Președintele Moldovei, Nicolae Timofti: Rădăcinile conflictului transnistrean se ascund în interesele politice ale unor state, inclusiv ale Rusiei

18 mai 2012

Rădăcinile conflictului transnistrean se ascund “în interesele politice ale unor state, inclusiv ale Rusiei”. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova într-un interviu pentru postul de televiziune Euronews.

Potrivit acestuia, sprijinul în soluționarea conflictului transnistrean vine “din partea Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii și altor state care sunt cointeresate în crearea unui climat de pace în această zonă a Europei”. Timofti a menționat existența unor progrese în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol și nu a acceptat comparația cu Osetia de Sud și Abhazia. Asta deoarece Republica Moldova se află în altă zonă geografică decât Georgia.


În același interviu președintele moldovean a subliniat că conflictul trebuie rezolvat respectând formatul 5+2 şi numai pe cale paşnică.


"Faptul că pe de o parte Republica Moldova face parte din CSI și pe de altă parte se apropie cu pași foarte mari de Europa nu este o contradicție, ci “un scop bine determinat, stabilit de actuala guvernare și poporul nostru”, este de părere Nicolae Timofti. “Nu în zădar sute de mii de moldoveni lucrează în țările europene. Regret totodată că mulți din ei ajung acolo pe căi ilegale. Ne-am dori să schimbăm această situație, să creăm condiții ca ei să nu să se ascundă și să nu folosească alte căi decât cele legale,” a mai spus şeful statului.


Potrivit președintelui moldovean, negocierile privind Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană “avansează cu pași concreți și rapizi”. Deși nu a dat un termen concret, Timofti s-a arătat încrezător că documentul va fi semnat cât mai curând.


Sursa: UNIMEDIA

4 comentarii:

x3m4ik spunea...

Timofti nu are dreptate atunci cand exclude prezența similitudinii geostrategice intre Georgia și Republica Moldova. Sunt situații similare generate dupa acelasi model. Abhazia si Osetia sunt zone de acces spre Orientul Mijlociu, iar Basarabia a avut întotdeauna menirea unui cap de pod spre centrul și sud-estul Europei.

x3m4ik spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
x3m4ik spunea...

Faptul că Georgia și Basarabia sunt situate diferit in spatiul geografic, nu reprezinta un argument valid pentru a exclude similitudinea geostrategica atat de evidenta.

Anonim spunea...

Climat de pace?astea sant vorbe spuse de un naiv ,sau de un om rauvoitor,ascuns in persoana unui conducator al unei asa zise tari Rep.Moldova.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: