"Cetăţenia română înseamnă trădare de stat în Ucraina"

7 februarie 2011
Sergiu Dan nu mai vrea să audă de Ucraina

Sergiu spune că nu vrea să se întoarcă în Ucraina, deşi a trăit în Maramureşul istoric (foto jos) primii 17 ani din viaţă. Spune că Kievul este puternic orientat spre Moscova şi că etnicii români din sudul Basarabiei şi din Cernăuţi trăiesc sub atenta supraveghere a securităţii ucrainene.

Sergiu, cum ai ajuns în România?

Vin din Maramureşul istoric, Ucraina, Transcarpatia. Este o regiune cu foarte multe localităţi româneşti, care de-a lungul timpului au fost când în Austro-Ungaria, când în Cehoslovacia, dar după destrămarea Cehoslovaciei au rămas în Uniunea Sovietică. Am stat în această regiune 17 ani cu familia, apoi am făcut studiile la Bucureşti şi am ales să rămân aici pentru că sunt mult mai multe oportunităţi.

Se vede timpul petrecut în URSS în ceea ce priveste limba maternă în şcoli, biserici?

În localitatea din care vin eu pot sa spun că nu prea, pentru că sunt doar români. In schimb, sunt alte localităţi în care mai sunt unguri, ruşi şi ucraineni, acolo mai găseşti inscripţii în ucraineană sau chiar în rusă. Şi în maghiară. De exemplu, într-un orăsel aflat la frontiera cu România, se numeşte Slatina, în ucraineana se numeşte Solotvino, e singura localitate în care pe primărie poţi să vezi drapelurile României, Ucrainei, Ungariei.

De ce ai ales să vii în Bucureşti şi nu te-ai dus la Kiev?

Mi-ar fi fost mai greu să îmi termin studiile în Kiev, pentru cî eu am avut şansa să fac şcoala în limba romană, ceea ce acum este mai greu în Ucraina pentru minoritatea românească. Ucraineana am făcut-o aşa...ca limbă de stat, cum învaţă maghiarii limba romana în România, şi cunoştinţele mele despre România au fost mult mai mari decât cele despre Ucraina. Am vorbit acasă româneşte, am citit cărţi în limba română şi dintotdeauna am vrut să vin aici să devin român şi cu acte în regulă.

Părinţii te-au sfătuit să alegi Ucraina?

Nu.

Ai fost vreodată evaziv când ai spus că eşti român?

Nu, dimpotrivă, părinţii m-au susţinut, dar au fost unele situaţii în care existau unele semne de întrebare. Se ştie că ucrainenii. în relaţia cu România, sunt cam...au nişte dubii, pe care nici eu nu pot să le înţeleg. Vorbim despre zona Maramureşului, care a fost dintotdeauna locuită de români.

Deci au început să se facă verificări, asta prin 2003-2005, erau trimişi de la Kiev, voiau să afle dacă îmi este bine în România, ce vreau sî fac după ce o să îmi termin studiile, dacă o sa mă întorc în Ucraina, de ce vreau să rămân la Bucureşti.

În celelalte regiuni din Ucraina în care sunt români, situaţia este chiar dramatică, de exemplu în sudul Basarabiei, la Odessa, sau la Cernăuţi. Securitatea ucraineană este pe urmele românilor zilnic.

De unde ştii asta?

Din ce am citit, de la prietenii mei veniţi la studii în Bucureşti, ne-am întâlnit şi cunosc foarte bine situaţia de acolo. Iar bunica mea din partea mamei este originară din sudul Basarabiei. S-a căsătorit cu bunicul meu care este din Maramureş şi pe vremea aia, acum 40-50 de ani, îşi spuneau români, nu moldoveni. Acum, bunica, în 2011, este mirata când îi povestesc că acolo se vorbeşte în moldovenească şi nu în română.

Pe site-ul MAE scrie că nu ai voie să intri cu tipărituri străine în Ucraina. De ce?

Personal nu am văzut informaţia asta pe site. Dar cred, pentru că ucrainenii sunt în stare de aşa ceva. Eu cât am fost la şcoală şi în vacanţă, am fost acasă cu cărţi în limba română. M-au întrebat pentru ce le am şi a fost în regulî. Dar în celelalte părţi, Cernăuţi şi Odessa, am înteles că sunt probleme.

Şi chiar nu pot să înţeleg de ce. Chiar nu pot să înteleg de ce le este frica ucrainenilor. La cererea Kievului s-a luat aceasta decizie, să nu intre români cu tipărituri românesti în Ucraina.

Cea mai gravă situaţie este legată de cetăţenie. Majoritatea etnicilor români din Ucraina, care vin în România, vor să obţină cetăţenia ca să poată să lucreze aici cu acte în regulă şi în general se simt români.

Dar obţinerea cetăţeniei reprezintă un risc foarte mare. Ucraina nu permite dubla cetăţenie.

În momentul în care depui dosarul pentru a obţine cetăţenia românească, peste 6 luni sau maximum un an iţi vine un rezultat. Se întâmplă ca acel rezultat să fie trimis în Ucraina, prin poştă. La mine, în zona mea, nu au fost probleme, în schimb în Cernauti, în Odessa, acele scrisori de la Ministerul Justiţiei din România, au fost luate de la poştă şi nu au mai ajuns la destinatari. Bănuiesc ca securitatea ucraineană a făcut asta.

Ai cetatenie romana?

Da.

Cum ai obtinut-o?

Dupa 6 luni, am fost un caz fericit, altii asteapta ani la rand.

Te-a intrebat cineva de ce o vrei?

Acasa, dupa ce au aflat autoritatile ucrainene, au fost situatii in care ai mei s-au trezit cu telefoane in care au fost intrebati daca baiatul are cetatenie. Daca le spuneai ca nu are, iti spuneau ei ca stiau ca are, daca le spuneai ca are, nu este permis.

V-a fost vreodata frica din cauza asta?

Mie nu, dar parintii bineinteles ca au o anumita frica pentru mine, sa nu mi se intample mie ceva.

Ai spus ca ai fost intrebat de autoritatile ucrainene ce vrei sa faci mai departe. Povesteste mai pe larg acest episod.

Mi se pare normal ca autoritatile care te-au trimis intr-o alta tara sa se intereseze de tine, daca ti-e bine aici. Dar intentiile lor nu cred ca au fost tocmai bune, pentru ca am observat niste dubii in intrebarile pe care mi le-au pus.

Cand vine cineva aici, in Romania, ei considera ca incepi sa fii tradatorul statului ucrainean, ca incepi sa promovezi romanismul in zona din care vii, lucru care nu au trebui sa fie o problema, pentru ca prin Constitutia Ucrainei, autoritatile sunt obligate sa promoveze identitatea romaneasca sau maghiara sau rusa, in functie de zona.

A fost odata sau de doua ori, sa ma intrebe daca raman aici, daca ma intorc acasa. In cazul meu nu a fost grav. Dar in cazurile multor prieteni, situatia a fost alta. In Odessa au fost unii si amenintati, nu cumva sa lucrezi pentru statul roman.

Tu cum intri in Ucraina cand te duci acasa?

Ca cetatean roman şi spun ca sunt turist. Pana nu demult, completai un formular, in care mentionai ca esti un turist, unde mergi. Şi eu omit sa trec acolo ca merg la ai mei, ca nu voiam intr-un fel sa le fac probleme, cine stie, pentru ca ucrainenii isi dau seama ca am dubla cetatenie. Ei vad ca asta apare Dan Sergiu si in Romania, apare Dan Sergiu si in Ucraina.

Te simti mai apropiat de Ucraina sau de Romania?

De Ucraina practic nu ma leaga nimic. E tara in care am facut scoala si am stat 17 ani si atat, roman m-am simtit dintotdeauna.

Cum iti explici faptul ca romanii din localitatea ta nu au probleme, spre deosebire de ceilalti romani din Ucraina?

In sudul Basarabiei, sau in Cernauti, au fost probleme odata cu aparitia moldovenismului in Republica Moldova. Daca ei au spus ca sunt moldoveni si nu romani in Republica Moldova, atunci si cei din Odessa care au apartinut odata de Moldova, a trebuit sa se declare moldoveni pentru ca ei au apartinut de acel teritoriu. In Cernauti la fel.

Ori la noi, in Maramures, nu aveam cum sa ne spunem moldoveni, pentru ca acolo am fost romani dintotdeauna. Si nu puteau sa ne spuna nici autoritatile ca voi nu mai sunteni romani, sunteti moldoveni. Cred ca din cauza asta.

Si se poate sa mai fie faptul ca autoritatile de la Kiev se ghideaza foarte mult dupa ce face Moscova, sau la indicatiile Moscovei. Si ar fi deci si politica Moscovei, care si-ar fi dorit si o zona populata de romani in care sa existe o stabilitate. Pentru ce, nu se stie exact, dar se stie ca aproape toti romanii de acolo muncesc in Rusia.

Deci foarte multi spun ca, din moment ce Rusia ne da un loc de munca, avem un salariu de acolo, cu toate ca muncesc in constructii, in conditii foarte grele, dar accesul in Romania este foarte greu, ajung foarte greu aici si aleg sa mearga acolo. Si oferindu-le aceasta portita, Rusia ii tine intr-un fel sub aripa sa.

Deci romanii din zona de unde vii tu sunt recunoscatori Rusiei?

Da. Cum sunt de fapt toti ucrainenii, pentru ca ei ajung foarte greu pe piata europeana a muncii.

Mai exista vreo minoritate etnica in Ucraina cu aceleasi probleme cu ale romanilor?

Nu cred, pentru ca, de exemplu, pe ungurii din zona de unde vine eu, nu i-am auzit sa aiba probleme. Iar rusii, ei au doar avantaje. Probleme cele mai mari legate de romani sunt in Cernauti si in Odessa.

Ai acasa muzee, biblioteci, la biserica slujbele sunt in limba romana, sunt spectacole, manifestatii?

Sigur ca da. Anual are loc un festival al creatiei populare romanesti din Transcarpatia, la care participa romani din toate localitatile romanesti din Maramuresul istoric. In biserici slujbele sunt in romana.

La mine, in Apşa de Mijloc, slujbele sunt in limba romana si la biserica ortodoxa si la cea catolica.

Esti suparat pe Romania ca nu face mai multe pentru romanii din Ucraina?

Era o perioada in care pot sa spun ca am simtit o suparare, dar nu am stiut care sunt motivele pentru care Romania nu facea unii pasi pe care eu consideram ca trebuie sa ii faca. Dar, pe parcurs, mi-am dat seama ca nu poate sa faca multe si din cauza autoritatilor de la Kiev care nu sunt foarte dispuse sa raspunda unor cereri venite de la Bucuresti. Au fost de multe ori situatii in care Bucurestiul ar fi vrut sa organizeze intalniri intre presedinti.

De ce adversitatea asta fata de romani? Au revendicat vreodata romanii din Ucraina un teritoriu? Au cerut ei autonomie teritoriala?

Au cerut in 1918, la Marea Unire. Maramuresul din dreapta Tisei, care acum este in Ucraina, a avut reprezentanti la Alba Iulia. Cand s-a spus "Traiasca Romania Mare de la Nistru pana la Tisa", cei de partea cealalta au spus "Si cu cei de peste Tisa ce facem?". Oficialii de la Alba Iulia au spus ca se va gasi o solutie. Nu s-a mai intamplat nimic.

De atunci nu a mai fost vreo revendicare.

Atunci, daca romanii nu revendica teritorii si nu au actiuni prin care sa sfideze statul ucrainean, de ce crezi tu ca este aceasta adversitate fata de romani?

In mare parte datorita politicii promovate de fosta Uniune Sovietica si de actuala Rusie si de pro-rusii din Ucraina, care vazand ca Romania este o poarta spre UE pentru Ucraina, incearca, fiind si Ucraina mult mai mare, incearca sa para macar ca are o influenta in unele teritorii.

Frica asta legata de revendicarea unor zone se vehiculeaza foarte mult in ultimii ani. Cum ca Bucurestiul vrea unele teritorii, cand Maramuresul , cand sudul Basarabiei, cand Cernautiul. La Kiev, toate acestea sunt percepute ca fiind cereri oficiale.

Presa ucraineana cum se raporteaza? Promoveaza aceeasi politica a a autoritatilor?

Unele ziare da. Apropo de ziare, obisnuiesc sa ma uit la comentariile ucrainenilor de pe diferite forumuri si o parere buna despre romani nu pot sa spun ca am vazut in Ucraina. Asta si datorita faptului ca ei nu stiu, ma refer la teritorii, ca teritoriul respectiv a fost locuit de romani, ca romanii nu au ocupat niciodata sudul Basarbiei sau Cernautiul, ca Romania nu a cerut vreodata oficial teritoriile respective dupa infiintarea statului ucrainean, pentru ca ei tot timpul considera ca cineva vrea sa le ia ceva. Dar, repet, o parere foarte buna despre romani nu pot sa spun ca exista in Ucraina.

Ce ar trebui sa se intample ca parerea ucrainenilor sa se schimbe? Romania sa faca ceva? Ucraina sa se schimbe? Rusia sa nu mai intervina? Tu cum vezi situatia?

Romania ar trebui sa faca mult mai mult. Incearca sa faca cate ceva. Au fost in ultimii ani organizate in Ucraina diferite evenimente organizate de ICR, de MAE, de DRP, deci este un inceput. Daca ar fi mult mai multe astfel de evenimente, cred ca macar putin s-a rezolva situatia.

Dar chiar si cu ele, anul trecut, cred ca ICR, a mers la Odessa cu un teatru de papusi si intr-o localitate din sudul Basarabiei nu i s-a permis trupei de papusi sa intre in scoala respectiva, pe motiv ca nu stim cine sunteti, ati venit sa faceti ceva, trebuia sa ne informati. Desi directorul scolii stia de vizita, la fel si profesorii.

Cu alte cuvinte, o trupa de papusi a fost vazuta ca o amenintare la adresa sigurantei nationale a Ucrainei.

Da. Vazand asta, unii profesori din scoala respectiva i-au scos pe copii care voiau sa vada spectacolul respectiv si i-au dus intr-o localitate din apropiere cu un autobuz. In presa ucraineana au aparut informatii cum ca romanii de aici au rapit un grup de copii, fara sa explice de fapt care a fost cauza.

Cum ti se par lucrurile astea?

Mi se par absurde si nu pot sa le inteleg. Inteleg situatia de acolo, dar nu pot sa imi dau seama de ce ei nu vor sa inteleaga. Nu a trimis Romania o trupa de teatru in Ucraina vrand sa anexeze un teritoriu.

Poate ca istoria predata in Ucraina e altfel?

In cartile de istoria Ucrainei nu sunt mentionate date referitoare la actualele zone locuite de romani.

S-a uitat cineva lung la tine, in Ucraina, ca esti roman?

La ceilalati, din alte regiuni, li se spune ca sunteti moldoveni, ca nu stiti sa faceti mare treaba. In urma cu doi ani, cand presedinte era Iuscenko, seful statului s-a adresat unui ucrainean care monta un televizor si nu i-a iesit ceva cu apelativul "Mai moldovene". Deci nu sunt priviti foarte bine nici moldovenii de acolo.

Ai fost in Rusia?

Da, la Moscova.

Şi cum ii vad rusii pe romani?

Nu ii vad cu ochi buni. Am vorbit chiar si cu moldoveni plecati la munca in Rusia. Si cei mai multi dintre cei care aleg sa mearga la munca in Rusia sunt pro-rusi si anti-romani. Ei spus ca Romania nu imi da nimic, de ce sa vreau sa ma declar roman.

Iar cetatenii rusi nestiind istorie, care a fost situatia romanilor din Ucraina, nu poti sa discuti cu ei, sa le explici, ca nu ai de ce sa urasti un roman, sa ii explici ca acolo s-a nascut acel roman si nu vrea altceva decat sa fie respectat de statul ucrainean.

Pe tine de ce nu te-au convins ucrainenii sa iubesti Rusia?

Cred ca asta tine si de suflet, eu nu m-am gandit niciodata ca sunt altceva decat roman. In 2003, cand am venit in Romania, nu prea stiam mare lucru despre ea, pentru ca informatiile pe care le aflam erau din Ucraina, sau ce mai vedeam pe la un post roman de televiziune.

Am facut un an de pregatire la Crevedia, langa Buftea, in afara Bucurestiului, era o zona mai ciudata si nu am avut acces la lumea civilizata. Si atunci ma gandeam ca poate ma intorc acasa, poate ca nu asta e locul in care vreau sa traiesc.

Venind la facultate in Bucuresti, mi-am dat seama ca situatia este alta si Ucraina nu mai reprezenta niciodata tara care sa imi spuna ca astea sunt motivele pentru care merita sa ramai aici sau trebuie sa ramai aici. Romania mi-a dat o bursa, un loc de munca, camin pe timpul studiilor si nu am de ce sa nu vreau sa raman aici.

Prietenii tai ce intentioneaza sa faca?

Foarte multi din cei care au venit in Romania raman aici sau pleaca mai departe in UE. Unii s-au intors acasa, dar acasa nu prea ai ce sa faci. In Ucraina nu ai ce sa faci, mai ales cu o diploma obtinuta in Romania, pentru ca nu este recunoscuta. Statul ucrainean nu recunoaste dilomele obtinute aici. Si nu ai unde sa lucrezi, daca termini aici ASE-ul, in Ucraina poti doar sa fii contabil intr-o primarie, deci nu iti ofera oportunitati.

Tu crezi ca ar trebui ca Moldova, sudul Barabiei, Cernautiul, ar trebui sa se uneasca cu Romania?

Exista motive. In mare parte eu as vrea sa fie uniti, dar nu cred ca o sa se intample asta vreodata, pentru ca e alta lume, sunt alte generatii, politica e alta si oamenii nu ma sunt aceiasi care erau cu 40 de ani in urma.

Multi dintre ei nu si-ar dori. Dar daca ar sti ca aici nu ii asteapta un pericol, ca nu ii ameninta nimeni, probabil si-ar dori sa fie mai aproape de Romania. Dar cum la ei nu ajung informatiile care trebuie sa ajunga, nu au cum sa isi dea seama ca Romania le vrea binele.

sursa: adevarul.ro

5 comentarii:

Anonim spunea...

foarte frumos articol... bravo

Anonim spunea...

mulţi deputaţi din consiliu regional "Cernăuţi" de naţionalitatea ucraineană au cetăţenie româniască. Statul Român acordă cetăţenie transnistrenilor, dar românii nu au nici un drept.

Anonim spunea...

Mi se pare cel putin ciudat ce zici tu acolo...cum adica transnistreni ?? adica romani, ca tot romani sunt si acolo !!

Anonim spunea...

Poate el a vrut să zică că statul ucrainean acordă cetățenie transnistrenilor?!?

Vasile spunea...

Doctrina moldovenismului foloseste mult Ucrainei pentru ca asa au dezbinat o populatie impartindu-i in romani si moldoveni. Daca ea este ucisa la Chisinau, restul nu va fi decat o reactie in lant iar porcii si haholii stiu asta.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: