În zilele de 12-14 octombrie 2010 la Chişinău şi-a desfăşurat lucrările Congresul IV al Diasporei moldoveneşti, la care au luat parte 110 delegaţi din 31 de ţări. Evenimentul a avut drept obiectiv stabilirea unor relaţii de parteneriat între Guvernul Republicii Moldova şi diasporă, consolidarea societatăţii civile şi oferirea unor perspective de revenire acasă, transmite Romanian Global News.
În deschidere, premierul Vlad Filat a salutat participanţii şi şi-a exprimat încrederea că membrii diasporei vor pune umărul la edificarea cursului pro-european al Republicii Moldova, la continuarea proceselor de modernizare, democratizare şi prosperare a societăţii moldoveneşti.
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, prezent la congres, a apreciat înalt contribuţia diasporei la dezvoltarea economică şi a subliniat rolul acesteia în păstrarea şi promovarea valorilor culturii naţionale şi a limbii române. "Diaspora a fost activă în susţinerea schimbărilor şi reformelor iniţiate de Alianţa pentru Integrare Europeană, devenind şi protagonistul unor proiecte foarte importante pentru dezvoltarea societăţii noastre", a susţinut Mihai Ghimpu.
Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a menţionat că instituţia pe care o conduce a pregătit o sinteză a propunerilor lansate în cadrul congresului, unele fiind deja în proces de soluţionare, cum ar fi reducerea taxelor consulare şi protecţia socială a cetăţenilor de peste hotare.
Participanţii la for au povestit despre organizarea activităţilor cu caracter cultural din ţările de reşedinţă, au vorbit despre problemele cu care se confronta cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în Europa, America sau CSI şi şi-au exprimat dorinţa de a participa şi în continuare la procesul de democratizare şi integrare europeană a Republicii Moldova. Delegaţii au au luat cunoştinţă de programele de dezvoltare a potenţialului diasporei şi de cooperare a acesteia cu Republica Moldova, programe lansate de organismele internationale, reprezentanţi ai cărora au fost prezenţi la congres.
Evenimentul a fost organizat de către guvernul Republicii Moldova cu sprijinul logistic şi financiar al Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei.
Participanţii la congres au adoptat o rezoluţie, în care, între altele, se cere să fie creată o Agenţie de stat pentru diasporă, se iniţiază crearea Consiliului diasporei, format iniţial din reprezentanţi ai diasporei prezenţi la congres. Acesta urmează să coordoneze activitatea conjugată a cetăţenilor Republicii Moldova, stabiliţi peste hotare, în vederea păstrării valorilor şi tradiţiilor naţionale, participării la dezvoltarea economică, socială şi politică a ţării lor de origine şi promovării imaginii obiective şi pozitive a Republicii Moldova în lume.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova i-a decorat pe cei mai activi membri ai diasporei cu înalte distincţii de stat, iar primul ministru a înmânat Diplome de gradul I pentru activitatea desfăşurată.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: