Ce înseamnă să fii Patriot în viziunea unui simplu student din Basarabia?

4 mai 2009
Patriotismul este cel mai superb, splendid si chiar ideal sentiment pe care îl poate deţine şi simte un om, pentru că întruchipează în sine şi dragostea faţă de ţară, de neam, de limbă şi desigur dragostea faţă de Mamă. Patriotismul este frumos şi prin aceea că reprezintă culmea fericirii, însăşi a fi patriot înseamnă să fii fericit, mai mult de atât nu se poate. Totodată, patriotismul conţine în el şi o felie de ură, dar o ură de asta, bună, sănătoasă, pentru că, hai să recunoaştem că e necesară şi ura în ziua de azi, clar lucru, la locul său. A fi patriot mai înseamnă să fii şi demn, ceea ce este un lucru la fel de sfânt ca şi patriotismul. Logic deja, patriotismul include în sine şi demnitatea pentru că astea două pot exista doar în simbioză. Curajul e şi el o latură sau mai bine zis o calitate a celui patriot. Din păcate curajul e tot mai rar şi mai rar întâlnit la noi în Moldova, nu pentru că nu l-am vrea în inimile noastre dar pentu că cineva cîndva a avut grijă ca frica faţă de conducere şi faţă de cei puternici să se transmită genetic dintr-o generaţie în alta. Unii sunt curajoşi dar nu ştiu de asta, alţii sunt curajoşi şi ştiu asta foarte bine, iar alţii îs laşi dar se pretind a fi mari curajoşi.De altfel ar trebui să ne păzim şi să-i evităm pe ăştia din urmă. În fine, dacă ne gândim, nu-i o ruşine dacă nu ai curaj, căci Dumnezeu decide cine-i curajos şi cine nu.
Ca urmare, ar fi perfect ca fiecare dintre noi sau la urma urmii măcar jumătate dintre basarabeni să fie patrioţi, să-şi iubească ţara şi în sfârşit să fie gata să se sacrifice pentru ea. Doar realizând toate aceste calităţi descrise mai sus, doar atunci, fraţilor, vom învinge răul şi vom preaslăvi tărâmul neostenit pe nume Basarabia.

Dragoş Galbur

12 comentarii:

Vlad spunea...

Bravo Dragos. Articolele tale mereu exprima realitatea

eugene spunea...

suntem stapani in aceasta tara...
si daca nu noi vom fi patriot, atunci cine ?

bravo Dragos

Sailor spunea...

Sunt deacord cu cele spuse,dar in viziunea mea Patriotosmul nu trebuie confundat cu nationalismul,asa cum intelege lumea din RM,si maia les cei in etate,si inca una,nationalist poti sa te numesti si singur,dar Patriot e mult mai dificil(dupa cum ai si metionat sus Dragos,cu lasii care se dau a fi patrioti)...Patriotii sunt numiti de catre altii oameni si preaslaviti...

Anonim spunea...

E putin spus BRAVO!!!

Anonim spunea...

Bravo, Dragoş!!! Te admir!

Anonim spunea...

e tare... bravo ţie . Ma bucura faptul ca nu te schimbi, şi nu atragi atenţie la vb-le celor din jur. RESPECT!

Anonim spunea...

Bravo Dragos!!!
Ma bucur foarte mult ca exista inca asa oameni!!!
Frumos, Motivant, Inaltator !!!

Anonim spunea...

acum ramine sa-i motivezi si pe altii sa fie Patrioti!!!


Violetta Donighevici

Anonim spunea...

Patriotismul nui brăţară sau papion... să vezi de-ţi vine sau nu... te naşti cu el, ţii datul sorţii... nai cum să-l cumperi pe la curţi străine, iar de vîndut n-ai cum să-l vinzi... (spunea Todor Gheorhe)

Andrei Creacico spunea...

Frumos articol! Doar o remarcă, cu permisiunea ta: în şirul dragostelor pe care le-ai enumerat, lipseşte una esenţială: dragostea faţă de Dumnezeu, căci din ea izvorăsc toate celelalte

Oleg spunea...

ăsta e naţionalism!

patriotismul e un fel de curvărie oficială!

Din 1917 până acum, forma statalităţii s-a schimbat la noi de 7 ori!
asta înseamnă că trebuie de 7 ori să ne schimbăm conceptele şi viziunile?

Cât am fost sub ocupaţie rusească şi sovietică - ce sens avea dragostea de ţară?

Să-ţi iubeşti neamul, istoria, credinţa, limba, tradiţiile - este naţionalism pur!
Asta e starea superioară a existenţei umane!

Anonim spunea...

;;)

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: