In drum spre casă

28 iunie 2009
Drumurile Moldovei sint arterele corpului tarii noastre, prin care circula viata fiecarui din noi! Orice tara europeana sau care tinde a fi, se mindreste cu drumurile sale si acorda atentie deosebita repararii si intretinerii acestora! Si ce face conducerea noastra?
Republica Moldova este codasa in lume in ceea ce priveste calitatea drumurilor. Potrivit unui clasamentat efectuat de World Economic Forum, Republica Moldova inscrie un indice de 1,6 puncte din 7. La capitolul "calitatea drumurilor", R. Moldova se plaseaza pe locul 124, fiind urmata numai de Chad, un stat african, unde starea drumurilor este cea mai proasta din lume. Drumuri mai bune decat in Moldova sunt in tari subdezvoltate precum Angola, Camerun si Mauritania.
Drumurile de la noi din tara se gasesc in cea mai jalnica situatie, de dupa 1993.
Degeaba oamenii aduc masini performante si costisitoare, pentru care au muncit din greu, degeaba guvernul iroseste milioane si milioane lei anual pentru completarea parcului de autobuze si troleibuze cu tehnica noua, atita vreme cit nu exista drumuri care sa permita o deplasare normala pe drumurile nationale!
Principalul motiv care a dus la aceasta situatie este gestionarea ineficienta a fondurilor banesti destinate repararii si intretinerii drumurilor, spalarea banilor prin companiile de constructii, care in loc sa repare, doar cirpesc soselele tarii. Promovarea intereselor personale si coruptia au dus la degradarea completa a starii drumurilor!

In fiecare an pe sosele si strazi este omorata populatia unui sat …
In ultimii 16 ani drumurile bune au degradat de 10 ori, iar drumurile rele s-au inmultit de 3 ori. Desi suma impozitelor rutiere creste cu fiecare an, in prezent, in R. Moldova, avem mai putin de 3 la suta drumuri calificate bune. Anual, pierdem in accidente populatia unui sat mediu, si in fiecare zi 8 familii isi gasesc cate o persoana draga la spital, accidentata pe strazi. Autoritatile inca nu au facut o legatura sigura intre cele 97 la suta de drumuri proaste si numarul devastator al accidentelor rutiere. Faptul ca starea drumurilor in R. Moldova e sub orice nivel se mentioneaza in Strategia infrastructurii transportului terestru pe anii 2008–2017, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 85 din 1 februarie 2008, cu referire la un studiu efectuat de Banca Mondiala. Potrivit acesteia, daca in 1992 circa 70 la suta din reteaua rutiera era considerata ca fiind in stare buna sau satisfacatoare, atunci la finele anului 2006, doar 7% s-a mentinut in aceeasi stare. In aceeasi strategie se subliniaza si faptul ca doar 2% din drumurile locale sunt intr-o stare buna sau satisfacatoare.
Comunistii au avut la dispozitie 8 ani sa intreprinda actiuni concrete pentru imbunatatirea calitatii drumurilor, dar ei nici nu au fost in stare sa mentina la nivel patrimoniyl national, transmis in gestionare! Ei sint buni doar la facut promisiuni desarte,in speranta ca oamenii ii vor alege si vor uita ce a fost promis….
Comunistii nu sint in stare sa realizeze ceea ce promit! Acordati-le o sansa celor ce vor fi in stare sa-si realizeze promisiunile, NU repetati greseala anterioara!
VOTATI OPOZITIA, VOTATI TINERETUL!!!

5 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Andrei bravo, super tare articolul, ma gindeam eu ca starea drumurilor in Moldova e paroasa, dar nici chiar intr-atit. Multumesc pentru adevar si pentru ca mi-ai deschis ochii sa realizez pe unde merg si pe ce calc. Cum spunea Gheorghe Urschi: "Drumurile noastre toate, se vor repara vreodata"

Anonim spunea...

Asta e si adevarul care multi i-l trec cu vederea sau se fac ca nu-l vad.
Desi multi zic drumuri, drumuri, ce astea sunt drumuri? citi zic tot atitia tac si nu fac nimic.
Vorbeam cu taticul si-i zic: Uite ca azi a aratat la stiri ca Voronin a zburat cu elicopterul in careva raioane, la care nu au fost anuntati presedintii raionului!
La care tata mi-a raspus: Pai Tanea cum sa mearga el pe drumurile care nu le-a facut? ce el e prost sa mearga prin hopuri?, el mai bine ar cheltui cei 15.000 lei din bugetul statului pentru a merge cu elicopterul!

D-le Voronin i-ti facem si o excursie prin hopurile Moldovei! De ce nu?

VOTATI OPOZITIA PENTRU UN VIITOR MAI BUN!!! SI FARA COMUNISTI!!!
JOS COMUNISTII!

Timka spunea...

Asta deja e o problema cu care ne-am obisnuit, drumuri rele este cartea de vizita a Moldovei

Sper ca voi simti si eu vreodata placerea de a merge la volan in RM.

Anonim spunea...

Blaga spunea ca sufletul romanului se ragaseste in succesiunea dintre deal si vale, astazi e putin altfel- in drumuri rele drumuri si mai rele

Alexandru Postolache spunea...

cu siguranta acele 3% de drumuri bune sunt cele ce duc spre resedinta lui vorona de la Condrita, si la Cricova:D

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: