Federaţiei Ruse îi convine actuala putere de la Chişinău

27 octombrie 2009
Procesele politice din Republica Moldova ca şi cele din întreg spaţiul CSI sunt urmărite cu atenţie la Moscova, care consideră acest spaţiu drept zona sa de influenţă, spune jurnalistul de la Kommersant Vladimir Soloviov, citat de Europa Liberă.
Preşedintele rus, Dmitrii Medvedev a demonstrat încă o dacă acest lucru, întâlnindu-se la Chişinău pe 9 octombrie, în marginea summitului CSI, cu liderul democrat Marian Lupu, un simplu deputat, dar care este candidatul noii puteri de la Chişinău la funcţia de şef al statului.

„Întâlnindu-se cu Lupu, Medvedev, Moscova au lansat un semnal foarte clar, esenţa căruia este că Federaţiei Ruse îi convine, în linii mari, actuala putere de la Chişinău şi că aceasta nu-i provoacă iritare”, spune Vladimir Soloviov, adăugînd că acum, Moscova aşteaptă pur şi simplu să se încheie odată perioada transferului de putere prin alegerea unui nou şef al statului.

Jurnalistul de la Kommersant afirmă că autorităţile ruse demult nu mai consideră că Partidul Comuniştilor ar putea fi singurul lor partener în Moldova, pentru că prea sinuoase a fost relaţiile dintre cele două ţări în ultimii ani.

„Acum, când comuniştii sunt în opoziţie, n-am auzit pe nimeni dintre oficialităţile ruse să exprime regrete sau să poarte doliu în legătură cu aceasta. Mai mult, - spune Vladimir Soloviov, - unii funcţionari de rang înalt de la Kremlin vorbesc despre faptul sau îşi exprimă speranţa că printre cei 48 de deputaţi comunişti se vor găsi persoane care îşi vor da totuşi votul pentru candidatura lui Marian Lupu şi prin asta vor pune capăt haosului politic”.

Analistul politic de la Kommersat spune că împărtăşeşte acest punct de vedere, exprimat neoficial de autorităţile ruse, pentru că Partidul Comuniştilor riscă să acumuleze şi mai puţine mandate în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate.

Sursa: Interlic

2 comentarii:

Liviu spunea...

Parca simt ca iar se incepe lingerea de cururi.

Dragoș Galbur spunea...

Nu prea cred ca Filat cu caracterul sau complicat sa se supuna cuiva, mai ales Moscovei, de Ghimpu nici nu mai vorbesc, proroman pina la moarte. Iata zaLupu tot ce-i posibil... in fine nu-s rele relatiile cu Rusia, dar nu chiar fratesti, asa mai mult economice si diplomatice.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: