Catedrala "Sf. Ioan Botezătorul" mutilată la Comrat

7 septembrie 2011



La initiativa preotului paroh Fiodor al Catedralei «Sf. Ioan Botezatorul» din Comrat are loc mutilarea prin «euroreparatie» a Catedralei si a Clopotnitei Catedralei. O inspectie a Agentiei de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din RM a descoperit ca deja 80% din autenticitatea Catedralei si a Clopotnitei a fost pierduta prin reparatii ilegale, ce au mutilat aspectul original al cladirilor (elementele arhitecturale autentice sunt ascunse de placi de polisterol, cladirea Catedralei e imbracata intr-un brau de faianta, cladirea a fost vopsita in culori ce nu corespund celor originale, au fost instalate termopane, se doreste schimbarea usilor originale din sec. XIX etc.)

Preotul initiator al acestor activitati ilegale argumenteaza ca are nevoie doar de permisiune de la Episcopia de Comrat, fara a fi necesara o permisiune de la Ministerul Culturii si Consiliul National de Experti pentru Protectia Monumentelor.

Autoritatile mun. Comrat, in persoana primarului Nicolai Dudoglo, au comunicat, pe data de 06.09.2011, ca Legea RM privind ocrotirea monumentelor «nu este pentru ei» si ca primaria mun. Comrat nu se implica in afacerile bisericii.

Primarul Dudoglo a respins Scrisoarea Ministerului Culturii al RM din data de 06.09.2011 pe motivul ca aceasta este scrisa in limba romana. Acelasi argument l-a avut si preotul paroh Fiodor in discutia cu reprezentantii Agentiei de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din RM.

Catedrala "Sf. Ioan Botezatorul", construita in 1856, este un ansamblu arhitectonic alcatuit dintr-o constructie impunatoare in stilul arhitecturii ruso-bizantine, cu un coronament din cinci turle si o clopotnita amplasata separat. Este un important monument de arhitectură. După frumuseţea ei arhitectonică şi calitatea liturghiilor, Catedrala "Sf. Ioan Botezatorul" cedează numai Catedralei din Chişinău.

Lucrarile de reparatie a Catedralei si Clopotnitei se desfasoara cu graba mare, pentru a avea complexul «restaurat» pana la estimata vizita a patriarhului rus Kiril la Comrat.

Urmarind executarea obligatiilor sale in baza legislatiei RM, Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din RM va inainta acest caz spre examinare in Procuratura Generala a RM.

Foto: cladirea Catedralei "Sf. Ioan Botezatorul", mutilata in urma reparatiilor ilegale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: