Exclusiv: Interview cu Sergiu Laşcu (reacţie la acuzaţiile lui Pentrenco)

23 decembrie 2009
Domnule Laşcu, care este reacţia d-stră la acuzele aduse de către PCRM prin persoana lui Grigore Petrenco?

Deci, cum am mai spus, nu este prima şi precis nici ultima acuzaţie adusă din partea PCRM-ului, mai ales din partea lui Petrenco. Banalitatea argumentelor şi spuselor lui Grigore Petrenco mi se par pe cît de banale pe atât şi de amuzante.

Cum comentezi acele poze prezentate de Petrenco şi ce ne poţi spune despre simbolul purtat de tine pe 7 aprilie?

Am participat pe 7 aprilie la proteste, fapt cu care mă mândresc. Aş vrea să menţionez că din fotografiile şi materialele video, prezentate de Grigore Petrenco, absolut nimic nu indică că aş fi participat nemijlocit la actele de violenţă din acea zi. Tot el a afirmat că aş fi aruncat prima piatră în poliţişti, afimarţie pentru care ar putea să răspundă, eu în acel moment eram la serviciu şi am venit în centru cînd evenimentele erau deja în toi. Cît despre simbol, reprezintă vechea cruce a Ierusalimului, de altfel acest simbol îl putem găsi în multe biserici din Republica Moldova, inclusiv în Soborul din centrul Chişinăului. Cît despre crucea maramureşană (celtică) despre care spunea Petrenco, din spusele lui reiese că ar trebui să înlăturăm pe veci crucea maramureşană (celtică) de la Căpriana, una din cele mai îndrăgite mănăstiri a lui Vladimir Voronin.

Cum comentezi faptul că Pentrenco acuză Mişcarea Naţional Creştină precum ar fi un focar de extremism în Republica Moldova?

Clar că aceste acuzaţii sunt tota absurde, deoarece Mişcarea Naţional Creştină activează doar de o lună (12.11.09), în această perioadă neprezentînd absolut vreun act exremist promovând valorile naţionale şi creştin ortodoxe, orientate spre consolidarea poporului nostru şi spre trezirea conştiinţei naţionale, de care atît de mult se teme multstimatul Grigore Petrenco, cît şi tovarăşii săi.

Domnul Petrenco egalează Mişcarea Naţional Creştină cu Mişcarea Legionară, cum comentaţi?

MNC este o mişcare înregistrată la Ministerul Justiţiei şi activează în baza statutului recunoscut de către ministerul dat. Convingerile mele personale sau a altor membri ai mişcării nu poate influenţa activitatea întreg Mişcării Naţional Creştine. Sunt adept al legionarismului, o doctrină care nu a fost şi nu este una politică, ci una moral spirituală. Legionarismul nu a fost oficial condamnat de către nici o instanţă din toată lumea, precum fusese de fapt judecat regimul comunist. Să nu uităm că în Chişinău pe aleea clasicilor se află busturile unor legionari, multe şcoli din Moldova poartă numele unor legionar, precum Micrea Eliade, Emil Cioran, Lucian Blaga. Chiar şi Sfîntul basarabean Valeriu Gafencu a fost un legionar.

Ce i-aţi transmite domnului Petrenco?

L-aş sfătui ca înainte de a aduce învinuiri prosteşti altor organizaţii să-şi facă curat la ei în curte, mai ales în aripa tînără a PCRM-ului, activiştii căreia poartă astăzi pecetluit chipul unui terorist internaţional Che Guevara, pe hanoracele cărora sunt imprimate simboluri şi slogane anarhiste. Anume comsomoliştii lui Petrenco şi Şupac sunte acei "pictori" care vandalizează zi şi noapte pereţii caselor din municipiul Chişinău, sub pretextul creării unor "capodopere". Prin acţiunile sale aceste slugi ale lui Petrenco nu fac decît apeleze la restaurarea unui regim extremist comunist. Cum poate Petrenco să ne acuze pe noi de extremism atunci cînd partidul din care face parte are o istorie la fel de roşie ca culoarea-i, deci, plină de sînge. Cînd s-a porni altă dată Petrenco să acuze pe altcineva lasă mai bine să-şi aducă aminte de buneii noştri care au fost deportaţi în Siberia.

Care sunt planurile Mişcării Naţional Creştine pe viitor?

Ca şi pînă acum Mişcarea Naţional Creştină va promova valorile creştine şi româneşti, activînd desigur în limitele legilor din Constituţia RM. Vă asigur că pe viitor noi vom demostra incorectitudinea şi banalitatea acuzaţiilor aduse astăzi de către Grigore Petrenco.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Inca odata ma coving mai Dragos ca ai incurcat facultatea ! A pierdut Basarabia un jurnalist mare !

Macari Adrian spunea...

Las-ca el a doua facultate o sa o faca pe cea de Jurnalism :D:D

STASS spunea...

Bravo, băieţi!!!!
Dă-i în măsa de comunişti, că deja bat clopotele după ei.
Fruntea sus, noi spre deosebire de ei, ştim de unde venim şi unde ne ducem.

VIL spunea...

Cred ca seif ar trebui sa se intilneasca cu petrenco la o dezbatere publica, ar fi interesant ;)

Anonim spunea...

asa zisa cruce celtica despre care vb, e de fapt simbolul zodiacului (un cerc impartit in 4)... da, anume acel zodiac care a fost atit de crunt criticat de crestini.

si inca ceva; daca tot propagi romanismul, ai rusinea sa folosesti mai des caracterul "â" :P

Dragoș Galbur spunea...

pentru ultimul anonim, eu ma sa te vad cum vei scri la miez de noapte un articol cu literele romanesti fara a avea la calculator limba romana, ca nu l-am scris de la compul meu, peste tot unde vezi litere romanesti e facut cu copy+paste, â din pacate nu l-am gasit la acel computer ! ))

SoldatulDac88 spunea...

Felicitari lui Sergiu pentru raspunsurile la interviu, felicitari si tie Dragos. Apreciez efortul facut pentru realizarea lui in ciuda tehnicii de care dispui acum. :)

Mult respect!

NATimisoara

PS Îţi fac cadou un â Â :))

Bara George spunea...

Salutari si de la Cluj-Napoca si un Craciun fericit va doresc!

http://www.napocanews.ro/2009/12/comunistii-din-rep-moldova-acuza-miscarea-national-crestina-este-extremista-liderul-miscarii-raspunde-nu-sunt-extremist-sunt-legionar.html

George Bara

Dragoș Galbur spunea...

Multumim fratilor pentru sustinere ! Anume mesajele voastre imi dau un imbold si mai puternic de a scri in continuare !

Anonim spunea...

Domnule Lascu ,te respect ca pe fratele meu,esti curajos,ai pe tricou capitanul ,ai ceea ce dorim sa infintam in Romania,esti inteligent ,dorim sa infiintam, Garda de Fier,o singura Garda, cu un singur capitan.Respect.Craciun Fericit.Romania.La Multi Ani.Romania.

Anonim spunea...

Esti tare frate.Esti tare ,Sergiu Lascu .Respect.Vrem ,sa infiintam, in Romania ,Garda de Fier .Ce parere aveti!?

Anonim spunea...

Segiu Lascu ,este curajos si inteligent ,chipul capitanului ,pe tricou si al Garzii de Fier.Esti tare frate.Cel mai frumos cadou ,pentru Romania,Garda de Fier.

Anonim spunea...

Salut

Georgiana T spunea...

Respect, frati romani!Georgiana.

Georgiana T spunea...

TLC !

Anonim spunea...

ma uimesc comunistii al de Sergiu Lascu care umbla pe afara si canta in voce tare imnul uniunii sovietice si imbracat in simbolica respectiva. Nu-l credeti, el e rus din talpa si sora sa curva :) Informatia 100%

Anonim spunea...

am o intrebare, daca voi toti spuneti ca sunteti de dreapta, crestini, uriti comunismul, adica extrema stinga, cum puteti sa credeti in dumnezeul evreiesc, chiar si cu crucea de pe scurta lui Seif,el a spus ca crucea ceea e un simbol dintr-o biserica din Ierusalim, daca tot de dreapta sunteti, si luptati pentru poporul vostru si spuneti ca sunteti legionari cum puteti crede in evreu?chiar nu inteleg, evreii ni-au distrus credinta, istoria...
vreau sa inteleg si eu de ce facetsi asta?

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: