F.A.Q. (cele mai frecvente întrebări)

9 septembrie 2009
Mai jos sunt prezentate raspunsuri la cele mai frecvente intrebari pentru a evita pierderea de timp. Daca considerati ca o intrebare/raspuns important(a) nu apare aici, scrieti un comentariu si lista va fi completata.

1. Este Republica Moldova sub ocupatie?
Da. De catre Federatia Rusa care tine sub ocupatie un teritoriu numit Transnistria, inclusiv orasul Tighina.

2. A fi vorbitor de rusa inseamna a fi rus?
Da in cazul in care cam 90% vorbesti in rusa si nu mai ramane nimic care sa te identifice ca fiind de apartenenta altei etnii (exemplu: ukrainenii din RM)

3. Este oare populatia din RM impusa unei rusificari in masa?
Da, pentru ca 80% din mass-media este in rusa, majoritatea internetului .md nu ofera varianta site-urilor in limba romana, limba rusa obligatorie in majoritatea scolilor pana la clasa 9, guvernarea si mass-media intruna fac declaratii anti romanesti pentru a mari cat mai mult prapastia

4. Faptul ca a fost "re-construita" si "ridicat" nivelul de dezvoltare a Basarabiei este ceva pentru ce ar trebui sa multumim Rusiei?
Nu. Faptul ca analfabetismul a disparut, fabrici au fost contruite, case au fost construite se datoreaza doar progresului mondial. Daca Basarabia nu ar fi fost ocupata de Rusia atunci acest progres avea sa se intample oricum si fara ca poporul sa fie masacrat, deportat, zombificat si lipsit de identitate/limba.

5. Care este scopul blogului Basarabia de dupa Independenta?
Intrebati adminul :))))

Sătui de monotonia pe care am ajuns să o numim "viaţă", sătui de false valori, sătui de politică şi patriotism mincinos, sătui de îndobitocire, sătui de ceea ce lumea aşteaptă ca noi să fim, sătui de comercialism şi interese materiale, sătui de prejudecăţi, sătui de frică şi laşitate, sătui de comoditate, sătui de "corectitudinea politică" care ne face să ignorăm glasul sîngelui ce ne curge prin vene, am decis să ne oprim o clipă şi să privim în faţă sufletul românesc...acum, până nu e prea târziu!

Scopul campaniei este de a oferi cetăţenilor accesul la informaţii reale referitoare la românii basarabeni, de ieri şi de azi, informatii la care accesul a fost practic imposibil în perioada comunistă dar care, din păcate, nu au fost oferite decât parţial şi uneori trunchiat chiar şi în aceşti ultimi 18 ani de la căderea comunismului.

6. Exista limba moldoveneasca?
Limba română este limba creată pe parcursul a doua milenii de poporul român! Limba română este vorbita de aproximativ 35 milioane de oameni raspanditi pe intreg globul pamantesc.
Limba română este limba oficiala a României si a Republicii Moldova (in care, din motive politice, a fost rebotezata "limba" moldoveneasca). Limba română este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Limba română face parte din grupul limbilor neo-latine, alaturi de limbile italiana, franceza, spaniola, portugheza - limbi cu care este inrudita.
Limba română are 4 dialecte: un dialect nord-dunarean si trei dialecte sud-dunarene. Denumirea acestor dialecte este data de zona geografica in care sunt utilizate, astfel: dialectul daco-român, vorbit in nordul Dunarii (in Romania, Republica Moldova, Ucraina, Serbia si Ungaria) si dialectele macedo-român (sau aromân) vorbit in Macedonia, Grecia si Albania; megleno-român - vorbit in regiunea Meglen din Grecia si istro-român vorbit in peninsula Istria din Croatia.
Limba daco-română NU EXISTA , tot asa cum NU EXISTA nici limba moldoveneasca!
De asemenea, NU EXISTA dialectele moldovenesc, muntenesc, oltenesc, ardelenesc, etc. ci graiurile moldovenesc, muntenesc, oltenesc, ardelenesc, etc. ale dialectului daco-român al Limbii Române!!!

7. Exista poporul moldovenesc?
Moldovenii sunt etnici români care locuiesc sau sunt originari de pe teritoriul fostului stat feudal Moldova, cât şi din Transnistria (teritoriu care a avut strânse legături istorice cu Moldova şi unde s-au stabilit îndeosebi în cursul evului mediu târziu, la sfârşitul sec. XVIII şi la începutul sec. XIX români originari din acest stat[1], dar şi mocani din Transilvania[2] care au fost ulterior moldovenizaţi) şi care vorbesc graiul moldovenesc al limbii române. Numărul moldovenilor se ridică la aproximativ 9 milioane de persoane, din care majoritatea trăieşte în România (ca. 5,5 milioane, din care 4,5 milioane alcătuiesc populaţia românească din cele 8 judeţe moldoveneşti. Restul trăieşte în afara acesor judeţe, fiind fie refugiaţi basarabeni şi nord-bucovineni din anii '40, fie moldoveni din estul României stabiliţi în perioada comunistă în diverse centre industriale din România: Braşov, Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Ploieşti, Cluj, Valea Jiului etc).
De asemenea, numeroşi moldoveni trăiesc în Republica Moldova (3,6 milioane, adică întreaga populaţie românească a acestui stat), Ucraina (0,4 milioane), Rusia (0,2 milioane), precum şi în unele state occidentale sau din CSI.

8. A cui parere reprezinta acest F.A.Q.?
Acest F.A.Q. reprezinta parerea majoritatii de pe acest blog si este folosit pentru a nu ne repeta cand oaspetii vin si dau intrebari care au fost date in trecut.

P.S. F.A.Q. - Frequently asked questions

19 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

super tare !!! sper ca multi sa-si gaseasca raspunsul la acele intrebarile care ne macina si mintea si sufletul de ani de zile.

Dragan Igor spunea...

Articolul e bun, dar Iata cu tema "Toti vorbitorii in limba rusa nu sunt rushi?" nu sunt chiar deacord.
Eu spre exemplu vb in rusa mai mult ca in romana...

Si in privinta la mass-media... Eu toate proiectele mi le fac numai in limba romana, ca sa scapam mai repede de rusificare

Asa ca nu retraiti, degraba limba rusa cu incetisorul va fi scoasa din mass-media.

Anonim spunea...

Dragan Igor

Atata timp cat vorbesti rusa mai mult ca romana sustii ocupatia ruseasca in Basarabia...

Anonim spunea...

Dumnezeu va face dreptate, iar pamantul nostru drag va reveni la patria mama ( ma rog pentru asta tot timpul si imi place sa cred ca asa va fi)BASARABIA=PAMANT ROMANESC

Anonim spunea...

=))

Anonim spunea...

Sint mindru ca sint din RM acolo mam nascut si am crescut si viata imi voi da pentru aceasta tarisoara,nu sint rus dar nici roman.Traiasca R.Moldova

Anonim spunea...

in leg cu rusii ce stau in tarisoara noastra cred ca ar trebui sa invete macar un pic l.rom ...rusine celor care traiesc in R.M de ani de zile si nu stiu macar a tine un dialog in limba romana,bla ,bla,bla rusofonilor!!! iubiti si respectati ceea ce vi s-a dat....

Anonim spunea...

Iată de fapt ce trebuie să bage la cap MANKURTII şi stăpânii lor KAGHEBIŞTI.
Iată ce NOI ROMÂNII basarabeni trebuie ACUM să spunem SUS ŞI TARE să audă toţi "stataliştii-maldavanişti-pragmatici":

***NU EXISTA LIMBA MOLDOVENEASCA***
Este o inventie SATANICA a calaului ocupant STALIN!!!!

***NU EXISTA POPOR MOLDOVENESC***
Este o inventie SATANICA a calaului ocupant STALIN!!!!

***NU EXISTA REPUBLICA MOLDOVA***
Este o inventie SATANICA a calaului ocupant STALIN!!!!

***Exista doar LIMBA ROMANA,POPORUL ROMAN si ROMANIA,urmasa DACIEI STRABUNE!!!!!***

Bagaţi la cap-"statalişti-maldavanişti", slugoi ai CALAILOR OCUPANTZI RUSI:

***Destinul nostru al ROMANILOR basarabeni este unul singur: ROMANIA RE-INTREGITA!!!!!***

Anonim spunea...

http://dacialibera.com/

Anonim spunea...

Minciună - este totul ce voi ati scris!!!

Anonim spunea...

dragos, kill yourself!!!
impotent intelectual ce esti...

Anonim spunea...

Vorbiți aici de români și limba română, dar textul paginii este scris pe jumătate fără diacritice. De asemenea scriți într-o rom-engleză, spre exemplu, „intrebați adminul”. Cel puțin ați putea scri „Întrebați administratorul site-ului”. Inspirați multă încredere în ceea ce afirmați aici atunci când vă e lene să scriți un text cumsecade în română pe o pagină care reprezintă site-ul. Cei care comentează și scriu „ROMAN” cu litere mari la fel nu folosesc diacritice. Un fel de pseudo-patriotism amestecat cu populism.

Dragoș Galbur spunea...

cui nu-i place, un sincer și călduros - MUIE !!!

Petru Costachi spunea...

cind ne vom elibera constiinta ca apartinem altui stat decit al nostru atunci vom putem ridica capul spus si vom merge inainte.

Petru Costachi spunea...

"Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție"
...cind insusi administratorul site-ului spune "-cui nu-i place, un sincer și călduros - MUIE !!!" Idealul vietii mele a fost si a ramas cea incredintata la nastere: de a fi util acestui pamint, semenilor mei, neamului meu, tarii mele.

Anonim spunea...

se vede ce patrioti suntet!dece R.M trebuie sa se uniasca cu Rominia?da nu Romina cu R.M

Anonim spunea...

se vede ce patrioti suntet!dece R.M trebuie sa se uniasca cu Rominia?da nu Romina cu R.M

Pentru anonimul din 28 august 2011.....e chestiune de logica (nu gandire rusesca).asa cum Romania a aderat la Uniunea Europeana si nu Uniunea Europeana a aderat la Romania,nu sunt sigur ca percepi diferentza, dar ca un bun roman am avut bunavointza si ti-am explicat, probabil in partea rusa lumea are alt sistem de a gandi(sau de a nu gandi).

Marius Marisca spunea...

De ce nu se incearca o revolutie sau macar gramda de prosteste daca sunteti atat de nefericiti? S-ar face atata tam-tam incat toti ochii UE,USA, NATO ar fii pe voi. Nimeni nu si-ar permite sa se bage (ma refer la RUSIA).

Anonim spunea...

Oricum,Moldova nici o data nu v-a fi unita cu Romania,
Moldova e Patria Noastra oameni buni

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: