“Peuples de la Russie. Peuples de Race Latine.”

18 mai 2012

“Descrierea etnografica a popoarelor din Rusia”, T. de Pauly, publicat cu ocazia jubileului de o suta de ani al Imperiului Rus, St-Petersburg, 1862:



“XI.

Tabel:


Popoarele Indo-Europene:



Popoarele slave:

Rusii

Sarbii

Bulgarii

Polonezii



Popoarele lituanene:

Lituanenii

Letonii



Popoarele de rasa latina:

Românii sau Valahii

(…)”



“Poporul de Rasă Latină.

Românii sau Valahii.



Valahii, Vlahii (Moldovenii), Românii sunt un popor (originar (?) – n.n.), din timpul primelor secole ale erei noastre, din contopirea Dacilor (Celtilor), Romanilor si Slavilor (precum si a Getilor si (?)). Sunt distincti prin esenta de vecinii lor Slavi si Maghiari, si numara o totalitate de 8.000.000 de persoane, dintre care 770.000 rezidenti in Imperiul Rus, locuind in marea majoritate in Basarabia (620.000), pe pamanturile guberniilor Herson si Ekaterinoslavli, circa 95.000 in prima si 13.000 in cea de a doua; si, in fine, in Podolia, 42.000. Se invecineaza cu Rutenii – la est, cu (?) – preponderent la sud, cu Bulgarii – la vest, cu fratii lor (din Moldova) – la sud-est, la marea Neagra.



Prin tratatul de la Bucuresti (1812) pamantul denumit astazi Basarabia, populat preponderent de Valahi, a fost reunit la Rusia. De atunci avea ca frontiere Prutul si Dunarea inferioara; dar prin pacea de la 1856 frontierele sale au fost deplasate, restrangandu-se la sud si la o parte din vest. Deja sub domnia imparatesei Ecaterina a II-a, frontiera rusa s-a intins la vest pana la Nistru, incluzand o mare parte a teritoriului populat astazi de catre Valahi, care dupa ocuparea teritoriului de catre Rusi, au trecut in masa in tara lor.”



Textul integral poate fi citit:

http://www.runivers.ru/lib/book3305/16792/

Sursa: Tipărituri Românești, FB. Traducerea: Basarabia91





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: