Antonescu și deportarea țiganilor în Transnistria

10 martie 2010
Ideea deportarii tiganilor in Transnistria i-a apartinut maresalului Ion Antonescu si nu a avut ca scop lichidarea fizica a tiganilor. Antonescu a recunoscut la procesul din 1946 ca el este responsabil de deportarile din Transnistria. Romanii au fost impotriva deportarii tiganilor in Transnistria. Masura deportarii tiganilor in Transnistria a fost una cat se poate de nepopulara a regimului Antonescu. Oameni politici - ca Dinu Bratianu, seful partidului liberal - au scris memorii impotriva deportarii, avertizandu-l pe maresal ca este o idee barbara pentru care va trebui sa răspundă.

ONG-urile tiganesti din perioada interbelica
Tiganii din Romania au constituit in perioada interbelica mai multe organizatii neguvernamentale - activitatea acestora fiind urmarita cu maxima atentie de Serviciul de Siguranta din cadrul Ministerului de Interne, dar si de Serviciul Special de Informatii.
Puci in organizatiile tiganesti
Viata organizatiilor tiganesti din Romania in perioada interbelica a fost una cat se poate de activa: unii conducatori au fost detronati si au disparut din prim-plan, au fost incheiate aliante politice neasteptate - cum ar fi cea incheiata cu Octavian Goga si A.C. Cuza .

ANTONESCU A SALVAT EVREII DE LA GAZARE

Maresalul Ion Antonescu in noile documente din Arhivele germane. A existat oare o aprobare a maresalului Antonescu privind deportarea evreilor la Auschwitz? de Tesu Solomovici. Ca istoria nu e matematica si ca timpul se joaca cu intelesurile date unor evenimente ne-o demonstreaza din nou aparitia voluminoasei lucrari “Al III-lea Reich si Holocaustul din Romania (1940-1944). Documente din arhivele germane”, editata de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel”. E vorba de o lucrare esentiala pentru cunoasterea in adancime a guvernarii antonesciene si, totodata, a evenimentelor tragice care au indoliat evreimea romana in anii razboiului. Cei doi istorici, Ottmar Trasca, (autorul selectiei, traducerii din limba germana si al notelor), si Dennis Deletant, (semnatarul studiului introductiv), considera ca refuzul maresalului de a permite Berlinului nazist deportarea evreimii-romane in lagarele de exterminare din Polonia si oprirea, in general, la 13 octombrie 1942, a oricaror deportari in Transnistria, ar fi o “pretinsa rezistenta” opusa de Ion Antonescu in fata cererilor repetate ale conducerii celui de-al III-lea Reich de aplicare a “Solutiei finale” pe teritoriul Romaniei. “Pretinsa rezistenta” Sintagma ” pretinsa rezistenta” starneste controverse. Deletant are multe explicatii pentru acest refuz al conducatorului statului de a permite lui Hitler ghetoizarea si, ulterior, deportarea populatiei evreiesti din Romania in lagarele mortii din Polonia, asa cum s-a intamplat in alte state aliate/satelite ale Germaniei naziste (de ex. Ungaria), dar refuza sa creada ca ar fi vorba de o autentica rezistenta a maresalului. Desi documentele existente si traduse acum in romaneste atesta aceasta “rezistenta” a maresalului, totusi ea nu e recunoscuta ca atare. Probabil pentru ca o asemenea interpretare ar da apa la moara, asa cum scrie Dennis Deletant, “perceptiei distorsionate cu privire la politica antisemita a regimului antonescian”. Nimic mai
fals! Din nefericire, exista multi istorici care cred asa. Personal, nu am putut intelege niciodata de ce unele gesturi, hai sa le spunem “pro-evreiesti” ale maresalului, trebuie estompate, de parca adevarul despre natura antisemita a regimului antonescian ar avea de suferit din aceasta cauza. Si daca mi-e drag Platon, mai drag imi este adevarul, asa ca o voi spune apasat: maresalul Ion Antonescu a anulat, la 13 octombrie 1942, planul german de deportare a evreimii romane in lagarele de exterminare din Polonia, salvand astfel cele cateva sute de mii de evrei traitori in Muntenia, Moldova, Dobrogea, Banat si Transilvania de Sud.

27 comentarii:

Igor Caraman spunea...

Foarte interesant, poate ca e o buna dovada de a le demonstra comunistilor si analfabetilor ca Antonescu a fost, este si va ramane un erou national !

Dragoș Galbur spunea...

In pofida conflictului cu legionarii Antonescu a servit cu demintate Romaniei, iar pentru asta merita tot respectul !

Anonim spunea...

Galbur, parca erai contra legionarilor... Deja iar esti legionar? :D

mircea spunea...

hai sa nu ne mai ascundem dupa bat .
antonescu a fost miezu in perioanda cand s-au omorat suta de mii de evrei ( din ro sau din ukraina ocupata de ro ) .
la fel si ceva tigani .
fara consimtamantul lui nu se facea nimic .
NU contest patriotismul lui ci MIJLOACELE iar rezultatele au fost dezastruoase .


era necesar sa distruga miscarea legionara care se aseamana cu mama ei nazisti adica fratii de cruce ai bolsevicilor ( cine e curios de amanunte se sa intereseze depre cum si de ce national socialistii si intenational socialistii sunt aceeasi mancare de peste ).
domnii legionari au hotarat ei ca trebui sa ,,salveze tara " si au incepute omoruruile si restu ...

Anonim spunea...

E mai usor de dat cu părerea asupra unei ipoteze istorice, dar cînd ştii că ţi-a murit o persoana apropiată din cauza conducerii lui Antonescu.Să ştiţi au avut de suferit numai evreii şi ţiganii ci chiar şi ucrainenii şi moldovenii.(am observat că în cărţile de istorie româneşti se emite multe detalii în privinţa lui Antonescu.)

Dacă avea Antonescu intenţii pro evreieşti atunci sigur nu se mai scotocea la ipoteze de acest gen.

Romîniei îi este ruşine de ce a făcut Antonescu de aia nu pretinde la Transnistria, unde sate intregi erau sapate în şanţuri...de parcă se mişca pămîntul(satul IALPUG care nu se mai găseşte pe teritoriul Transnistriei).punctum.

moldovlah spunea...

Mishule, imi pare ca faci propaganda pt studierea holocostului in scoli, ca tot a lansat Funeriu "ideea".
De unde ai scos ideea cu sutele de sute de mii de jidani omoriti de "miezu'" de Antonescu. E a ta proprie sau ai gasit date referitor la asa ceva?
In perioada in care Armata Regala Romana isi varsa singele pt dezrobirea de bolsevism a Basarabiei si Bucovinei, jidanimea "asuda" rinind zapada de pe strazile Bucurestiului. La sfirsitul razboiului cifra populatiei jidanesti in Romania era aproximativ aceeasi cu cea de la inceputul macelului, a caror principala victima au fost, surpriza, crestinii! Jidanii cu dare de mina au fugit in Palestina, lasindu si coreligionarii mai saracuti in urma, fara regrete, ba chiar considerind ca isi merita soarta.
Cit despre legionari, acestia au fost internati de catre nazisti la Buchenwald, alaturi de jidani, de Antonescu in inchisorile din tara ca mai apoi sa fie martirizati de catre comunisti, asa ca nu mai raspindi calomnii la adresa celor mai viteji fii ai neamului Romanesc in perioada interbelicului. Nici chiar "tribunalul" de la Nuremberg nu i a incadrat alaturi de celelalte miscari pro naziste europene, necum sa ii puna sub acuzatie membrii.
Parerea mea ca ori esti rau intentionat, ori sapunit bine pe creier!

Mircea Marusic spunea...

Anonimule de unde ma rog ai luat ca,,Romîniei îi este ruşine de ce a făcut Antonescu''?Ce esti beat?Pai chiar si in urma cu citiva ani,la concursul Mari romani,Antonescu era in top 10,imi pare chiar ca pe locul 3,si asta dupa 50 de ani in care in Romania au fost spuse multe mizerii despre Antonescu,in scoala si prin alte mijloace.Asa ca mai bine taci,decit sa te umpli de ridicol.

mircea spunea...

@moldovalahule
tati mai studiaza cati evrei a omorat armata roman in terioturiu din ukraina si cati erei romani au murit deportati in ukraina

si antonescu era miezu adica nu ormori 90.000 de evrei romani ( auzi ba CU HARTIII DE ROMAN ) fara sa ordoni tu asta . tu comandantu suprem .

la noi nu s-a aplicat ,,solutia finala " a lui hitler dar asta nu inseman ca nu au murit oameni .

despre ca de ,,rai " sunt sau au fost evreii nu cunosc ca nu am cunoscut prea multi .
dar pot spune ca pana acum cel mai mult rau mi l-au facut etnici de-ai mei .

ciao.

mircea spunea...

@..romana....evrei..inseamna..cat..

am uitat de legionari .
si aici mai studiaza . nu iti dau link-uri ca mie sila.
mai vezi cati au omorat si pe cine ca sa ia ei puterea . si d ece ia macelarit ANTONESCU CU ARMATA .
SI CE IDEOLOGIE AVEAU EI SI CU CINE SE ASEMANAU .

Anonim spunea...

Ion Antonescu este pe locul 9 în sondajul TVR "Mari ROMÂNI"
http://www.mariromani.ro
A acumulat cu peste 100 000 de voturi mai mult decât A.I. Cuza...

Anonim spunea...

Pai ma pisatilor ce "holocaust" a existat ma vreodata facut de germani sau romani ?
Ma idiotilor v-au futut comunistii prea mult de sunteti asa mancatori sclavilor.

Ma pis pe voi de basarabeni , imi vreau doar pamantul .Pe voi sa va vad la gaze

SS-Bucharest!

Dragoș Galbur spunea...

Mori țigane !

moldovlah spunea...

Mishule, nu prea vad sa vii cu argumente, dar daca tu personal te stii vinovat cu ceva te du si depune flori de toti banii la monumentul pseudo holo costului din Bucuresti. Pt de alde astia ca tine a si fost pus acolo!

Anonim spunea...

Un anonim catre Mircea:
Alo, tovarase! Se vede ca inca esti marcat de istoria marxis-leninista. Asemănarea intre national-socialism si legionari mi se pare o prostie. Asa cum toti cei care nu suporta Fa-ul, fac prostia sa amesteci fascismul cu national-socialismul( numai idotii spun nazi ca sa facă pe snobi) Fascismul este o miscare nationalista italiana; national-socialismu este o miscarea nationalist germana iar Miscarea Legionara este singura miscarea crestina-nationalista. Daca cataloghezi toate miscarile nationalista intr-un singur cuvant inseamna ca esti un comuist.
Si dupa cum scrii am impresia ca esti botezat cu briciul si trebuie sa iti faci temele pe comunitate.
Mazel tov! Parca asa se spune pe la voi? Nu?

mircea spunea...

pentru anonimi si moldovalah.

de ce i-a macelarit antonescu pe legionari ?
poentru ca prin violenta si omoruri ( iarasi mi-e sila sa va dau link-uri ) au vrut sa preia puterea . au crezut ca germanii ii vor sustine . germanii au optat pentru antonescu si i-au permis sa faca ,,ordine " . de ce ? pentru ca tocmai incepea operatiunea barabrosa si aveau nevoie de liniste in ro .

adica voi va faceti ca nu stiti de progromurile de la iasi , dorohoi etc.
de expulzarea evreiilor in trenurile mortii in teritoriile din ukraina .
de masacru de la odessa

de fapt ce pula mea ma obosesc.
orice fraer poate da un search pe google .varianta cea mai simpla ...

asa e ba sunt evreu comunist prost etc. si nu stiu eu cum sta treba cu legionarii evreii si nazismu.

ps: domnu anonim nazistii au fost national socialisti dupa puciul de la munich cand au fost sifonati rau au trecut la fascism si au incercat sa ascunda trecutu nu prea indepartat .
domnii legionari ai tai au acelasi modus operandis ca si cei mentionati mai sus.
niste rahati ce sub minciuna nationalismului vor sa preia puterea neavand solutii viabile pentru societate .
un fel de vadim . omoram tiganii ungurii coruptii ( de parca el n-ar fi ) etc. ...si gata am rezolvat problemele societatii.

moldovlah spunea...

Misu (Mordechai) daca tot ti ai facut curaj sa te declari jidan comunist trebuie sa stii si de masacrele facute de jidani in Basarabia si Bucovina, in '40, la intrarea armatei bolsevice condusa tot de politruci jidani (detalii in "Saptamina Rosie" a lui Goma Paul). Ori poate sa ai cunostinta de macelul facut de securitatea condusa de jidani ca Nicolschi & Co. in inchisorile si lagarele comuniste.
Exerseaza ti talentele propagandistice prin alte cotloane, parca prea te repeti de acum!

mircea spunea...

auzi muie taci in puii mei ca putzi.

unde mortii matii ai vazut tu sa iau aparare la comunisti & restu .

aici era vorba de antonescu , legionari si evreii omorati de noi .

moldovlah spunea...

Ce i, jidane, te ai oparit!?
Cu ceva, ceva, tot ai dreptate: cind spui ca pe Antonescu, pe legionari si pe o parte din jidani mai fara dare de mina, ori care nu va impartasesc "idealurile" nazisto sioniste tot voi i ati omorit!
Mars la kibbutz ul tau, potaie!

mircea spunea...

care noi cur pictat ?

mircea spunea...

tu nu esti roman ?

Anonim spunea...

Care noi? Dupa cum te exprimi esti comunist sadea. Marxist-leninist.
"Nazisti" au trecut la fascism? Bah, esti atat de netot ca Stefan Foris si Lucretiu Patrascanu.

mircea spunea...

atat poti anonimule sa zici ca sunt comunist .
eu cand spun noi ma refer la noi romanii .


da muie domnii nazisti au trecut la fascism dupa puciul nereusit .
si au preluat misticismu si simbolostica .
pana si unu ca tine e capabil sa caute un pic pe net de partidu nazist si cum a evoluat el .

si cum am mai spus . aceeasi macare de peste . un tatuc ce da muie la turma . asta e marea ideologie a bolsevicilor si fascistilor . unii cu misticismu religios altii cu proletariatu cu cacat pe bat .
si nu va mai acundeti in spatele ,,nationalismului " de vitrina .
vadim are si un frate . pe becali . ...,, si o sa fac romania ca soarele de pe cer "... :) sa mori tu becali . cum ? taind mainile celor care fura ? ups ...ala esti tu cand faci schimburi cu armata .

Anonim spunea...

Ce pot sa iti zic? Dupa limbajul tau tiganesc, nu poti sa fi decat un comunist.Cred ca esti ca Vanghelie. Jido-tigan. Atat știi, atat faci. In orice caz, mea culpa, trebuia sa te las in pace si sa nu te bag in seama. Dar se vede ca esti masochist. Iti place sa fi injurat ca orice jido-tigan.
Te las in pace, ca cei ca tine trebuie sa fi tratati la Socola.

mircea spunea...

hai lasa-ma acum sunt si tigan masochist..
leginarii pizdii .
la fel ca si comunistii .
nu esti de acord cu ei esti fantic, fascist si oricum esti prost si nu intelegi nimic.
in cealalta extrema sunteti voi .
adica cine nu e cu voi e impotriva voastra si e normal , jidan , homosexual , comunist/bolsevic si oricum e prost si nu intelege nimic.

ps: domnu aici era vorba despre ce am facut noi romanii ( la comanda altor romani ) in ww2 . si actiunile legionarilor .
nu despre grupul etnic din care fac io parte ( e roman baiatu ) sau ce fel de simpatii politice ( nu am io vreau sistem ca in america cu jurati , procurori alesi si legile date de oameni direct fara intermediari ca in oregon ) ...sau orientarea sexuala ( sunt hetero sexual si nu imi place durerea ci numai pizdele ).

pps: cine e de vina ca a fost cutremur in chile ? jidanii , masonii si americanii normal . ei sunt de vina pentru tot . tapul ispasitor perfect .

Unknown spunea...

Bun ar fi acum un Antonescu sa alunge tiganii din tara! Ne-au cotropit tiganii. Ne iau aerul, ne tampesc tineretul cu muzica lor imputita!Ne sfideaza cu casele si averile lor obtinute prin Furat!!
Un tigan bun e un tigan mort! Dumnezeu sa ma ierte daca gresesc in ceea ce spun! :|

Anonim spunea...

la noi aceeasi moarte a avut si comunistul din `89.suntem un neam de ....

Anonim spunea...

ba puneti drq in pula mea mana pe sapa ca nu mai e paine in tara si mai lasati labareala pe net

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: