvente din investigatiile facute de ziarul TIMPUL, dar si de alte publicatii nationale si straine.
I. „FinComBank” - banca de la care primesc salariile functionarii de stat
Din 2001, de cind a venit la putere actuala guvernare, „FinComBank”, banca la care Oleg Voronin este presedinte al Consiliului director, a cunoscut o ascensiune uimitoare pe piata financiara din R. Moldova. Din 12 iunie 2002, toate platile pentru serviciile de telecomunicatii oferite de “Moldtelecom” au trecut pe conturile “FinComBank”. Acest transfer s-a facut fara a fi fost organizat vreun tender. Amintim ca “Moldtelecom” este cea mai mare intreprindere din republica, cu un venit anual de peste 700 mln. de lei. Imaginati-va cum, zilnic, milioane de lei ale abonatilor “Moldtelecom”-ului trec pe conturile bancii lui Oleg Voronin - lucru visat, dar nerealizat, de multi bancheri cu renume din republica.
Tot in banca lui Oleg Voronin si-a transferat conturile o alta mare intreprindere de stat - Caile Ferate ale Moldovei. De ceva timp, si angajatii celor mai importante institutii de stat cu cel mai mare buget - Ministerul de Interne, Ministerul Apararii, Ministerul Finantelor, Cancelaria de Stat - primesc salariile prin cardurile “FinComBank”. Mai multi oameni de afaceri au recunoscut, in discutii private, ca au fost nevoiti sa-si transfere conturile la “FinComBank”, deoarece persoane din anturajul familiei Voronin le-au “recomandat” sa faca acest lucru. Tot pe conturile bancii respective au ajuns si sursele financiare adunate de la populatie in cadrul diferitelor campanii, inclusiv cea de reconstructie a Manastirii Capriana. Anul 2002 a fost unul de aur pentru “FinComBank”. in acel an, suma activelor totale ale bancii a crescut cu 75,9% si a constituit 302,4 mln. lei.
Aceasta crestere s-a datorat, in mare, sporirii depozitelor clientilor cu atentie! - 104% si a altor imprumuturi ale bancii cu (!) 158%. in acel an, profitul net al bancii a fost de 12,7 mln. lei, adica cu peste 50% mai mare decit in 2001. Din 2001 pina in 2003 numarul clientilor “FinComBank” a crescut simtitor de la 9 la 23 de mii. Aceasta ascensiune ireala a fost obiectul unor investigatii ale Procuraturii Generale. Procurorii dispuneau de probe ce confirmau majorarea fictiva a capitalului statutar si alte ilegalitati. Cazul „FinComBank”, insa, a fost musamalizat in urma implicarii unor demnitari de la presedintie, scrie Mihai Ciubotaru.
II. „Aroma” miroase a Voronin
Fabrica de bauturi alcoolice „Aroma” - cea mai mare de pe piata noastra - a intrat, de anul trecut, in zona de influenta a lui Oleg Voronin. De atunci, „Aroma” refuza sa restituie partenerului sau din Letonia datorii de sute de mii de dolari. Desi „Aroma” a fost actionata in justitie, Judecatoria din Chisinau a luat decizii favorabile rauplatnicului moldovean. Ziarul TIMPUL a intrat in posesia unei scrisori semnate de directorul intreprinderii moldo-letone „Aroma Floris”, Agris Kallion, adresata presedintelui Voronin. Acesta din urma este atentionat despre un caz grav de coruptie, in care e implicat feciorul sau, Oleg Voronin. Precizam ca „Aroma Floris” a fost creata acum zece ani, scopul acestui agent economic fiind livrarea coniacurilor moldovenesti pe piata letona. Partenerul leton a acordat, in aceste scopuri, „Aromei” de la Chisinau credite de 771 mii 979 de dolari, iar acum nu-si poate obtine propriii bani inapoi. Din 1995, afacerea ambilor agenti economic mergea ca pe roate. Pentru anul 2003, cei doi parteneri au planificat rulaje de peste un milion de dolari. in acel an, insa, s-a schimbat conducerea „Aroma”, care a dat peste cap toate planurile. Noua administratie a refuzat nemotivat orice afaceri cu intreprinderea letona.
„Intreprinderea noastra a nimerit in zona de interese a fiului presedintelui R. Moldova, Oleg Voronin”, le-a raspuns sincer directorul „Aroma”, Ruslan Garbala, partenerilor letonieni. Vladimir Voronin nu a raspuns la scrisoarea directorului „Aroma Floris”.
III. ”Metal-market” a restaurat Manastirea Capriana si Muzeul de la Dolna
Oleg Voronin este si patronul firmei de constructii “Metal-market”. in ultimii doi ani, firma respectiva a obtinut mai multe contracte pentru reparatia si renovarea unor obiective din proprietatea statului. „Metal-market” a finalizat lucrarile de restaurare a Casei-muzeu “A. S. Puskin” din satul Dolna. Lucrarile - care au costat mai multe sute de mii de dolari - au fost platite de cunoscuta companie petroliera rusa “Lukoil”. „Metal-Market” a executat si lucrarile de restaurare a Manastirii Capriana. Banii necesari pentru acest scop (deci si pentru venitul familiei Voronin) au fost adunati de la oamenii simpli, participanti la telemaratonul „Salvati Manastirea Capriana”, dar si de la oamenii de afaceri care au fost obligati sa verse sume mari de bani pentru Capriana.
De asemenea, firma lui Oleg Voronin a renovat, anul trecut, Hotelul „Codru”, unde sunt cazati, de obicei, membrii delegatiilor oficiale venite in R. Moldova. in plus, „Metal-Market” construieste vile luxoase pe care le vinde la preturi de sute de mii de dolari.
IV. „Transline” - transporta griul moldovenesc peste hotare
Si firma de transporturi feroviare „Transline” si-a extins afacerile. Va prezentam doar una dintre tranzactiile de succes ale acesteia. „Transline” a preluat o datorie de 15 mln. de dolari pentru gaze, in schimbul prestarii unor servicii de transport feroviar. Unii oameni de afaceri de pe piata cerealiera au recunoscut ca au fost indemnati de persoane din anturajul presedintelui Voronin sa solicite serviciile „Transline” pentru a transporta griul moldovenesc in strainatate.
Din lipsa de spatiu, mai prezentam citeva firme, patronate de clanul Voronin: Clinica de medicina estetica „Medazur” (Chisinau), Orbit Entreprise LTD (Gibraltar), SC “Kaolin Impex” (Vaslui), “MSI Trading LTD” (Iasi) s.a.. Amintim, totodata si declaratia lui Valeriu Pasat, consilier la RAO EAS, care a spus ca Oleg Voronin i-a cerut sa-l convinga pe Anatoli Ciubais (presedintele RAO EAS) sa-i cedeze pachetul majoritar de actiuni, detinut la Centrala electrica din Cuciurgan.
Mania pentru automobile de lux
Afacerile descrise mai sus ii permit clanului Voronin sa traiasca mai bine decit gaina la moara. Una dintre marile pasiuni ale feciorului presedintelui sunt jocurile de noroc in cazinouri si masinile scumpe. Se spune ca, intr-o singura zi, el ar fi cheltuit la Cazinoul “Imperial” din Chisinau 45.000 dolari. Una dintre cele mai costisitoare masini ale lui Oleg Voronin, “Maybach”, comandata in Germania, costa 180.000 de euro. Voronin Jr. mai detine un automobil „Toyota Land Cruiser”, un „Mercedes 600” argintiu si un „Jeep Hummer”. Feciorul presedintelui are si doua motociclete - un “Kawasaki” in valoare de 60.000 dolari, si o “Honda”.
* * *
Dorinţa de a se căpătui pe seama altcuiva cu venituri fabuloase pare să fi intrat adânc în sângele membrilor familiei Voronin, mai cu seamă după ce capul familiei a preluat cârma republicii. . Mai puţin cunoscute opiniei publice sunt afacerile fiicei şefului statului - Valentina Rusu - care, în ultimii ani, şi-a pus pe roate o afacere de milioane. Nimic rău în asta, am zice, numai dacă firmuliţa nu ar parazita una dintre cele mai importante instituţii medicale, iar banii care trebuie să ajungă în bugetul statului nu s-ar scurge în buzunarele membrilor familiei prezidenţiale. Afaceri private pe bani publici Valentina Rusu, medic de specialitate, s-a lansat în business iniţiind o afacere de toată frumuseţea la propriu şi la figurat. Ea este patroana Centrului de Medicină Laser „Medazur” SRL, din strada Vasile Alecsandri 81.
SRL-ul a fost fondat în 2002, având ca domeniu de activitate operaţiile cosmetologice cu laser, servicii noi pentru medicina estetică din Moldova. Şi enorm de costisitoare.Operaţiile cosmetologice cu laser de întinerire, înlăturarea ridurilor, a cicatricelor şi a celulitei costă, la această clinică, între 500 şi 2.000 de dolari. Deşi sumele, exorbitante pentru buzunarul unui om de rând, sunt percepute de „Medazur”, operaţiile cosmetologice se fac la una dintre cele mai moderne instituţii medicale din republică – Centrul Ştiinţifico-Practic de Neurologie şi Neurochirurgie (CŞPNN). La prima vedere s-ar părea că o instituţie de medicină estetică şi una de neurochirurgie nu ar avea nimic în comun, mai ales dacă una e privată şi alta de stat. În cazul dat, o asemenea simbioză a devenit chiar prolific Graţie medicului-şef Ozea Rusu, care este şi cuscrul şefului statului, Centrul de neurochirurgie a reuşit, după spusele medicilor, surprinzător de uşor, să obţină autonomie faţă de Spitalul Republican şi, în ultimii ani, a absorbit cele mai mari investiţii făcute în domeniul sănătăţii. S-a reuşit modernizarea câtorva săli de operaţie şi de recuperare postoperatorie, precum şi dotarea spitalului cu echipament medical performant, inclusiv aparate cu laser.
Despre toate aceste realizări ne-a povestit chiar medicul-şef, Ozea Rusu. Potrivit lui, în anul 2004, spitalul a obţinut de la Ministerul Sănătăţii finanţare pentru o reparaţie capitală, cum nu a mai fost făcută în ultimii 20 de ani. Întâmplător sau nu, dar în perioada când la spital reparaţia era în toi, în şantier se afla şi casa medicului-şef. Mai mulţi angajaţi ai spitalului ne-au spus că o parte din materialele procurate pentru renovarea spitalului ajungea la construcţia casei medicului-şef. Mai mult, muncitorii care efectuau lucrările de renovare la spital erau antrenaţi şi la şantierul de la casa lui Rusu. Pentru a verifica bănuielile medicilor, am discutat cu unii dintre muncitorii care lucrau la spital, de la care am aflat că la lucrările de reconstrucţie a spitalului şi a casei medicului au fost antrenaţi şi soldaţii din unitatea militară, aflată peste drum de CŞPNN. Ei ne-au mai spus că, ori de câte ori avea nevoie de ajutor din partea soldaţilor, fie la spital, fie la casa sa, Ozea Rusu apela la unul dintre comandanţii acestei unităţi, care mobiliza soldaţii la lucru.Întâmplător sau nu, în perioada în care Centrul de neurochirurgie şi-a modernizat sălile de operaţie, s-a echipat, tot cu aparatură laser ultramodernă, şi Firma „Medazur”, a cărei patroană, Valentina Rusu, este nora medicului-şef al Centrului de neurochirurgie Ozea Rusu şi fiica preşedintelui Vladimir Voronin.
Nu am putut afla numărul operaţiilor făcute în ultimele luni de către „Medazur” la Centrul de neurochirugie şi sumele de bani care au fost virate în contul Centrului sau dacă s-a plătit ceva în general.
Medicul-şef Ozea Rusu a recunoscut că „Medazur” a efectuat operaţii la Centru şi că nu există nici un contract de prestare a serviciilor încheiat între cele două instituţii. El a motivat necesitatea efectuării operaţiilor cosmetologice cu laser la CŞPNN prin faptul că acestea comportă un risc enorm şi în cazul unor complicaţii doar specialiştii centrului sunt capabili să facă faţă situaţiei. În acelaşi timp, medicul-şef nu a putut să ne spună ce sumă trebuia să încaseze Centrul pentru o astfel de operaţie, adică pentru un peeling cu laser, efectuată de specialiştii centrului, fără intermediari.
Noi am calculat singuri. Dacă o zi de staţionar în CŞPNN costă 108 lei pentru un pacient fără asigurare medicală, iar o intervenţie cu laser în neurologie costă 3.000 lei, şi recuperarea – cam 500 de lei, plus medicamentele, pansamentul, lucrul asistentelor medicale – înseamnă că, pentru o operaţie de peeling, Centrului trebuia să i se transfere cel puţin 4.000 de lei, iar dacă luăm în calcul că pacienta a plătit pentru această operaţie o sumă de câteva ori mai mare, atunci comisionul care trebuia să-i revină statului se dublează.
Cu ce s-a ales Centrul, am văzut. Ne întrebăm acum cu cât a fost prejudiciat statul în urma operaţiilor cosmetice efectuate de „Medazur” la Centrul de neurochirurgie şi cine va plăti despăgubirile respective. O altă întrebare este dacă faimosul Centru pentru Combaterea Crimei economice şi Corupţiei va descinde, la fel de spectaculos cum a mai făcut-o, şi la CŞPNN. Nu putem să nu ne întrebăm de ce CŞPNN, dacă dispune de specialişti calificaţi, nu organizează prestarea acestor servicii fără intermediari. Pe de o parte, ar avea de câştigat statul, iar pe de alta le-ar fi dat posibilitatea medicilor să câştige suplimentar.
Medicii se plâng şefului statului
Dar aceasta nu e totul. Un grup de medici a semnat o scrisoare trimisă ministrului Sănătăţii, Andrei Gherman, şi preşedintelui Vladimir Voronin, în care atrage atenţia asupra unor nereguli financiare şi abuzuri grave admise de medicul-şef al centrului şi asupra prigonirilor iniţiate de Ozea Rusu. Medicii cu care am discutat ne-au spus că, în ultimii ani, mulţi specialişti foarte buni sunt prigoniţi, şantajaţi, punându-li-se condiţii să lase lunar pe masa medicului-şef o anumită sumă de bani. Celor care se opun şi refuză să se conformeze indicaţiilor deloc ortodoxe ale şefului spitalului li se creează tot felul de probleme. Sunt demişi din funcţie, trecuţi dintr-o secţie în alta, mutaţi dintr-un cabinet în altul. Stresul la care sunt supuşi permanent, spun medicii, nu le permite să se concentreze asupra lucrului.
Solicitat să explice această stare de lucruri, Ozea Rusu a negat că ar fi perceput taxe de la medici, însă în ce priveşte mutările de cadre, potrivit lui, face parte din politica sa managerială, el încercând să ne convingă că este cel mai bun manager din domeniul sănătăţii din Moldova. Rusu a recunoscut că, în ultimii ani, au plecat specialişti foarte buni de la Centru, pentru că nu au fost de acord cu metodele impuse, dar aceasta nu a periclitat activitatea instituţiei. El s-a arătat sigur că reforma pe care a iniţiat-o la CŞPNN va fi încununată de succes în cel mai scurt timp. Medicii cu experienţă sunt de altă părere, şi anume că şeful spitalului duce o politică de înlăturare a cadrelor cu experienţă pentru a se înconjura de specialişti tineri, care să nu-i ceară socoteală pentru ilegalităţile pe care le admite.
Dacă medicul-şef acceptă ca un SRL să exploateze echipamentul şi personalul instituţiei pe care o conduce, dacă nu are ştiinţă despre ostropăţurile care au loc aici, atunci cine este stăpânul adevărat al uneia dintre cele mai importante instituţii medicale din republică? (www.medazur.md )
Să fi intrat şi neurochirurgia pe mâna clanului Voronin? Ce facem, dle preşedinte, cu corupţia – îi tăiem nervul sau o supunem unor operaţii cosmetice?!”
* * *
VICTORIABANK” ŞI PUNCTUM
Numele lui Oleg Voronin stă şi în spatele preluării cu forţa, în 2005, a Băncii comerciale „Victoriabank”. Acţiunea a fost realizată cu suportul partenerului său Vlad Plahotniuc, preşedinte al „Petrom Moldova”, prin intermediul căruia 28,6% la sută din acţiunile băncii au fost preluate de către cinci companii înregistrate în zone off-shore. Şi în acest caz au fost folosite ameninţările, apoi şantajul, urmat de arestul unei persoane nevinovate.
În 2004, unul dintre acţionarii „Victoriabank” - Fondul de investiţii „Danube Fund” - şi-a încetat existenţa. În calitate de lichidator al fondului respectiv a fost numit cetăţeanul grec Damianos Damianos, care o perioadă îndelungată de timp reprezentase interesele „Danube Fund” la „Victoriabank”. Dorinţa de a procura pachetul de acţiuni al „Danube Fund” şi-au manifestat-o atunci OTP Bank din Ungaria şi BCR din România - şi Damianos face publică oferta: 7 USD pentru o acţiune. În paralel, deşi structurile nominalizate analizau oferta, Damianos începe să ducă tratative şi cu Vlad Plahotniuc… Înţelegând că ceva nu e în regulă, în ianuarie 2005, Consiliul director al „Victoriabank” îi solicită lui Damianos să vândă acţiunile fondului băncii. Acesta acceptă, solicitând 7,5 dolari pentru o acţiune… Mai târziu, avea să se afle că, la momentul negocierii cu „Victoriabank”, Damianos dispunea deja de un contract de înstrăinare a acţiunilor fondului, semnat la 14 ianuarie 2005. La 4 februarie 2005, cele 736.859 de acţiuni ale „Danube Fund” au fost procurate de către patru companii înregistrate în zone off-shore - „Atrium” (Beliz), „Victoria Invest” (Marea Britanie), „Program Invest” şi „Repcor-Com” (Moldova) -, fiind distribuite în mod egal (câte 5,76%).
La 28 ianuarie, prin „Baltic Trust Bank” şi „Aizkraukles Banka” din Lituania, în contul companiei-broker intră 1,11 mln. USD de la „Atrium” şi „Victoria Invest”, După încă trei zile - prin „Mobiasbanca” (filiala nr. 8), „Eximbank” (filiala nr. 6) şi BCR Chişinău - sume identice în lei moldoveneşti parvin de la „Program Invest” şi „Repcor-Com”. La 10 martie, „Intrade Management Ltd.” - un alt acţionar al „Victoriabank” - desfăşoară o tranzacţie tip REPO cu 179.435 acţiuni ce-i aparţin (5,61%). „Intrade Management” semnează un contract de creditare în valoare de 1,085 mln. USD cu o altă structură off-shore - „Financial Investment Corporation”, fondată în noiembrie 2004 la Edinburg, Marea Britanie. Termenul de scadenţă al creditului este de şase zile, iar în calitate de gaj sunt acceptate acţiunile „Intrade Management” la „Victoriabank”. De la „Financial Investment Corporation”, al cărei capital constituia o liră sterlină (!), prin aceeaşi „Aizkraukles Banka”, parvine suma de bani solicitată, iar peste şase zile „Intrade Management” nu rambursează creditul şi acţiunile „Victoriabank” trec la încă o companie off-shore.
Cardinalul Plahotniuc
Pe aceste căi tenebre şi încurcate, în martie 2005, la „Victoriabank” se constituie o nouă echipă de acţionari, care deţine 28,6% din acţiuni. O echipă dirijată de un centru unic şi care a realizat toată tranzacţia fără a avea, cel puţin, permisiunea Băncii Naţionale pentru procurarea unui pachet de acţiuni mai mare de 10% a unei bănci din RM, aşa cum prevede legislaţia… Noii acţionari îi cer lui Victor Ţurcan, preşedintele „Victoriabank”, să-şi cedeze fotoliul, însă acesta rezistă presiunilor. În octombrie 2005, Victor Ţurcan este arestat sub acuzaţia de estorcare de mită. Până la urmă, în 2007, Victor Ţurcan renunţă la funcţia de preşedinte, rămânând un simplu acţionar cu o cotă de 10,45%, susţine Mihai Ciubotaru în Basarabia Literară.
Oficial, Vlad Plahotniuc nu are nici în clin, nici în mânecă cu „Victoriabank” - cota lui de acţiuni este de 0% la bancă. Totuşi, după arestarea lui Ţurcan, presa de la Chişinău a scris că, până la asta, Plahotniuc l-a ameninţat nu o dată pe Ţurcanu că, dacă nu se va conforma cerinţelor noilor acţionari, îl va distruge, înscenându-i luare de mită, contrabandă cu arme sau trafic de droguri… Aceeaşi presă a scris că, prin metode similare celor folosite în cazul „Victoriabank”, Vlad Plahotniuc a intrat în posesia a 35% din „Petrom Moldova”, devenind foarte bogat peste noapte…
CUM SĂ CÂŞTIGI MILIOANE
La 19 decembrie 2003, adunarea generală a acţionarilor „Petrom România” SA a permis BC „Victoriabank” SA de a mări capitalul statutar al ICS „Petrom Moldova” cu 35% - prin intermediul fondului de investiţii ce îi aparţinea, „Victoria Invest” SRL, prin emisie suplimentară de acţiuni în valoare de 16.757.975 lei moldoveneşti. Când informaţia cu pricina a devenit publică, „Victoriabank” a anunţat că nu are un asemenea fond de investiţii. Dar deja era prea târziu - la 5 august 2003, cu un capital statutar de 5400 lei, „Victoria Invest” SRL achiziţionează 35% din acţiunile „Petrom Moldova”, care valorau peste 16 mln. lei moldoveneşti (!). Totuşi, în mod straniu, acţionar al „Petrom Moldova” devine nu „Victoria Invest” SRL, ci „Victoria Invest” Ltd., companie înregistrată în acelaşi Edinburg britanic, pe Buchanam Street, 35. Conducerea „Petrom România” a fost indusă în eroare, acţiunile companiei fiind procurate prin vânzarea acţiunilor unei companiei investiţionale inexistente.
Astăzi, „Victoria Invest” Ltd. (citeşte: Vlad Plahotniuc) deţine 35% din acţiunile „Petrom Moldova” şi 5,76% acţiuni la „Victoriabank”. Asta, dacă e să nu ţinem cont de alte trei companii controlate de Plahotniuc şi care deţin cele 28,6% din acţiunile „Victoriabank”. Faptul că în ambele cazuri s-a acţionat din numele aceleiaşi companii este confirmat şi de numărul de înregistrare al „Victoria Invest” Ltd. - 276533, identic în ambele cazuri de preluare frauduloasă a unor acţiuni. Ce rol are, în toate aceste „activităţi”, Oleg Voronin? Poate că am fi de acord cu cei care spun că sunt doar „bârfe răutăcioase”, dacă nu s-ar şti că Vlad Plahotniuc este unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai familiei Voronin (dacă nu chiar cel mai apropiat) şi că, potrivit datelor pentru 2006, volumul de afaceri al clanului Voronin constituia circa 30 mln. USD - o cifră de invidiat nu doar pentru Moldova…
* * *
În decembrie 2006, o altă companie a lui Oleg Voronin - „Moldconstruct Market” - procură de la Consiliul municipal Chişinău un teren cu suprafaţa de 2,04 ha în sectorul Telecentru al capitalei. Deşi în acea perioadă un ar de pământ în zona respectivă valora 11.000 USD, „Moldconstruct Market” plăteşte 1650 USD pentru un ar - cu peste şase ori mai puţin decât preţul de piaţă. Iar Bugetul de stat, de această dată, este prejudiciat cu circa 25 milioane de lei…
Deşi Voronin-junior susţine că „Moldconstruct Market” nu-i aparţine, deputata Vitalia Pavlicenco a cerut Procuraturii să investigheze dacă „Moldconstruct Market” are conexiuni cu familia Voronin. Drept imbold pentru interpelare a servit faptul că este singurul antreprenor ce a câştigat, prin licitaţie, cele mai costisitoare proiecte din ultimii ani - construcţia liniei de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti şi a Complexului „Eternitate”, reparaţia capitală a clădirilor parlamentului, guvernului, preşedinţiei, Mitropoliei Moldovei etc. Procuratura Generală a răspuns senin că nu există asemenea dovezi. Se pare însă că procurorii clanului Voronin nu au observat mai multe fapte, şi anume: conturile companiei se află la „Fincombank”, însuşi Oleg Voronin activează oficial acolo, ca… simplu economist, iar cetăţenii Dmitri Tatar, Anatol Coval şi Alexandru Sisterov, fondatorii „Moldconstruct Market”, sunt prin cumul şi vicepreşedinţi în Consiliul de administrare al „Fincombank”.
* * *
ALO, PAPA! La finele lui 2007, în RM se declară concurs pentru lansarea pe piaţă al celui de-al treilea operator mobil în standardul GSM900/1800. Trei companii şi-au anunţat disponibilitatea de a participa la concurs - SA „Vîmpel-Kommunikaţii” (Beeline, Rusia), „Uniton-Prim” (Moldova), exclusă ulterior din concurs, şi „Eventis Mobile”, afiliată „Eventis Telecom”, cu sediul în zona off-shore din Cipru, condusă de Dmitri Ivanter şi Vladimir Androsic. După excluderea din concurs a „Uniton-Prim”, „Beeline” deja îşi sărbătorea victoria: spre deosebire de „Eventis Mobile”, o companie cvazinecunoscută pe piaţă, „Beeline” dispunea de o enormă experienţă de muncă, fiind cotată la Bursa de la Londra şi pe Wall Street… Rezultatul concursului a provocat stupoare: câştigător a fost desemnat „Eventis”! Din păcate, cei de la „Beeline” nu ştiau că în Moldova nici nu putea să fie altfel. Căci, 51 la sută din acţiunile „Eventis mobile” aparţin „Eventis Telecom Holding” Ltd., iar 49 la sută - fiului preşedintelui moldovean Vladimir Voronin…
…Printre puţinele declaraţii pentru presă făcute la viaţa lui de Oleg Voronin, se numără şi un fel de replică la o constatare a pepecedistului Iurie Rosca. Pe când era mai puţin prieten cu şeful statului, acesta a afirmat: „Ajuns la putere, preşedintele comunist Voronin s-a dedat unor activităţi de tip mafiot, utilizând întregul aparat de stat pentru consolidarea propriului clan şi înavuţirea familiei sale”. Pentru că nu a avut cine-l sfătui să tacă, Oleg a pus toate acuzaţiile sub semnul unei campanii duse împotriva tatălui său: „Oricine îl ştie pe preşedinte cunoaşte faptul că este incapabil de a favoriza nepotismul. Iar oricine mă ştie pe mine cunoaşte faptul că nu îmi voi dezamăgi niciodată tatăl”. Precum vedem, preşedintele nu e dezamăgit.
* * *
În iulie 2004 Vasile Tarlev, premierul de atunci al RM, face un nou cadou clanului Voronin şi apropiaţilor acestuia - printr-o decizie de guvern au fost introduse noi restricţii la exportarea grâului, care trebuia transportat doar prin ÎS „Calea Ferată a Moldovei” (CFM), iar toate operaţiunile comerciale cu grâu trebuiau efectuate prin intermediul Bursei Universale de Mărfuri. Întâmplător sau nu prea, CFM este condusă de Mihai Gagauz, un bun prieten al lui Voronin, iar printre firmele expeditoare se număra şi cea a lui Oleg Voronin, „Transline”, şi cea a lui Serghei Salabaş, cumnatul directorului CFM.
Ministrul Agriculturii, Dmitri Todoroglo - întâmplător sau nu prea, şi cumnatul lui Vladimir Voronin - a argumentat această acţiune astfel: „CFM va putea controla mai bine exportul de grâu, iar Bursa va stabili un preţ minim de export”. Câţiva ani mai devreme guvernul RM mai încercase să impună doar exportul feroviar. Atunci, instituţiile financiare internaţionale au reacţionat prompt, acuzând conducerea de la Chişinău de politică restrictivă, lucru inadmisibil într-o economie de piaţă…
Aşadar, oficialii de la ministerul de resort au anunţat că, din recolta estimată la 750 mii tone de grâu, 150 mii tone ar putea fi exportate. Potrivit legislaţiei, agenţii economici care vor vinde grâu în străinătate vor fi obligaţi să plătească Bursei o taxă de 0,25% din preţul mărfii, plus o taxă de înregistrare de 100 de lei. Acelaşi lucru va trebui să-l facă şi cumpărătorul. Pentru tranzitarea unui singur vagon cu grâu, cu capacitatea de aproximativ 60 tone, pe o distanţă de 100 km se cheltuiau 300 USD. O parte din aceşti bani este transferată CFM ca taxă de folosire a drumului de fier. Dacă e să ne referim la cele 150 mii tone anunţate de oficiali, atunci pentru tranzitarea acestei cantităţi de grâu pe o distanţă de 100 km firmele de expediţie urmau să câştige 8 mln. 850 mii lei sau 750 mii USD. Semnalul de alarmă că fiul şefului statului vrea să pună monopol pe această piaţă a fost lansat chiar de preşedintele Asociaţiei brutarilor din RM, Ion Gabura. Acesta a declarat într-un interviu că, prin intermediul unor persoane interpuse, Oleg Voronin vrea să devină acţionar la „Franzeluţa”. Tot Ion Gabura afirma atunci că, în 2001, fiul preşedintelui moldovean a cumpărat Combinatul de produse cerealiere din Bălţi.
* * *
Sub PCRM R. Moldova a devenit un stat mafiot în care printre domeniile dirijate de oligarhia roşie, în afară de comercializarea cărnii, s-a nunărat vinul, zahărul, tutunul, construcţiile, fondurile publice, asistenţa financiară externă, stupefiantele şi, în fine, dar nu şi în ultimul rând, traficul de fiinţe umane. Moldovenii sunt traficaţi pentru a fi supuşi unei exploatări nemiloase în prestări servicii, în agrucultură, la munci necalificate etc.
Nu întâmplător, anume după 2001 în Republica Moldova a luat proporţii ameninţătoare emigraţia ilegală. Potrivit datelor Centrului Internaţional „La Strada”, în anii 2002-2004, a crescut semnificativ numărul victimelor traficate în Orientul Apropiat şi Mijlociu, Europa de Est, în topuri figurând Turcia, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Cipru. În ultimii ani, rutele traficului de fiinţe umane duc tot mai des spre Polonia, Ucraina, Israel, mai puţin Europa Centrală.
Nu e de mirare că cercurile oligarhice de la noi nu rezistă ispitei şi se aventurează în aceste afaceri murdare. Fără antrenarea înalţilor demnitari în odioase scheme mafiote nu ar fi cu putinţă un exod fără precedent al moldovenilor peste hotare. În treacăt fie spus, una dintre cauzele pentru care Voronin şi compania s-au opus cu încrâncenare redobândirii cetăţeniei române a fost pericolul care planează asupra grupurilor criminale de a pierde astfel controlul asupra fluxului de migraţie în străinătate.
* * *
Foştii şefi ai MAI au furat din banii publici ca în codru, a dat de înţeles ieri ministrul de Interne în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit ministrului, numai anul trecut au fost cheltuite nejustificat fonduri bugetare de peste 40 mln. lei. Catan afirmă că banii erau obţinuţi din vânzarea la preţuri derizorii a loturilor şi a obiectelor din gestiunea MAI, iar sume impunătoare din venituri au fost folosite în scopul susţinerii unor formaţiuni politice. Declaratia a fost facuta de actualul ministru de Interne, Victor Catan.
* * *
Clanul Voronin a favorizat corupţia în toate domeniile. Factori de decizie din cadrul conducerii SA „Lactis” din oraşul Rîşcani în prezent sunt cercetaţi penal de către Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în cadrul unei cauze pornite în temeiul articolului 244 Cod penal – „evaziune fiscală”. Aceştia sunt bănuiţi că, prin tranzacţii fictive şi scheme frauduloase, au prejudiciat bugetul de stat cu circa 4 000 000 de lei.. Corupţia a înflorit în medicină, în învăţămâmt, sistemul judecătoresc, poliţie. Corupţia a devenit o regulă a vieţii.
Clanul Voronin a transformat prin jaf şi corupţie R. Moldova în cel mai sărac stat din Europa. El este vinovat de acest dezastru economic, de tragedia poporului. Astfel de cazuri de jaf şi de corupţie de proporţii în orice altă ţară ar fi o preocupare a respectivului stat, ar fi în prim plan, pe ordinea zilei.
N-o să ne ierte copii noştri daca-i vom lăsa pe cei care au furat miliarde să se bucure liniştiţi de roadele crimelor sale, în timp ce majoritatea populaţiei din această ţară se zbate în mizerie şi sărăcie.
Pe 7 aprilie tineretul a învins comunismul, partidul comuniştilor din R. Moldova a primit o lovitură decisivă care a dus la pierderea puterii. Dar clanul Voronin mai deţine încă pârghii puternice în economie şi organele de drept. Pericolul continuarii fenomenului corupţiei este înalt. De aceea, în scopul diminuării acestui flagel din societate şi al creării premiselor pentru îmbunătăţirea stabilităţii economice a Republicii Moldova şi a imaginii sale în Uniunea Europeană, e necesară o atitudine principială din partea Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei R. Moldova faţă de problema combaterii corupţiei în societate. Îm acest context următoarele propuneri ar fi foarte necesare:
1.Organizarea unor audieri parlamentare deschise despre starea de lucruri în domeniul combaterii corupţiei foarte grave în Republica Moldova generată de clanul Voronin.
2.Organizarea unor audieri televizate în problema combaterii corupţiei şi a statului de tip mafiot creat de clanul Voronin.
3.Conceperea, împreună cu participarea societăţii civile, a unui Program naţional anticorupţie şi a lichidării tuturor consecinţelor survenite în urma guvernării clanului Voronin.
4.Îmbunătăţirea Codului penal şi a Legii cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei în care să fie inclus un articol care să stipuleze naţionalizarea bunurilor cetăţeanului al cărui grad de corupţie a fost stabilit în instanţa de judecată, naţionalizarea întreprinderilor cu capital privat în cazul stabilirii de către instanţa de judecată a gradului lor de corupţie. În Canada, de exemplu, Codul Penal echivalează mita cu încălcarea Constituţiei şi cu actul de trădare de stat. În asemenea caz, pedeapsa penală este aplicată atât persoanei care a luat mită, cât şi celei care care a dat.
5.Toate mijloacele financiare obţinute în urma naţionalizării averilor clanului Voronin să fie îndreptate prin bugetul de stat la ajutorarea oamenilor celor mai săraci, orfelinatelor, internatelor, diverselor tipuri de şcoli, de asemenea să fie utilizate în cadrul diferitelor proiecte sociale
Am vrea să amintim că corupţia reprezintă folosirea abuzivă a puterii publice, în scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup. Ca act antisocial, corupţia este foarte gravă deoarece favorizează interesele unor particulari, mai ales în aria economică, afectând interesele colective prin: însuşirea, deturnarea şi folosirea resurselor publice în interes personal, ocuparea unor funcţii publice prin relaţii preferenţiale, încheierea unor tranzacţii prin eludarea normelor morale şi legale.
Corupţia vizează un ansamblu de activităţi imorale, ilicite, ilegale realizate nu numai de indivizi cu funcţii de conducere sau care exercită un rol public, ci şi de diverse grupuri şi organizaţii, publice sau private, în scopul obţinerii unor avantaje materiale sau morale sau unui statut social superior prin utilizarea unor forme de constrângere, şantaj, înşelăciune, mituire, cumpărare, intimidare.
Tot mai tare se aude în prezent glasul Poporului înrobit de clanul Voronin. Glasul Poporului cere dreptate şi nu numai pâine. A venit timpul când Clanul Voronin trebuie să întoarcă Poporului toate bogăţiile acaparate prin jaf, fraudă, pe cale ilegală. Este inadmisinil ca în ţara cea mai săracă din Europa fostul preşedinte şi dictator Vladimir Voronin să plece şi să revină de la odihnă de la staţiunea cehă Karlovy Vary, din Cehia, într-o aeronavă de lux a companiei “Nobil Air”, care ar fi deţinută de omul de afaceri Vladimir Plohotniuc. Staţiunea balneară Karlovy Vary este locul unde Vladimir Voronin s-a odihnit în ultimii 10 ani, permiţându-şi închirierea unor apartamente de lux care costă peste o mie de euro pe noapte. Sunt aceştia banii lui sau ai Poporului?
Într-o adevărată democraţie Poporul este suveran.Voinţa lui este suverană. Poporul suveran cere să fie clanul Voronin deferit justitiei. VOX POPULI, VOX DEI !
Sursa: basarabialiterara.com.md & hotnews.md
5 comentarii:
Satana care este el, a distru un popor, ne-a furat limba, tot ce aveam mai sump, si inca e in libertate? trist...
Măcar Chişinăul a mai scăpat de Oleg Voronin, iar la Bălţi oraşul încă îi aparţine.
asha, sa shtie lumea
buna postarea/articolul.
mda....socata...cum il mai tine pamantul pe imbecilul asta si familia sa??? ne umbreste pamantul....
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: