1 septembrie cu milițieni și sârmă ghimpată la Liceul ”Lucian Blaga” din Tiraspol

1 septembrie 2011

Astăzi, Liceul românesc «Lucian Blaga» din Tiraspol a împlinit 20 de ani. Pe teritoriul liceului a apărut sârma ghimpată, iar miliţienii transnistreni nu au lipsit de la careul solemn.
Ion Iovcev, directorul liceului, susţine că de dimineaţă copiii s-au adunat la liceu pentru un program festiv, dar imediat au apărut miliţieni transnistreni, cât şi persoane în civil care nu aveau relaţii cu şcoala.
«Mi-au spus că vor să asigure ordinea publică. Ce sens avea să le spun că copiii se simt intimidaţi la vederea ofiţerilor? Nu am putut să mă împotrivesc ca să nu fie provocări şi să amărască sărbătoarea copiiilor. În 20 de ani elevii Liceului nostru au văzut prea multe,» a declarat pentru ZdG Ion Iovcev.
El remarcă, îns că un alt moment l-a pus în gardă astăzi. «Liceul nostru nu are sediu propriu. Noi închiriem spaţiu de la Şcoala Spotrivă din Tiraspol, contra paltă. Alături, este o grădiniţă. Iată între sediul nostru şi această grădiniţă au apărut stâlpi de metal cu trei fâşii de sârmă ghimpată. Când văd sârma mă iau fiorii, nu doar pentru că e un simbol a gulagurilor, ci pentru că avem copii mici, de clasa I,II, care ar putea oricând, jucându-se, să cadă peste această sârmă ghimpată», explică Iovcev. El susţine că nu a fost prevenit despre instalarea acestei sârme şi are temerea că intenţia sa de a discuta scoaterea acesteia ar putrea cauza instalarea unor bariere în plus.
În prezent la «Lucian Blaga» studiază circa 200 de copii din Tiraspol, dar şi din  Slobozia, Cobruciu, Caragas şi alte localităţi învecinate.
Tot azi, un absolvent al primei promoţii de elevi ai acestui liceu românesc de la Tiraspol, care a fost înmatriculat la 1 septembrie 1991, a revenit la Liceu cu fiica sa de mână care a fost înscrisă de asemenea în clasa I. O altă absolventă din anul curent a liceului, care este în prezent studentă la Universitatea de Medicină din Chişinău, şi-a adus surioara în clasa I tot la «Lucian Blaga».
«Foştii noştri absolvenţi ţin la liceu şi revin aici cu fraţii şi surorile mai mici, sau cu rudele, iar anul acesta — chiar cu propriii copii. Păcat că avem totuşi, condiţii atât de vitrege. Sunt mai mulţi doritori din satele din jur de a învăţa aici dar nu avem transport pentru ei ca să revină după lecţii acasă şi nu avem nici condiţii ca să îi cazăm», explică directorul.
În cei 20 de ani unicul liceu românesc de la Tiraspol a avut peste 600 de absolventi.

sursa: zdg.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: