Palestina, membru cu drepturi depline al UNESCO. SUA se răzbună şi taie finanţarea organizaţiei

1 noiembrie 2011
Palestina a fost admisă luni, ca stat membru cu drepturi depline, în Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), cu 107 voturi pentru, 14 împotrivă şi 52 de abțineri, deşi SUA şi Israelul s-au opus cu vehemenţă.  România, deşi recunoaşte Palestina încă de pe vremea lui Ceauşescu, s-a abţinut de la vot deoarece, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, “acum nu este un moment potrivit pentru demersul palestinian”.
Imediat după aflarea rezultatului votului, Statele Unite au anunţat că vor suspenda furnizarea de fonduri către UNESCO. “Ar fi trebuit să virăm 60 de milioane de dolari către UNESCO în noiembrie, dar am suspendat transferal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland.
Schimbarea statutului în cadrul UNESCO va permite Palestinei să depună cereri de recunoaştere în Patrimoniul Mondial al Umanităţii a unor obiective din teritoriile palestiniene aflate sub jurisdicţia Israelului. Palestinienii intenţionează să prezinte candidaturi la Patrimoniul Mondial pentru Betleem, locul de naştere al lui Iisus Hristos, Hebron, pentru Cavoul Patriarhilor – moscheea Ibrahim (numele musulman al lui Abraham) şi pentru Ierihon.
Luna trecută, palestinienii au depus o cerere de aderare şi la ONU, prin intermediul Consiliului de Securitate, care analizează situaţia. SUA au ameninţat că îşi vor exercita dreptul de veto şi au recurs chiar la sancţiuni economice, blocând un ajutor umanitar de 200 de milioane de dolari destinat Autorităţii Palestiniene.

Sursa:FrontPress.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: