Astăzi, 9 septembrie, regretatul Nicolae Sulac ar fi împlinit 75 de ani

9 septembrie 2011
Unul dintre cei mai mari români din Basarabia, Nicolae Sulac, astăzi avea să împlinească 75 de ani

Nicolae Sulac s-a născut în data de 9 septembrie 1936 în satul Sadîc, Cahul, România (astăzi Republica Moldova). 
Activitatea s-a artistică a început-o în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (R.S.S.M.) și anume în cadrul capelei corale "Doina" (din 1959). În 1965 Nicolae Sulac devine solist al ansamblului "Fluieraș", ansamblu care a lansat mulți interpreți de muzică populară în R.S.S.M. În anii 70 și începutul anilor 80 concertează în calitate de solist al ansamblului "Lăutarii". 

Nicolae Sulac este decernat laureat al premiilor Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), artist al poporului R.S.S.M. și ulterior al Republicii Moldova, cavaler al ordinului Republicii din Republica Moldova. În anul 2002 a creat un fond de susținere a muzicii populare. Nicolae Sulac a interpretat piese exclusiv în limba română fiind aplaudat de fiecare dată de către toată sala, chiar și de cei ce nu cunoșteau limba română. Spre sfîrșitul vieții Sulac a dorit să se stabilească cu traiul la Iași, oraș care îi plăcea mult și unde obișnuia să se înțîlnească cu prietenii. 

Sulac este singurul artist de muzică populară din Moldova care a fost înscris în "Marea enciclopedie sovietică". în 2007 a apărut pe piața albumul "La o margine de drum" a lui Nicolae Sulac. 

A decedat la Chișinău (2003) și a este înmormîntat în cimitirul din strada Armeană din Chișinău, Republica Moldova. La 9 octombrie 2004, în cadrul Cimitirului Central a fost inaugurat bustul interpretului de muzică populară Nicolae Sulac.

Astăzi, presa din Moldova și România tace, dar nu în semn de doliu, tace pentru că e proastă !



sursa: Basarabia de după independență

2 comentarii:

Anonim spunea...

OM cu litera MARE. "...macar o suta de ceceni" - e tare.

Anonim spunea...

http://www.arena.md/?go=news&n=8092&t=Bust_nou_pentru_Nicolae_Sulac_%28video%29

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: