Statuia ostasului sovietic "eliberator" nu are ce sa caute la Bucuresti

21 septembrie 2009
Statuia ostasului sovietic "eliberator" nu are ce sa caute la Bucuresti



-- Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti a revenit cu un nou comunicat acuzator la adresa autoritatilor romane in privinta vandalizarii monumentului soldatului sovietic. Potrivit unui comunicat citat de NewsIn, diplomatii rusi sustin ca incidentul a fost "stimulat" de lipsa de sanctiuni in cazuri similare la Iasi si Galati. Mai mult chiar, acestia cer o ancheta imediata privind acest "act sfidator" si o "pedepsire aspra" a celor implicati.

21 septembrie, 18:23



















Statuia ostasului sovietic de la Bucuresti










Chiar daca fapta este condamnabila, apare totusi o intrebare: de ce avem nevoie de o statuie care sa glorifice militarii unui stat invadator? Pentru romani si Romania, URSS a fost un stat invadator. Ocupatia a durat din 1944, pana in 1958. Ce s-a intamplat, in acea perioada, pe teritoriul tarii noastre si in cele alipite Uniunii Sovietice, se stie. La fel cum se cunoaste si cat au avut de patimit locuitorii acestei tari din cauza sutelor de mii de ostasi sovietici "eliberatori". Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti vorbeste despre "memoria eroilor cazuti pentru eliberarea Romaniei de fascism" si despre sangele varsat impreuna de rusi si romani pentru "lupta cu hoardele fasciste". Dar, la sfarsitul lunii august, a precizat ca nu poate sa uite ca Romania a luptat impotriva URSS, pe teritoriul acesteia. Deloc surprinzator, cand vine vorba despre fapte de eroism Federatia Rusa se declara urmasa a URSS. Cand este vorba sa isi asume responsabilitati si sa plateasca, o face pe nizanaiul (de exemplu, cazul Pactului Ribbentrop-Molotov). Daca se merge pe logica ambasadorului Alexander Ciurilin, care vorbeste despre "eliberatorii sovietici" ai Romaniei, la fel s-ar putea cere si ridicarea unei statui dedicate ostasilor romani care au incercat sa elibereze popoarele URSS de comunism. Nu neaparat la Moscova. Poate la cotul Donului sau la Volgograd (fostul Stalingrad). Pentru acest lucru au luptat si sute de mii de rusi din armata de eliberare a generalului Andrei Vlasov. Doar statuia a fost profanata, nu si mormintele.





















Cimitirul de onoare al eroilor sovietici










Memoria celor care au luptat si au murit, indiferent de tabara, poate fi cinstita, asa cum este si normal, prin existenta cimitirelor militare. Potrivit Oficiului National pentru Cultul Eroilor, monumentul ostasului sovietic este amplasat in Cimitirul de onoare al eroilor sovietici (inaugurat in anii 1947-1948), situat in zona Herastrau, pe soseaua Pipera. Sunt inhumati individual 481 de militari sovietici (32 necunoscuti). Insemnele de capatai, de tip sovietic, sunt din piatra. Cimitirul este strajuit de o statuie din bronz care infatiseaza un soldat sovietic aflat in avantul atacului. Ostasul tine in mana dreapta un drapel fluturand. Monumentul are o inaltime de aproximativ 10 m. Din fericire, mormintele nu au fost profanate si este greu de crezut ca un roman ar fi putut face asa ceva. A fost vorba doar despre statuie. Functionarii Ambasadei Rusiei din Bucuresti au constatat la 8 septembrie, cand au vizitat Memorialul militar sovietic din Bucuresti, ca "principalul monument al memorialului si postamentul acestuia placat cu basoreliefuri din marmura au fost manjite cu vopsea rosie", se arata in comunicatul de presa. Mai mult decat atat, subliniaza comunicatul Ambasadei, pe acestea au fost aplicate "inscriptii jignitoare pentru memoria eroilor cazuti pentru eliberarea Romaniei de fascism. Ambasada considera acest fapt profanator si revoltator de vandalism politic ca pe o provocare menita sa zdruncine relatiile ruso-romane. Persoanele care au initiat aceasta fapta profanatoare au tintit memoria sangelui varsat impreuna in lupte - ceea ce apropie in mod deosibit popoarele noastre", se arata in comunicat.
Alexander Ciurilin uita de cimitirul romanesc de la Tighina



















Buldozerele calca cu senilele mormintele eroilor romani










Nu la fel a reactionat Ambasada cand a fost vorba despre profanarea cimitirului eroilor militari romani de la Tighina, din teritoriul controlat de "autoritatile" transnistrene. Cand osemintele ostasilor romani au fost scoase cu buldozerele, domnul ambasador Ciurilin a uitat de "sangele varsat impreuna de rusi si romani". Si nu o sa-l creada nimeni daca va spune ca Moscova nu are nici o influenta asupra Tiraspolului. In aprilie 2007, administratia separatista din Transnistria a pus piatra de temelie a paraclisului "in memoria soldatului eliberator rus", in cadrul unei ceremonii festive pe locul fostului cimitir "General Dragalina" din suburbia Borisov a Tighinei. Conform datelor Oficiului National pentru Cultul Eroilor, in orasul Tighina existau, in perioada 1941-1944, doua cimitire de razboi in care erau inhumati 372 de militari: 351 in Cimitirul Eroilor "General Dragalina" (319 militari romani identificati, 14 neidentificati si 13 prizonieri sovietici) si 21 in Cimitirul parohial din oras (13 militari romani, dintre care 11 identificati, si opt militari germani). Potrivit reprezentantei Rusiei, "este evident ca autorii acestei actiuni (n.red - de la Bucuresti) au fost stimulati de nesanctionarea celor care au distrus monumentul militar sovietic de la Iasi si au vandalizat cimitirul militar sovietic din judetul Galati". Prin urmare, "Ambasada solicita o cercetare imediata a acestui act sfidator de vandalism politic fata de monumentul din incinta memorialului militar sovietic, stabilirea si pedepsirea aspra a initiatorilor si executantilor acestuia. Sunt necesare de asemenea masuri pentru neadmiterea in viitor a unor astfel de fapte profanatoare impotriva cimitirelor militare, inclusiv in Bucuresti", se evidentiaza in comunicat. "Ne bazam pe faptul ca in conformitate cu Acordul in vigoare dintre guvernele statelor noastre privind statutul juridic al cimitirelor militare rusesti pe teritoriul Romaniei si al cimitirelor militare romanesti pe teritoriul Federatiei Ruse din 8 noiembrie 2005 partea romana va lua imediat masurile necesare pentru inlaturarea in cel mai scurt timp a urmarilor acestei barbarii", incheie Ambasada.

2 comentarii:

Nicu spunea...

aoleu, sincer nu am stiut de cazul cu profanarea mormintelor sodatilor romani din Tighina... e un mare pacat, sincer sunt in soc, cu buldozerele, ca pe niste animale, rusine. P-u asta rusii merita pedepsiti.

Dragoș Galbur spunea...

Da, Nicule, nici eu nu stiam de Tighina, sunt mihnit. Bine au facut cei din Bucuresti, Iasi si Galati cu monumentele sovietice, ar trebui sa luam exemplu.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: